Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_22_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_22_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_22_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška

2 Název vzdělávacího materiáluPředávání informací Číslo vzdělávacího materiáluVY_12_INOVACE_22_6TR_INF Číslo šablonyI/2 AutorRyška David, Mgr. Ročník6. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVPInformatika TémaInformace Očekávaný výstupŽák dovede objasnit pojem informace Anotace (způsob použití)Inovovaný výukový materiál slouží k seznámení žáků s informacemi Datum vytvořeníZáří 2012 Druh výukového materiáluPrezentace v PowerPointu Klíčová slovaInformace, starověk, středověk, novověk Rozvíjené klíčové kompetenceKompetence k učení a k řešení problémů Použitá literatura a zdrojeViz poslední snímek CZ.1.07/1.4.00/21.3526 – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU

3 Nejdříve se informace předávaly na hliněných destičkách nebo vytesané do kamene.

4 papyrus Po určité době někoho napadlo vyrobit papyrus z rostliny Všechny tyto informace si předávali na stěnách hrobek (byly zdobené malbami, nápisy, a reliéfy, které znázorňovaly výjevy z jejich skutečného života.

5 Středověk je typický pro předávání informací „z úst do úst“ Zasloužili se o to potulní zpěváci cestující z kraje do kraje. Novinky se dovídali v hospodách, které pak předávali dál většinou formou říkanky či písně.

6 Poslové předávali informace panovníkům na koních. pergamen Informace se zaznamenávaly na pergamen, později na papír a uchovávali se ve středověkých knihovnách na vyztužené police. Od 1448 známe knihtisk.

7 Dnešní doba je rájem pro přenášení informací. o nedůležité informace Problém je, že jde ale také o nedůležité informace, které jsou přenášeny. nejrychlejší přenos informací Nejdůležitější v této době je co jak nejrychlejší přenos informací na místo určení.

8 Vezměme si například dnešní mobilní telefony. Určitě občas napíšete nedůležitou zprávu kamarádovi: např. Ahoj, jak se máš?Ahoj, dobře. A ty? Ale jde to. Tak čau. Ahoj.

9 Dovedete si představit, že by kvůli takové zprávě museli ve středověku posílat posla? Zajisté ne. Vraťme se ale ještě do minulosti. Informace se postupně začaly šířit pomocí: telegrafu, Morseovy abecedy, pak televize, rádia, telefonu, INTERNET dnešní nejmodernější přenos je INTERNET.

10 1. Na co se předávaly informace ve starověku? 2. Kdo sehrál velkou roli předávání informací ve středověku? 3. Existovaly středověké knihovny? 4. Co je považováno za nejmodernějším informačním prostředkem dnešní doby? Na hliněných destičkách, vytesané do kamene či na svitku papyru.. Potulní zpěváci. Ano. Internet.

11  KOVÁŘOVÁ, Libuše. Informatika pro základní školy – 1. díl. Kralice na Hané, druhé vydání: Computer Media, 2009. ISBN: 978-80-7402-015-5. S. 9. - 11.  [cit.2012-10-20]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_22_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška."

Podobné prezentace


Reklamy Google