Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
říjen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080214 OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ obr. 1
2
Voda Jeden litr piva obsahuje průměrně 920 g vody, která je relativně rychle absorbována zažívacím traktem, což přispívá k pocitu žízně.
3
Minerály Pivo obsahuje přibližně 1200 mg/l minerálií
Draslík ( mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Hořčík ( mg/l) odpovídá přibližně 45 % doporučené denní dávky. Nedostatek hořčíku může způsobit zvýšení výskytu stresových situací, neurologické potíže, alergie.
4
Fosfor (300-700 mg/l) odpovídá přibližně 40 % doporučené denní dávky.
Sodík ( mg/l). Měď (0,07 mg/l) nedostatek mědi může způsobit ischemickou chorobu srdeční.
5
Vitaminy Svým příznivým a vyváženým obsahem vitaminů pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky. Vitamin B1 – Thiamin (0,04 mg/l) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky. Vitamin B2 – Riboflavin (0,2 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky.
6
Vitamin B3 – Kyselina nikotinová (6 mg/l) odpovídá přibližně 40-65 % doporučené denní dávky.
Vitamin B5 – Kyselina pantotenová (1 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Vitamin B6 – Pyridoxin (0,6 mg/l) odpovídá přibližně 25 % doporučené denní dávky. Vitamin B12 – (100mg/l) Vitamin H – Biotin (0,01) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky.
7
Bílkoviny Pivo obsahuje 3-5 g/l čistých bílkovin
přičemž 85 % z těchto bílkovin pochází ze sladu a 15 % z pivovarských kvasinek.
8
Nukleové kyseliny a jejich deriváty
Přibližný obsah těchto sloučenin se pohybuje od 0-1,8 mg/l. Fyziologický efekt těchto sloučenin spočívá ve zvýšení močopudnosti piva, vlivu na krevní tlak a srdeční aktivitu.
9
Polyfenoly Obsah polyfenolů v pivu je přibližně 100-200 mg/l.
Význam polyfenolů je srovnatelný s významem vitaminu C. Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 15 a 25 mg rostlinných polyfenolů na osobu a den.
10
Sacharidy Celkový obsah sacharidů v pivu se pohybuje okolo 28 g/l.
Sacharidy představují hlavní energetickou složku piva (asi 60 %) a to snadno využitelnými cukry. Pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky sacharidů.
11
Vláknina Vláknina obsažená v pivu vykazuje příznivé účinky na lidský organismus. Její přítomnost napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Pivo plzeňského typu obsahuje průměrně 1,5 g vlákniny na litr piva a kvasnicová piva obsahují okolo 2,5 g vlákniny na litr piva.
12
Oxid uhličitý – CO2 Oxid uhličitý je přirozenou součástí piva.
Dosažení optimálního obsahu a zejména vázání rozpuštěného oxidu uhličitého v pivu má však zásadní vliv na fyziologii lidského trávení, senzorické vlastnosti piva, jeho trvanlivost a správný říz při stáčení.
13
Část požadovaného množství oxidu uhličitého získá pivo v procesu hlavního kvašení a část při dokvašování. Říz piva patří k jeho významným a velmi obtížně definovatelným vlastnostem. Podle definice se řízem piva rozumí štiplavý pocit, vyvolaný tímto nápojem v ústech, a všeobecně se dává do souvislosti s nasycením piva oxidem uhličitým. Říz piva má výrazný vliv na oblibu piva a tím i na jeho konzumaci.
14
Křemík Křemík v pivu brzdí absorpci nežádoucího hliníku v těle.
Hliník je příčinou Alzheimerovy choroby. Podle výzkumů je pivo velmi dobrým zdrojem křemíku a může obsahovat mg kyseliny orto-křemičité v jednom litru nápoje.
15
CITACE ZDROJŮ obr. 1: V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online] :26 [cit ]. Dostupné z: belgie-nemecka-i-ceska_ html citace webu: Fórum zdraví - Fórum zdraví. Fórum zdraví - Fórum zdraví [online] [cit ]. Dostupné z:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.