Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Prezentace, příprava mluveného projevu Označení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Prezentace, příprava mluveného projevu Označení."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Prezentace, příprava mluveného projevu Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PUK.OA4.909 Datum vytvoření: 10. února 2013 Vzdělávací oblast: Písemná a ústní komunikace Ročník: čtvrtý – obchodní akademie Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace   Pro budoucí obchodníky jsou komunikační a prezentační dovednosti velmi důležité. Tento učební materiál obsahuje několik rad, jak zmíněnou dovednost dobře zvládnout, jak si prezentaci připravit a jak vyzrát na případnou trému.

3 Metodické pokyny Tento materiál je určen k výkladu, předpokládá znalost základů neverbální komunikace. Určeno pro výuku v počítačové učebně vybavenou dataprojektorem.

4 Zdroje   ŠPAČKOVÁ, A. Moderní rétorika. 2., rozšířené vydání. Praha: Grada Publishing, 2006, 132 s. ISBN 80-247-1704-2   BRUNO, T., ADAMCZYK, G. Řeč těla. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2007, 156 s. ISBN 978-80-247-2008-1

5 Prezentace, příprava mluveného projevu

6 Důkladná příprava projevu   Dobře si promysleme, co chceme sdělit, jaký je náš cíl.   Zaměřme se na svého posluchače - co už ví, co by ho mohlo zajímat, na co se může ptát, čím ho přesvědčíme …   Načrtněme si logickou osnovu, projev si napišme.   Promysleme si a používejme názorné pomůcky.   Hovořme fundovaně, přesvědčivě. Mějme široký rozhled.   Vhodně oslovujme, užívejme 1. osoby množného čísla, udržujme pozornost posluchačů otázkami.   Naplno využijme první minuty svého projevu, pozornost posluchačů je nejvyšší.

7 Důkladná příprava projevu   Nechme se představit nejlépe druhou osobou, jí svěřme i organizační pokyny.   Buďme upřímní a otevření, trpěliví v naslouchání partnerovi.   Podělme se o vlastní zážitky.   Projev zakončeme sugestivně (výzvou, rčením …).   Trénujme poctivě nahlas. Úvod a závěr se naučme zpaměti. Kdo chce úspěšně komunikovat s lidmi, musí je mít rád.

8 Volba výrazových prostředků   Image, osobní styl,   verbální a neverbální komunikaci (držení těla, gesta),   základní principy společenského vystupování,   kvalitu hlasu.   Vystoupení začíná v okamžiku, kdy nás kdokoli z publika spatří. Pozor na jednání v zákulisí, i na něm závisí naše přesvědčivost.

9 Co je třeba si pohlídat   Čistotu a upravenost.   Vhodnou úroveň oblečení, o něco vyšší než mají naši posluchači.   Duševní svěžest a vitalitu - vhodně volenou stravou (ořechy, ryby, rýže a mléko podporují paměť, mrkev schopnost koncentrace, pomerančová šťáva dobrou náladu apod.)   Rovnováhu mezi neverbálním sdělením a verbální složkou projevu.

10 Co je třeba si pohlídat   Předem se seznámíme s prostorem a jeho akustickými podmínkami.   V místnosti si vybereme nejvhodnější místo.   Lidský úsměv je klíčem k srdci, kdykoli je to vhodné, usmějme se.   Stůjme vzpřímeně a aktivně.   Respektujme pro své posluchače nejpřijatelnější vzdálenost.   Užívejme otevřených gest.   Pohybujme se pouze cíleně.   Udržujme průběžný zrakový kontakt.

11 Boj s trémou - mentální cvičení   Pocit z konkrétní situace je dán osobním postojem k této situaci, to je potřeba si uvědomit.   Nezneklidňuje nás projev samotný, ale negativní, často iracionální myšlenky, které si připouštíme (co když budu mít „okno“, na nic si nevzpomenu, selže mi hlas, …).   Dodejme si odvahy racionálními myšlenkami - posluchači si přejí, abych si vedl dobře - udělal jsem maximum, abych toho věděl co nejvíc - vím co chci říct a jak to chci říct.   Před vystoupením si dopřejte klid, představujte si příjemné prostředí, nemluvte s druhými o své trémě, opakujte si úvod svého projevu.

12 Boj s trémou - tělesná cvičení   Blesková relaxace - spolu s nádechem napneme všechny svalové skupiny, v maximálním napětí několik sekund vydržíme se zatajeným dechem, potom s prudkým doznívajícím výdechem všechny svaly naráz povolíme.   Dechové cvičení - pomalu vydechujeme a v duchu počítáme do čtyř, dokud z plic nevypustíme všechen vzduch, počkáme dvě vteřiny, pak se 4 vteřiny nadechujeme a opět na 2 vteřiny zadržíme dech. Postupně nádech i výdech prodlužujeme, dodržujeme pauzu. Soustředíme se pouze na dýchání, vše ostatní pustíme z hlavy.   Postupně prodlužme výdech o jednu třetinu než nádech.

13 Hlasový trénink   Kdo chce sportovat, musí trénovat! Totéž platí o hlasu.   Hlas působí na emocionální složku vnímání! „Pro tvůj hlas já pozastavím čas …“ (J. Ledecký)   Rozevíráním a zavíráním hlasivkové štěrbiny se tvoří tón.   Průchodem středními rezonančními dutinami (hrdelní, ústní, nosní) tón získává potřebnou sílu, barvu, výšku (hlas).   Výhodně vést výdechový proud rezonančními dutinami, koordinovat činnost dechového a hlasového ústrojí.   Příjemný je barevný a nižší hlas.   Potřeba dobrého konzultanta a pravidelného tréninku.

14 Uvolnění mluvidel   Artikulační orgány - jazyk, rty, zuby, dolní čelist, tvrdé a měkké patro   Promnutí tváří   Bezhlasá cvičení (špulení rtů, cililink, „šklebení“)   Rozmlouvací cvičení „DY DE DA DO DU DY“   Říkadla: Bába mává, máma mává. Vznesl se do vzduchu. Metu, metu, nevymetu, nesu, nesu, nevynesu. Prohlížíme koleje, je-li tam dost oleje. Kobyla kopyty klapala, klepity, klapity, klap. Vyslovujme pečlivě, nikoli křečovitě!

15 Na závěr rady k elektronické prezentaci   Maximálně jeden slide na jednu minutu.   Na slidu pět až šest bodů.   Vhodný kontrast písma a pozadí, bezpatkové písmo.   Velikost písma minimálně 20 b., nadpisy 40 b.   Hesla najíždí zleva doprava.   Stůjme vlevo od plátna z pohledu posluchačů.   Nedotýkejme se plátna.   Nehleďme do plátna, když mluvíme.   Nevstupujme do světla dataprojektoru.

16 Opakování   Co je dobré si připravit ke svému mluvenému projevu?   Názorné pomůcky, vzorky apod.   Čím zvýšíme pozornost posluchačů?   Kladením otázek, uvedením příkladu ze života.   Jaký font písma je vhodný na powerpointové prezentace?   Bezpatkové písmo, např. Arial.   Jaká dvě cvičení nám pomohou v boji s trémou?   Mentální a tělesná cvičení.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Prezentace, příprava mluveného projevu Označení."

Podobné prezentace


Reklamy Google