Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

2 Program k tvorbě tabulek a grafů, pro výpočty v tabulkách… Základem dokumentu Excel je tabulka složená z buněk (MŘÍŽKA - schování mřížky někdy pomůže přehlednosti tabulky: NÁSTROJE - MOŽNOSTI …). Každá buňka má svou adresu, která se určuje podle čísla řádku a písmene sloupce (C5). Dokument Excel = SEŠIT složený z LISTŮ. Vložení nového listu: VLOŽIT - LIST.

3 Šířku sloupců a řádků můžeme upravit přímo myší (potažení za hranu). Pokud chceme označit více buněk najednou (oblast), stačí podržet levé tlačítko myši a potáhnout. Vložení nového řádku a sloupce - PTM v záhlaví řádku (sloupce) - VLOŽIT BUŇKY.

4 Vkládání dat do buněk čísla text - pozor aby nebyl zbytečně dlouhý datum (s oddělovačem / např. 2/3/98) čas (s oddělovačem: např. 15:20:44) vzorec a funkce - umožňují automatizovat výpočty (začínají znakem =)

5 Úprava vzhledu tabulky - FORMÁT Po označení oblasti můžeme měnit formát označených buňek (PTM – formát buněk)  ČÍSLO  ZAROVNÁNÍ – zarovnání textu v buňkách, orientace textu, sloučení buněk, zalomení textu  OHRANIČENÍ  VZORKY – barevná výplň buňky  ZÁMEK

6 Adresace buněk Každá buňka má svou adresu  V jednom listu je adresa např. A3  V jiném listě např. List1!A3 Adresace oblasti - Mezi první buňkou oblasti a poslední buňkou oblasti napíšeme dvojtečku (např. B2:B10). ADRESOVÁNÍ 1. RELATIVNÍ – Adresy (odkazy) na buňky se mění podle toho, jak se mění samotná buňka. 2. ABSOLUTNÍ - Pokud nechceme, aby se adresy (např. ve vzorci) měnily, musíme použít absolutních adres a např. C3 musíme ve vzorci nahradit $C$3 (klávesou F4).

7 Zabezpečení tabulky Některé buňky můžeme zajistit proti nechtěnému přepisu. Postup: 1. Označím buňky přepisovatelné a přes FORMÁT BUŇKY odstraním zámek. 2. Zamknu list nebo celou tabulku (menu NÁSTROJE - ZÁMEK).

8 Zdroje :


Stáhnout ppt "Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google