Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř."— Transkript prezentace:

1 VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Život v různých podnebných pásech VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.

2 Tropický pás Tropický pás se rozprostírá okolo rovníku. Je to nejteplejší oblast na Zemi. Tropický pás má tři druhy krajiny: Tropické deštné lesy. Savany. Pouště. Příklady rostlin a živočichů tropického deštného lesa. Rostliny – Palmy, vzácná dřeva, kaučukovník, kávovník, kokosovník, banánov- banánovník, ananas, orchideje, liány. Živočichové – opice, krokodýl, papoušek, leguán, stromové žáby, hadi, tygr (v Asii), jaguár (v Americe).

3 Subtropický pás Mezi tropickým a mírnými pásy, jsou velmi příznivé podmínky pro zemědělství. PŘÍKLADY ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ ŽIJÍCÍCH V SUBTROPICKÉM PÁSU Rostliny-fíkovník, levandule, rozmarýn, olivovník, Mandloň, citrusy, pomeranče, mandarinky, grapefruit, hrozny, ořešák valašský s ořechy. Živočichové-daněk, ovce, muflon, šakal, plazi, klokan (v Austrálii) hmyz, z ptáků racek.

4 Mírný pás Mírný pás se rozkládá na severní polokouli. Střídají se čtyři roční období: jaro, léto podzim, zima. Mírný pás má tři druhy krajiny: stepi, listnaté a smíšené lesy, jehličnaté lesy (tajga). PŘÍKLADY ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ ŽIJÍCÍ V OBLASTI LISTNATÝCH A SMÍŠENÝCH LESŮ Rostliny-převážně zde rostou opadavé stromy: duby, buky, břízy, javory. Živočichové-jelen, srnec, liška, lasička, prase divoké, hlodavci, různé druhy ptáků.

5 Polární pás Polární pás se rozkládají v nejsevernější polokoule a v nejjižnější části jižní polokoule. PŘÍKLADY ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ ŽIJÍCÍCH V POLÁRNÍM PÁSU Rostliny-mechy, lišejníky, zakrslé dřeviny (např. břízy a vrby). Živočichové-medvěd lední, tuleň, mrož, tučňák, v tundrách sob, liška polární, sovice sněžná.


Stáhnout ppt "VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř."

Podobné prezentace


Reklamy Google