Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

X13PMT 4. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "X13PMT 4. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113."— Transkript prezentace:

1 X13PMT 4. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113

2 Co budeme dneska dělat? Výklad Dokumentace. Prezentace

3 Dokumentace a prezentace Dokumentace Dokumentuje vaši práci, pro vás, pro zákazníka, umožňuje vaši práci ohodnotit, opakovaně využít, atp. Je technicky přesná! Formát: MS Office 2003,.PDF Projektová – mají všichni stejnou, budu kontrolovat já Odborná – liší se dle tématu, kontrolují Vaši zadavatelé Prezentace Představuje stručně vaši práci vašim kolegům a učitelům. Účelem je získat zájem a důvěru. Formát:.ppt nebo.pdf Ohodnocuji já i vaši zadavatelé

4 Dokumentace Úvodní studie Mluví o tom co chcete dělat Analytická Mluví o tom, jak to chcete dělat Projektová Mluví o tom, co jste udělali Odbavovací Je určena pro zákazníka

5 Dokumentace Úvodní studie Mluví o tom co chcete dělat Analytická Mluví o tom, jak to chcete dělat Projektová Mluví o tom, co jste udělali Odbavovací Je určena pro zákazníka Také obsah 1. prezentace!

6 Úvodní studie NázevObsahFormaRozsahkontroluje Deklarace záměru Popisuje stručně co je cílem projektu. Volný text1 až 3 odstavce MMM Ekonomické (či jiné) zhodnocení Jaký prospěch nám (zadavateli) projekt přinese? Volný text. Možné odkazy na zdroje. 1 až 3 odstavce MMM Složení projektového týmu. Kdo (jméno, email, vždy školní, jiný navíc!). Funkce v týmu, co dělá, bude dělat. Za co je zodpovědný! Tabulka. První bude vedoucí týmu. Každý tým musí mít právě jednoho vedoucího! Dle počtu členů týmu. MMM

7 Úvodní studie NázevObsahFormaRozsahkontroluje Seznam aktivitStručně popisuje jednotlivé aktivity členů týmu, které jsou nutné pro splnění cíle. TabulkaDle počtu aktivitMMM Matice zodpovědnosti. Matice členů a týmů a aktivit. MaticeDle počtu členů týmů a aktivit. MMM PERTDiagram návaznosti jednotlivých aktivit. DiagramDle počtu aktivit.MMM HarmonogramSeznam aktivit v čase. Diagram.Dle počtu aktivit a délky trvání projektu. MMM

8 Úvodní studie NázevObsahFormaRozsahkontroluje Seznam aktivitStručně popisuje jednotlivé aktivity členů týmu, které jsou nutné pro splnění cíle. TabulkaDle počtu aktivitMMM Matice zodpovědnosti. Matice členů a týmů a aktivit. MaticeDle počtu členů týmů a aktivit. MMM PERTDiagram návaznosti jednotlivých aktivit. DiagramDle počtu aktivit.MMM HarmonogramSeznam aktivit v čase. Diagram.Dle počtu aktivit a délky trvání projektu. MMM U jednotlivých aktivit je nutné uvést: Zdroje: lidé, nástroje, energie, finance (a to konkrétně!). Čas potřebný k vykonání aktivity. Které aktivity dané aktivitě nutně předcházejí (prerekvizity).

9 Analýza NázevObsahFormaRozsahkontroluje Funkční požadavky Úplně popisuje jaký má být výsledný produkt naší činnosti (výronek, systém, služba,…). Jde o závazný dokument – zadání! Strukturo vaný text. MMM schvaluje: zadavatel! Nefunkční požadavky To co nás při realizaci projektu omezuje a nevyplývá to ze zadání funkce! Strukturo vaný text. Je dána tím, jaký je obsah projektu. Projekt musí respektovat to co je popsáno! MMM schvaluje: zadavatel! RozpočetNáklady na projekt! TabulkaJe dané projektem. MMM schvaluje: zadavatel!

