Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy úvod GIS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy úvod GIS."— Transkript prezentace:

1 (c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy úvod GIS

2 Definice GIS Geografický informační systém je systém pro úpravu, analýzu a zobrazení geografických informací tvořených soubory dat jako jsou mapy, glóby, sady dat, dynamické modely a metadata. Více na http://www.esri.com/getting_started/index.htmlhttp://www.esri.com/getting_started/index.html

3 Účel GIS GIS poskytuje informace dávající odpovědi na řadu specifických otázek a dovoluje sdílet je s ostatními. Vizualizací vztahů umožňuje zvýšit efektivitu rozhodování.

4 Definice č. 2 Geografický informační systém je organizovaný souhrn počítačové techniky, programového vybavení, geografických dat a zaměstnanců navržený tak, aby mohl efektivně získávat, ukládat, aktualizovat, analyzovat, přenášet a zobrazovat všechny druhy geograficky vztažených informací.

5 Více na http://www.arcdata.cz/uvod/co-je-gishttp://www.arcdata.cz/uvod/co-je-gis Základní principy geografický objekt: řeka, pohoří, továrna, hotel, vesnice, člověk, výrobek lokalizace: zeměpisné souřadnice vlastnosti: průtok, horninové složení, energetická náročnost, počet lůžek, sídlo obce, dojížďka do zaměstnání, cena vztahy: mezi objekty téhož typu (řeka-řeka) nebo různého typu (hotel-vesnice)

6 Více na http://www.arcdata.cz/uvod/co-je-gishttp://www.arcdata.cz/uvod/co-je-gis GIS x databáze městozeměpisná šířkazeměpisná délkapočet obyvatel Brno 49° 12´16° 36´388 296 České Budějovice 48° 58´14° 28´97 243 Hradec Králové 50° 12´15° 50´99 917 Liberec 50° 46´15° 03´101 162 Ostrava 49° 49´18° 16´327 371 Plzeň 49° 45´13° 22´173 008 Praha 50° 00´14° 24´1 214 174

7 Databáze Stačí na otázky typu: Které z měst leží nejseverněji? Jaké je pořadí měst dle počtu obyvatel? Jaká je vzdálenost Prahy a Ostravy? (výpočet) Ale nestačí na: Kolik lidí dojíždí do Prahy za prací? Kolik obyvatel žije v oblasti záplav Vltavy při stoleté vodě?

8 GIS Řeší dotazy na polohu objektů, jejich vlastnosti a vztahy zároveň. Ke každému objektu může být připojeno neomezené množství informací ve formě tabulek, textů, databází, grafů, odkazů, multimediálních souborů atd.

9 GIS

10 Software LizardTech, Inc.LizardTech, Inc. nabízí vysoce účinný rastrový kompresní program pojmenovaný GeoExpress with MrSID Formát MrSID je určen pro zákazníky, kteří používají extrémně rozsáhlé soubory (řádově v GB a TB). GeoExpress with MrSID K dispozici je také GeoExpress View, kterým můžete data ve formátu MrSID prohlížet a konvertovat do jiných formátů.GeoExpress View

11 Software Leica GeosystemsLeica Geosystems je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců systémů pro zpracování dat dálkového průzkumu Země (DPZ). Nabízí kompletní sadu přístrojů a profesionálního software pro celý proces pořizování a zpracování prostorových dat, včetně fotogrammetrie, vyhodnocení snímků DPZ a začlenění výsledků zpracování do GIS a dynamickou 3D vizualizaci prostorových dat.

12 Software ESRI, Inc.ESRI, Inc. výrobce systému ARC/INFO ArcGIS 9ArcGIS 9 soubor produktů pro komplexní GIS Pro prohlížení geografických dat nabízí ESRI zdarma jednoduchý desktop GIS ArcExplorer. ArcExplorer A když je něco zdarma, tak si to vezmeme. Více o programech na http://www.arcdata.cz/software/esrihttp://www.arcdata.cz/software/esri

13


Stáhnout ppt "(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy úvod GIS."

Podobné prezentace


Reklamy Google