Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka."— Transkript prezentace:

1 Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka VeryVision s.r.o. www.veryvision.org

2 Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem VÝZKUMNÁ METODA Kvalitativní přístup: n umožňuje lépe porozumět sociálním aktérům, n technika strukturovaných rozhovorů, v rámci tzv. mnohopřípadové studie, zaměřené na detailněji na několik vybraných případů, n pohled ze dvou perspektiv – zaměstnanců a zaměstnavatelů.

3 Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem PŘÍPADOVÉ STUDIE n Případ 1 – Petr, majitel malé soukromé firmy podnikající v oblasti ekonomiky n Případ 2 – Michal, majitel středně velké akciové IT společnosti n Případ 3 – Kamila, ředitelka veřejné státní organizace n Případ 4 – Radka, žena na rodičovské dovolené n Případ 5 – Kateřina, zaměstnankyně nevládní organizace n Případ 6 – Pavel, učitel na vyšší odborné škole

4 Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem VÝZKUMNÉ OTÁZKY n Proč podporují zaměstnavatelé netradiční formy zaměstnání? n Co zaměstnavatelé považují za hlavní překážky k tomu, aby vytvářeli podmínky pro netradiční formy zaměstnávání? n Jaké jsou zkušenosti zaměstnavatelů se zaměstnanci využívající netradičních forem zaměstnání? n Jaké netradiční formy jsou zaměstnavatelé ochotni podporovat a proč? n Jaké jsou zkušenosti zaměstnanců s netradičními formami? n Jak netradiční formy ovlivňují vztah zaměstnance se zaměstnavatelem?

5 Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem VÝSLEDKY A ZÁVĚRY  Zaměstnavatel a zaměstnanec dokáží nalézt společné zájmy v uplatňování netradičních forem práce.  Zaměstnavatelé by potřebovali více volnosti k jejich využívání a zároveň přípravy na organizační změny.  Flexibilní formy zaměstnání úzce souvisí s rozvojem podnikové kultury.  Zaměstnanci by měli umět zvážit, které z netradičních forem jim nejvíce vyhovují.  Zaměstnavatelé by se měli více obeznámit s flexibilními formami zaměstnání a jejich výhodami a nevýhodami, včetně motivů zaměstnanců, kteří si tyto formy žádají – hledat shodu nejen ve formě, ale i v obsahu.

6 Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem DĚKUJI ZA POZORNOST VeryVision s.r.o. www.veryvision.org


Stáhnout ppt "Netradiční formy práce – nástroj rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem Sociologický výzkum – mnohopřípadová studie Martin Pobořil Daniel Topinka."

Podobné prezentace


Reklamy Google