10 Analýza NázevObsahFormaRozsahkontroluje Funkční požadavky Úplně popisuje jaký má být výsledný produkt naší činnosti (výronek, systém, služba,…). Jde o závazný dokument – zadání! Strukturo vaný text. MMM schvaluje: zadavatel! Nefunkční požadavky To co nás při realizaci projektu omezuje a nevyplývá to ze zadání funkce! Strukturo vaný text. Je dána tím, jaký je obsah projektu. Projekt musí respektovat to co je popsáno! MMM schvaluje: zadavatel! RozpočetNáklady na projekt! TabulkaJe dané projektem. MMM schvaluje: zadavatel! Co jsou to nefunkční požadavky? Omezení cenou, umístěním, aj. Nutnost využít stávající systémy, nástroje, aj. Respektování platných norem. Respektování ekologických požadavků.

11 Analýza NázevObsahFormaRozsahkontroluje Funkční požadavky Úplně popisuje jaký má být výsledný produkt naší činnosti (výronek, systém, služba,…). Jde o závazný dokument – zadání! Strukturo vaný text. MMM schvaluje: zadavatel! Nefunkční požadavky To co nás při realizaci projektu omezuje a nevyplývá to ze zadání funkce! Strukturo vaný text. Je dána tím, jaký je obsah projektu. Projekt musí respektovat to co je popsáno! MMM schvaluje: zadavatel! RozpočetNáklady na projekt! TabulkaJe dané projektem. MMM schvaluje: zadavatel! Z čeho se skládá rozpočet: Náklady na materiál, nástroje, přístroje, software, atp.. Investiční, neinvestiční Náklady na práci lidí (mzdy). Uvést výpočet dle aktivit!

12 Návrh NázevObsahFormaRozsahkontroluje Plán dokumentace Jaké dokumenty bude nutné vypracovat. Chci od vás zejména plán specifické projektové dokumentace, které se liší u každého projektu! SeznamDle počtu položek MMM Plán rizikJaká rizika projekt mohou postihnout, jejich ohodnocení, jak jim budeme čelit. Tabulka rizik. Dle počtu rizik!MMM Plán testováníJak otestuji výsledky projektu! SeznamJe dané projektem. MMM

13 Návrh NázevObsahFormaRozsahkontroluje Návrh řešeníPřehledně dokumentuje celkový plán řešení projektu. Je možné využít různé diagramy nebo jiné formální nástroje. Liší se dle projektu! Je dané projektem. MMM zadavatel Produkt – technologický popis výroby Pracoviště – jeho topologický a logický (diagram odbavení, komponent z UML) popis Služba – její procesní (aktivity diag. z UML) popis

14 Provozní dokumentace NázevObsahFormaRozsahkontroluje Pracovník deník Záznamy o vykonaných aktivitách ProtokolJe dané projektem. MMM Chybové a změnové řízení Záznam chyb a změn na projektu ProtokolJe dané projektem. MMM Datum Kdo zápis vykonal Popis aktivity, chyby nebo změny!

15 Provozní dokumentace NázevObsahFormaRozsahkontroluje Pracovník deník Záznamy o vykonaných aktivitách ProtokolJe dané projektem. MMM Chybové a změnové řízení Záznam chyb a změn na projektu ProtokolJe dané projektem. MMM Datum Kdo zápis vykonal Popis aktivity, chyby nebo změny!

16 Prezentace úvodní studie a návrhu Bude obsahovat výše uvedené dokumenty Forma bude přizpůsobena na prezentaci pomocí slajdů Dbejte na grafickou stránku Bude doprovázena ústní prezentací! Bude samostatně ohodnocena!

17 Co bude příště? Pokračování ve výkladu Doc. Žáček Normy Úprava textů POZOR: full time?! Hodí se i pro diplomové práce!!!

18


Stáhnout ppt "X13PMT 4. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113."

Podobné prezentace


Reklamy Google