Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

František Křižík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "František Křižík."— Transkript prezentace:

1 František Křižík

2 Život František Křižík * 8. července 1847 Plánice † 22. ledna 1941 Stádlec u Tábora významný český technik, průmyslník a vynálezce.

3 Technika Jeho nejznámějším vynálezem byla oblouková lampa se samočinnou regulací. Vynalezl světelnou fontánu, zdokonalil elektrické tramvaje a mnoho dalších…

4 Vynálezy V roce 1878 zkonstruoval blokové signalizační zařízení. Navrhl zdokonalené elektrické návěstidlo, zkonstruoval ústřední stavění výhybek a vytvořil blokovací signalizační zařízení, které znatelně omezilo nebezpečí vlakových srážek.

5 Vynálezy V létě roku 1878 se vydal do Paříže na světovou výstavu. Spatřil tam obloukovou lampu kterou vynalezl Jabločkov a později ji Křižík zdokonalil.

6 Pocty 1883 - dostal Křižík Řád Františka Josefa I.
Řád železné koruny a stal se císařským radou byl jmenován doživotním členem Panské sněmovny dostal čestný doktorát technických věd.

7 Pocty Když ve věku téměř 94 let ve Stádlci u Tábora zemřel, byl převezen do Prahy a s poctami pohřben na vyšehradském Slavíně. Dnes je na jeho počest pojmenováno mnoho ulic v různých městech a v místě, kde stál jeho závod .

8 Křižík a železnice Křižíka zásadně ovlivnila jeho práce na železnici. Nejprve začal pracovat v Kaufmannově továrně na telegrafy a návěstidla. Pracoval jako opravář telegrafních přístrojů. V té době také začíná Křižík vynalézat. Jeho prvním vynálezem bylo dálkově ovládané elektrické návěstidlo. V roce 1878 sestavil blokovací zařízení, které bránilo srážkám vlaků.

9

10 Osvětlení Národního divadla
Křižík se také přihlásil do konkurzu na osvětlení obnoveného Národního divadla. Podmínky a průběh soutěže však Křižíka donutily svou nabídku stáhnout. Křižík měl totiž propůjčit jen své jméno Edisonovu řešení, které by realizoval němec Brückner. Přesto ale Křižík následujících 30 let dohlížel na osvětlení naší první scény.

11

12 Vypracoval Za 7.A Dominik Jakeš


Stáhnout ppt "František Křižík."

Podobné prezentace


Reklamy Google