Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

© Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "© Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952"— Transkript prezentace:

1 Geoinformační technologie Dálkový průzkum Země Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy
© Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952 Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ 1357P2006 Zpracoval: Jiří Vorel (

2 DPZ (Remote Sensing)

3 DPZ - definice Def.: „DPZ je umění rozdělit svět na množství malých čtverečků, se kterými si lze hrát na počítači a odhalovat jejich neuvěřitelný potenciál, který vždy přesahuje naše možnosti.“ (Huntington) „DPZ je věda i umění získávat užitečné informace o objektech, plochách či jevech prostřednictvím dat měřených na zařízení, která s těmito zkoumanými objekty, plochami či jevy nejsou přímo v kontaktu.“ (Lillesand, Kiefer) DPZ je nejdražší způsob jak vytvořit obrázek. tvoří velkou část vstupních dat do GIS,

4 DPZ - definice DPZ se zabývá pořizováním leteckých a družicových snímků, jejich zpracováním a analýzou za účelem tvorby topografických či tematických map.

5 Stručný historický přehled
1839 – objev fotografie 1858 – 1. známá fotografie pořízená z balónu (NADAR – městečko Bievre u Paříže) 1958 – 1. fotografie zemského povrchu z družice (EXPLORER IV) 1960 – 1. meteorologická družice (TIROS 1) 1972 – první ze série družic pro výzkum přírodních zdrojů Země (LANDSAT-1) 1999 – první soukromá družice (IKONOS) Digitální obrazové záznamy nahrazují fotografii. Dochází ke globálnímu monitorování životního prostředí. Digitální zpracování obrazu. DPZ se stává nedílnou součástí geoinformatiky.

6 Dělení DPZ Část kosmická – pořizování a sběr dat
Část zpracovatelská – přenos a prvotní zpracování dat na přijímacích stanicích Část uživatelská – práce (analýzy) s obrazovými daty – tvorba map, která má další využití v mnoha oborech.

7 Předmět zájmu DPZ Zemský povrch (voda i souš) Spodní vrstvy atmosféry
Vrstvy sedimentů

8

9

10

11

12

13

14 Využití dat DPZ Automaticky zvýrazní hledaný jev.
Sleduje dynamiku vývoje krajiny – stejná oblast může být snímána opakovaně.

15 Využití dat DPZ 3. Aktualizuje stávající data – na základě aktuálních leteckých snímků lze editovat stávající databáze. 4. Studuje území – díky družicovým snímkům můžeme studovat rozsáhlé oblasti, např. pohoří

16 Využití dat DPZ 5. Lze kombinovat snímky s dalšími vrstvami prostřednictvím GIS. Na snímku jsou 2 vrstvy – vrstva vlastního snímku (Landsat) a vrstva krajů.

17 Využití dat DPZ 6. Zobrazovat objekty na základě různých části EM spektra. Obr.: Vlevo – přirozené barvy (zeleně) vegetace; vpravo – nepřirozené barvy (červeně) v infračervené části spektra.

18 Zdroje dat DPZ Earth from Space - http://earth.jsc.nasa.gov/sseop/efs/
Earth Satellite Corporation - Projekt NaturalVue2000 – data v přirozených barvách s patnáctimetrovým rozlišením. Snímky jsou pořízeny z družice Landsat 7 v období 1999 – 2001 National Aeronautice and Space Administration Earth from Space - Snímky jsou rozděleny podle sledovaných geografických jevů. MapMachine NationalGeographic - Lze vyhledávat snímky podle místopisného názvu (Praha), digitální atlas světa EarthScience Data interface at the Global Land Cover Facility – ČR Český úřad zeměměřičský a katastrální – Firma Geodis –


Stáhnout ppt "© Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952"

Podobné prezentace


Reklamy Google