Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název materiálu: ČAS – výklad učiva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název materiálu: ČAS – výklad učiva."— Transkript prezentace:

1 Název materiálu: ČAS – výklad učiva.
VY_32_INOVACE_198 Název materiálu: ČAS – výklad učiva. Název dle číselného rozsahu: VY_32_INOVACE_198. Autor materiálu: Mgr. Bronislav Budík. Zařazení materiálu: Vzdělávací oblast : Člověk a příroda. Vzdělávací obor : Fyzika. Tematický okruh: Fyzikální veličiny – čas. Ročník : 6. Metodické pokyny: Jsou uvedeny na jednotlivých listech, u každého cvičení. Datum vytvoření:

2 Základní veličina, kterou jako první začal člověk měřit.
ČAS Základní veličina, kterou jako první začal člověk měřit. t = 1s Značka: t (z angličtiny time – čas) Jednotka: s (sekunda)

3 Další jednotky času 1min (1 minuta) = 60s
kolem Slunce ě ob ě h Zem ě kolem Slunce h Zem ě 1 rok = 1 rok = ob ídání dne a noci = st ř rotace Zem ídání dne a noci = st ř rotace Zem ě ě kolem osy kolem osy Další jednotky času 1min (1 minuta) = 60s 1h (1 hodina) = 60min = 3600s 1den (24 hodin) 1týden (7 dnů) 1měsíc (28-31dnů) 1rok (365,366 dnů) ř st ní osy Zem ních období = naklán č ídání ro st ř č ídání ro ě ních období = ní osy Zem ě naklán ě ě vzhledem vzhledem přestupný rok k ose Slunce – v zimní období na severní polokouli k ose Slunce – v zimní období na severní polokouli je osa je osa od Slunce odvrácena a naopak, na jižní polokouli j Zem ě od Slunce odvrácena a naopak, na jižní polokouli j Zem ě e léto. e léto.

4 Pohyby planety Země střídání dne a noci = rotace Země kolem osy
h Zem ě 1 rok = kolem Slunce ě kolem Slunce ě 1 rok = ob ě h Zem ob st ř ídání dne a noci = rotace Zem rotace Zem st ř ídání dne a noci = ě ě kolem osy kolem osy Pohyby planety Země střídání dne a noci = rotace Země kolem osy střídání ročních období = naklánění osy Země vzhledem k ose Slunce – v zimní období na severní polokouli je osa Země od Slunce odvrácena a naopak, na jižní polokouli je léto. 1 rok = oběh Země kolem Slunce ř ídání ro st ě č ních období = ídání ro ř st naklán ní osy Zem ních období = ě ní osy Zem naklán č ě ě vzhledem vzhledem k ose Slunce – v zimní období na severní polokouli k ose Slunce – v zimní období na severní polokouli je osa je osa ě od Slunce odvrácena a naopak, na jižní polokouli j Zem od Slunce odvrácena a naopak, na jižní polokouli j Zem ě e léto. e léto.

5 Měřidla Čas měříme pomocí hodin. Dnešní hodiny jsou převážně poháněny elektrickou energií (z baterií, nebo z elektrické sítě). Nejběžněji se používají digitální(čas se zobrazuje na displeji např. na mobilním telefonu ) nebo elektromechanické (ručičky jsou poháněny elektrickou silou). Dříve se používaly mechanické hodiny poháněné stlačenou pružinou nebo gravitační silou. Historické hodiny: sluneční, přesýpací, svíčkové, vodní...

6 hodiny

7 ě ob h Zem ě kolem Slunce kolem Slunce 1 rok = h Zem ob 1 rok = ě ě ídání dne a noci = st ř ř rotace Zem ídání dne a noci = rotace Zem st ě ě kolem osy kolem osy ROK Rok je doba, která uběhne mezi dvěma opakováními událostmi spojenými s oběhem Země kolem Slunce. Kalendářní rok trvá 365 (366) dnů. Hvězdný rok je doba, za kterou oběhne Země kolem Slunce vzhledem ke vzdáleným hvězdám. Trvá 365 dnů 6 hodin 9 minut 9 sekund. Přestupný rok trvá 366 dnů – jednou za 4 roky je v kalendáři 29. únor. ř ídání ro st č ní osy Zem naklán ě ní osy Zem ř ních období = st ních období = č ě ídání ro naklán ě ě vzhledem vzhledem k ose Slunce – v zimní období na severní polokouli k ose Slunce – v zimní období na severní polokouli je osa je osa od Slunce odvrácena a naopak, na jižní polokouli j Zem ě Zem od Slunce odvrácena a naopak, na jižní polokouli j ě e léto. e léto.


Stáhnout ppt "Název materiálu: ČAS – výklad učiva."

Podobné prezentace


Reklamy Google