Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dravci. Výr Velký Výr velký je naše největší sova. Má sytě oranžové oči a rozpětí až 1,7 metru. Hnízdí ve skalách a ve stráních na klidných místech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dravci. Výr Velký Výr velký je naše největší sova. Má sytě oranžové oči a rozpětí až 1,7 metru. Hnízdí ve skalách a ve stráních na klidných místech."— Transkript prezentace:

1 Dravci

2 Výr Velký

3 Výr velký je naše největší sova. Má sytě oranžové oči a rozpětí až 1,7 metru. Hnízdí ve skalách a ve stráních na klidných místech. Říká se mu někdy malý noční orel. Má obrovskou sílu v pařátech. Výr velký je schopen ulovit zajíce, tetřeva i srnče. Jeho hlavní potravou jsou však ježci a mohou to být i různí savci. Proč loví ježky? Ježek je aktivní v noci. Funí, dupe a výr jej může snadno zaměřit svým vynikajícím sluchem. Sluch sov je minimálně 10 – krát lepší než u lidí. Výr velký na našich ukázkách loví kunu nebo létá těsně nad hlavami diváků. Výr velký je naše největší sova. Má sytě oranžové oči a rozpětí až 1,7 metru. Hnízdí ve skalách a ve stráních na klidných místech. Říká se mu někdy malý noční orel. Má obrovskou sílu v pařátech. Výr velký je schopen ulovit zajíce, tetřeva i srnče. Jeho hlavní potravou jsou však ježci a mohou to být i různí savci. Proč loví ježky? Ježek je aktivní v noci. Funí, dupe a výr jej může snadno zaměřit svým vynikajícím sluchem. Sluch sov je minimálně 10 – krát lepší než u lidí. Výr velký na našich ukázkách loví kunu nebo létá těsně nad hlavami diváků.

4 Sý č ek Obecný

5 Sýček obecný - v současné době se jedná o nejvíce ohroženou sovu v České republice. Často jej usmrcují kočky a kuny. Navíc ubývá jeho přirozených hnízdišť a to starých dutých stromů. Může však zahnízdit i na zemi či ve staré zřícenině. Sýček obecný loví často i ve dne. Létá vlnitým letem a pokud je nervózní často se vytahuje na špičky. Říká se o něm, že přivolává smrt. Tato legenda vznikla ve středověku. Když byl v dávných dobách někdo nemocný, tak mu u postele hořela svíčka. Její světlo lákalo k oknu noční hmyz a tento hmyz sýček lovil. Proto se často objevoval v blízkosti nemocných i zemřelých. Sýček se často ozýval houkáním, které znělo,,puiť“, což si lidé překládali jako,,pojď“ mysleli si, že sýček volá duše zemřelých. Z tohoto důvodu byl v minulosti často likvidován. Sýček obecný - v současné době se jedná o nejvíce ohroženou sovu v České republice. Často jej usmrcují kočky a kuny. Navíc ubývá jeho přirozených hnízdišť a to starých dutých stromů. Může však zahnízdit i na zemi či ve staré zřícenině. Sýček obecný loví často i ve dne. Létá vlnitým letem a pokud je nervózní často se vytahuje na špičky. Říká se o něm, že přivolává smrt. Tato legenda vznikla ve středověku. Když byl v dávných dobách někdo nemocný, tak mu u postele hořela svíčka. Její světlo lákalo k oknu noční hmyz a tento hmyz sýček lovil. Proto se často objevoval v blízkosti nemocných i zemřelých. Sýček se často ozýval houkáním, které znělo,,puiť“, což si lidé překládali jako,,pojď“ mysleli si, že sýček volá duše zemřelých. Z tohoto důvodu byl v minulosti často likvidován.

6 Sup Krahujový

7 Sup krahujový je někdy nazýván sup nádherný. Je to jeden z nejhezčích supů. Sup krahujový žije v Africe a živí se masem mrtvých zvířat. K tomu mu slouží velmi ostrý zobák. Má dlouhý krk až 40 cm, to je proto, aby se dostal do dutiny břišní uhynulých zvířat. Rozpětí má 3 m a váží až 10 kg. Dokáže bez odpočinku uletět 500 km. Sup krahujový může létat velmi vysoko - byli spatřeni ve výšce m. Ti naši se jmenují Hodychérie a Kendel. V programu létají přes hlavy diváků, kteří mnohdy křičí strachy… Kdo fotografuje, zde si přijde na své - fotografují se velmi dobře. Supi létají pomalu a jsou velcí. Sup krahujový je někdy nazýván sup nádherný. Je to jeden z nejhezčích supů. Sup krahujový žije v Africe a živí se masem mrtvých zvířat. K tomu mu slouží velmi ostrý zobák. Má dlouhý krk až 40 cm, to je proto, aby se dostal do dutiny břišní uhynulých zvířat. Rozpětí má 3 m a váží až 10 kg. Dokáže bez odpočinku uletět 500 km. Sup krahujový může létat velmi vysoko - byli spatřeni ve výšce m. Ti naši se jmenují Hodychérie a Kendel. V programu létají přes hlavy diváků, kteří mnohdy křičí strachy… Kdo fotografuje, zde si přijde na své - fotografují se velmi dobře. Supi létají pomalu a jsou velcí.

