Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK"— Transkript prezentace:

1 INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK
HISTORIE INFORMACÍ INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK

2 INFORMACE Je základní stavební jednotkou civilizace.
Informace je zpráva, kterou se lidé dozvídají, získávají ji nebo si ji předávají. Bez předávání informací bychom pořád ještě lezli po stromech a jedli syrové maso!

3 STAROVĚK Každá civilizace přistupovala k získávání, uchovávání a přenášení informací jinak. Přenášení informací bylo nahodilé, chaotické a pomalé. Informace se předávali převážně ústně, novinky z dalekých krajů se dovážely pomocí lodí.

4 STAROVĚK KOMUNIKACE: Předávání informací. Probíhá prostřednictvím nějakého nosiče, například slov, písmen, obrázků nebo zvuků. Zpočátku se informace předávaly vyryté na hliněné destičky, pak na papyrus (výroba z rostliny – šáchor papírodárný).

5 STAROVĚK K předávání informací do „druhého života“ sloužily stěny hrobek. Nápisy, malby, reliéfy Tvorba knih probíhala pomocí kněží (opisovačů). Jelikož knihtisk byl vynalezen až ve středověku.

6 STAROVĚK REFERÁT: Postup výroby papyru. – (Miškovská)

7 STŘEDOVĚK Ve středověku se informace šířily ústně, pomalu, pomocí poslů. K záznamu informací se používaly hliněné tabulky, popřípadě papyrus. Velkou roli v předávání informací sehráli i potulní zpěváci – od hospody k hospodě, z kraje do kraje.

8 STŘEDOVĚK Informace se zaznamenávali na papír.
Od roku 1448 už zná historie knihtisk (odpadá nekonečné opisování textů).

9 STŘEDOVĚK REFERÁT: Vynalezení knihtisku (Kdo a jak?) (Horáková)

10 NOVOVĚK Motto: „Poslední doba je rájem pro přenášení důležitých informací. Poslední doba je rájem pro přenášení nedůležitých informací. Poslední doba je totiž rájem pro přenášení čehokoliv, bez ohledu na to, jak velký nesmysl to je!!!“

11 NOVOVĚK Informace se začaly šířit pomocí Morseovy abecedy a telegrafu, později pomocí rádia, televize, telefonu a nakonec internetu. Uchování informací je daleko snazší a dlouhodobější, hlavně díky možnosti rychlého pořízení kopií. Díky možnosti digitalizace a vytváření kopií téměř nedochází ke ztrátě informací.

12 NOVOVĚK Informace se uchovávaly v knihách, novinách, časopisech.
Zaznamenávaly se i na magnetofonové pásky, diskety, gramofonové desky, fotografie či filmové pásy. S nástupem PC vstoupily na scénu také CD a DVD.

13 NOVOVĚK REFERÁT: Morseova abeceda – vznik, historie, kdo, jak, co. (Havlínová)


Stáhnout ppt "INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK"

Podobné prezentace


Reklamy Google