Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GfK PrahaNadace Naše dítě11. listopad 2008 Postoje k týrání dětí Kvantitativní a kvalitativní studie pro Nadaci Naše dítě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GfK PrahaNadace Naše dítě11. listopad 2008 Postoje k týrání dětí Kvantitativní a kvalitativní studie pro Nadaci Naše dítě."— Transkript prezentace:

1 GfK PrahaNadace Naše dítě11. listopad 2008 Postoje k týrání dětí Kvantitativní a kvalitativní studie pro Nadaci Naše dítě

2 2 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Spolupráce GfK Praha a Nadace Naše dítě 2003, 2004Znalost Nadace Naše dítě Cíl výzkumu: Zjištění postojů obyvatelstva ke sponzorství neziskových nestátních organizacích a úrovně znalosti o Nadaci Naše dítě (Omnibus, hloubkové a skupinové rozhovory) 2006 Povědomí o Nadaci Naše dítě Cíl výzkumu: Zjištění postojů obyvatelstva k problematice týrání dětí a povědomí občanů o činnosti Nadace Naše dítě (Osobní dotazování) 2008 Test kampaně Naše dítě Cíl výzkumu: Zjištění míry zaznamenání a výbavnosti kampaně Nadace Naše dítě mezi návštěvníky OC Flora (In-store dotazování) 2008 Povědomí o problematice týrání dětí Cíl výzkumu: Zjištění povědomí české populace o problematice týrání dětí (On-line) Odhalení kořenů netečnosti vůči týrání dětí v ČR (Hloubkové rozhovory)

3 3 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Výzkumy v r. 2008 1 Metodika:Kvantitativní výzkum, online Cíl:Povědomí o problematice týrání Klíčové otázky:Co si myslí česká populace o úrovni ochrany dětí v ČR? Co by se mělo zlepšit? Jsou lidé dostatečně informováni z médií? Postoj k zákonné oznamovací povinnosti Metodika:Kvalitativní výzkum, hloubkové rozhovory Cíl:Odhalit kořeny netečnosti vůči týrání dětí v ČR Klíčové otázky:Jak obecná populace vnímá týrání dětí? Jaké bariéry brzdí akceschopnost jedince, který „má povědomí o týrání dítěte v okolí“ 2

4 4 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Oznámení týrání Téměř všichni dotázaní by oznámili případ týraného či jinak ohroženého dítěte. Při dotazu, kam by takový případ ohlásili, respondenti nejčastěji uváděli policii (79%), sociální úřad (29%) a Linku bezpečí (6%).

5 5 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Důvody neplnění oznamovací povinnosti Podle dotazovaných jsou hlavními příčinami neplnění oznamovací povinnosti nezájem a lhostejnost (57%) a strach (39%). Další možné důvody – zasahování do soukromí, neinformovanost, komplikace – následují až s velkým odstupem. Výjimkou jsou lidé ve věkové kategorii 30 – 39 let, kteří za hlavní příčinu považují strach.

6 6 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 EMOCIONÁLNÍ VNÍMÁNÍ „je to strašné“ („děti trpí, jsou bezbranné a zrazené těmi, kdo jim maií být největší oporou – rodiči“) „mně se to stát nemůže“ („nemám vlastní zkušenost“) „jsme slušná rodina“ („ … a v našem okolí jsou také slušné rodiny“) RACIONÁLNÍ VNÍMÁNÍ „týrané dítě nepoznáte“ („…nebo jen velice těžko, pokud nemá viditelné poškození“) „může to být kdokoli“ („ani rodina, která svoje dítě týrá, není snadno k odhalení“) „jsou jiní, kteří to mohou poznat a vědí, co mají dělat“ (typicky dětská lékařka, vychovatelky a učitelky, někdy vzdálenější příbuzní, apod.) Vlastní zkušenost vs. racionální úvahy Respondenti vnímají problematiku týrání dětí v teoretické rovině jako velice závažnou a hodnou nejvyšší pozornosti, ale sami sebe v aktivních rolích prakticky nevidí.

7 7 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Hlavní závěry z průzkumu Problematika týrání dětí není v centru pozornosti občanů  Ačkoli je emočně velice bohatá, problematika týrání dětí nepředstavuje pro občany reálně významnou záležitost, je vnímána spíše jako „důležitá zajímavost“.  Konkrétní příklady („kauzy“) mohou být mediálně velice vděčné a mohou sloužit jako motivátory (dočasně) zvýšeného zájmu o danou problematiku. Existují silné racionální bariéry aktivního přístupu k řešení případů týraných dětí  Občané se primárně snaží přenést odpovědnost za řešení případů týraných dětí na jiné osoby resp. instituce.  Navíc neznají role jednotlivých subjektů v systému, kam a na koho se obracet, apod.  Vnímání neziskových organizací je poměrně pozitivní co do postojů, nicméně je silně zpochybňována jejich akceschopnost. Emocionální vnímání problematiky dává základ pro výrazné zvýšení aktivity občanů  Občané vnímají problematiku týraných dětí velice citlivě, byť odtažitě.  Jsou otevřeni dalšímu emocionálnímu působení (kauzy) a jsou schopni přeměnit tyto emoční vstupy na aktivní konání, pokud budou odstraněny základní bariéry.

8 8 GfK PrahaNadace Naše dítě – Postoje k týrání dětí11.listopad 2008 Více informací Vám poskytne naše oddělení Marketingu a komunikace. Sherin Dalíková Marketing and Communications Manager GfK Praha, s.r.o. Geologická 2 152 00 Praha 5, Czech Republic Phone: +420 296 555 422 Fax: +420 251 815 800 GSM: +420 777 027 009 sherin.dalikova@gfk.com www.gfk.com www.gfk.cz


Stáhnout ppt "GfK PrahaNadace Naše dítě11. listopad 2008 Postoje k týrání dětí Kvantitativní a kvalitativní studie pro Nadaci Naše dítě."

Podobné prezentace


Reklamy Google