8 Orel B ě lohlavý

9 Haliaeetus leucocephalus Řád: dravci Obývá území celé Severní Ameriky kromě severu Aljašky. Vyskytuje se poblíž velkých jezer, na pobřeží řek nebo u moře. Haliaeetus leucocephalus Řád: dravci Obývá území celé Severní Ameriky kromě severu Aljašky. Vyskytuje se poblíž velkých jezer, na pobřeží řek nebo u moře. Přestože je státním symbolem USA, byl ve své domovině prakticky vyhuben. Díky důsledné ochraně se v posledních letech jeho počty zvyšují. Svou délkou cm je čtvrtým největším orlem na světě. Křídla mají rozpětí cm. Orel váží kg a dožívá se až 47 let. Přestože je státním symbolem USA, byl ve své domovině prakticky vyhuben. Díky důsledné ochraně se v posledních letech jeho počty zvyšují. Svou délkou cm je čtvrtým největším orlem na světě. Křídla mají rozpětí cm. Orel váží kg a dožívá se až 47 let. V době toku předvádí pár orla bělohlavého akrobatické lety. Hnízda z větví, která ptáci užívají opakovaně, mohou dosáhnout výšky až 4 m a průměru 2,5 m. Jsou umístěna na stromech, skalních římsách nebo na zemi. Samice snáší vejce, ze kterých se po dnech líhnou mláďata. Orel se živí převážně rybami, v menší míře také savci, ptáky a obojživelníky. Přiživuje se na uhynulých zvířatech a krade ostatním ptákům jejich pracně ulovenou potravu. V době toku předvádí pár orla bělohlavého akrobatické lety. Hnízda z větví, která ptáci užívají opakovaně, mohou dosáhnout výšky až 4 m a průměru 2,5 m. Jsou umístěna na stromech, skalních římsách nebo na zemi. Samice snáší vejce, ze kterých se po dnech líhnou mláďata. Orel se živí převážně rybami, v menší míře také savci, ptáky a obojživelníky. Přiživuje se na uhynulých zvířatech a krade ostatním ptákům jejich pracně ulovenou potravu.

10 Sova Pálená

11 Sova pálená je podle odborníků nejhezčí sovou v Evropě. Sova pálená má typický srdcový závoj a pokud stojí na obou pařátech jsou u ní patrné nohy do X. Na zádech má krásnou perleťovou kresbu. Sova pálená byla před 25 lety na vyhynutí. Hlavní její potravou se stávají myši v blízkosti lidských obydlí. Hnízdí u lidí – staré kostely, stodoly i různá hospodářská stavení. Ničí ji přípravky proti myším, likvidují ji kuny a hodně jich zahyne na silnicích. V poslední době se jejich stavy v přírodě zvedly. Sovu pálenou jsme si dali před 15 lety do našeho znaku, podařilo se nám ji nafotit, jak se odráží od sněhu. Tento snímek vyhrál 2.místo ve fotografické soutěži. Sovu pálenou si může vylosovaný divák zavolat na ruku a ke konci programu se s touto sovou můžete na své ruce vyfotit. Sova pálená je podle odborníků nejhezčí sovou v Evropě. Sova pálená má typický srdcový závoj a pokud stojí na obou pařátech jsou u ní patrné nohy do X. Na zádech má krásnou perleťovou kresbu. Sova pálená byla před 25 lety na vyhynutí. Hlavní její potravou se stávají myši v blízkosti lidských obydlí. Hnízdí u lidí – staré kostely, stodoly i různá hospodářská stavení. Ničí ji přípravky proti myším, likvidují ji kuny a hodně jich zahyne na silnicích. V poslední době se jejich stavy v přírodě zvedly. Sovu pálenou jsme si dali před 15 lety do našeho znaku, podařilo se nám ji nafotit, jak se odráží od sněhu. Tento snímek vyhrál 2.místo ve fotografické soutěži. Sovu pálenou si může vylosovaný divák zavolat na ruku a ke konci programu se s touto sovou můžete na své ruce vyfotit.

12 Ost ř í ž Lesní

13 Ostříž lesní je nejrychlejším dravcem ve vodorovném letu, jeho rychlost je 180 km/h. Jako jediný dokáže ulovit vlaštovku. Ze 70 % loví ale hmyz (vážky, chrousty …). Ostříž se často vyskytuje v blízkosti rybníků. Ostříž lesní se v ČR vyskytuje pouze přes léto, na zimu odlétá do Afriky. Zbarvením a postavou připomíná nápadně sokola stěhovavého. Liší se především ve velikosti - ostříž lesní je o dost menší. V průměru samec ostříže váží 17 dkg a sokol stěhovavý 55 dkg. Ostříž lesní je nejrychlejším dravcem ve vodorovném letu, jeho rychlost je 180 km/h. Jako jediný dokáže ulovit vlaštovku. Ze 70 % loví ale hmyz (vážky, chrousty …). Ostříž se často vyskytuje v blízkosti rybníků. Ostříž lesní se v ČR vyskytuje pouze přes léto, na zimu odlétá do Afriky. Zbarvením a postavou připomíná nápadně sokola stěhovavého. Liší se především ve velikosti - ostříž lesní je o dost menší. V průměru samec ostříže váží 17 dkg a sokol stěhovavý 55 dkg.

14 Kulíšek nejmenší

15 . Jedná se o nejmenší sovu v České republice. Váží pouze 5 dkg. Často létá i ve dne. Loví drobné ptáky a hraboše. Často sbírá i hmyz. Je velmi odvážný a dravý. Jednou jsme jej volali na ruku, letěl k nám, ale náhle změnil dráhu letu a napadl dospělé morče…. Jedná se o nejmenší sovu v České republice. Váží pouze 5 dkg. Často létá i ve dne. Loví drobné ptáky a hraboše. Často sbírá i hmyz. Je velmi odvážný a dravý. Jednou jsme jej volali na ruku, letěl k nám, ale náhle změnil dráhu letu a napadl dospělé morče…


Stáhnout ppt "Dravci. Výr Velký Výr velký je naše největší sova. Má sytě oranžové oči a rozpětí až 1,7 metru. Hnízdí ve skalách a ve stráních na klidných místech."

Podobné prezentace


Reklamy Google