Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Úhly v kružnici Středový a obvodový úhel (vztah mezi nimi) Autor obrázku © Mgr. Radomír Macháň

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Úhly v kružnici (opakování) - jsou úhly příslušné k oblouku kružnice. Středový úhel, tzn. úhel s vrcholem ve středu kružnice a rameny procházejícími krajními body oblouku AB.

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Úhly v kružnici (opakování) - jsou úhly příslušné k oblouku kružnice. Kolik středových úhlů k danému oblouku existuje? Ano, samozřejmě, že jen jeden, vždyť existuje jen jeden střed kružnice.

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Středové úhly (opakování) - úhly s vrcholem ve středu kružnice a rameny procházejícími krajními body oblouku AB. Středový úhel konvexní (menší než 180°) Středový úhel nekonvexní, konkávní (větší než 180°)

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Úhly v kružnici (opakování) - jsou úhly příslušné k oblouku kružnice. Obvodový úhel, tzn. úhel s vrcholem na obvodu kružnice a rameny procházejícími krajními body oblouku AB.

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obvodové úhly (opakování) - úhly s vrcholem na obvodu kružnice a rameny procházejícími krajními body oblouku AB. K danému oblouku existuje nekonečně mnoho obvodových úhlů. Všechny obvodové úhly k danému oblouku jsou shodné.

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pokusíme se prozkoumat, zda mezi středovým a obvodovým úhlem daného oblouku neexistuje nějaký matematický vztah.

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pokusíme se prozkoumat, zda mezi středovým a obvodovým úhlem daného oblouku neexistuje nějaký matematický vztah.

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pokusíme se prozkoumat, zda mezi středovým a obvodovým úhlem daného oblouku neexistuje nějaký matematický vztah.

10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pokusíme se prozkoumat, zda mezi středovým a obvodovým úhlem daného oblouku neexistuje nějaký matematický vztah. Zdá se, že bychom již mohli říci vyvozený závěr: Velikost středového úhlu je rovna dvojnásobku velikosti obvodového úhlu příslušného k témuž oblouku.

11 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pro jistotu si vztah rozebereme ještě z jiného pohledu. Jakou velikost má tento úhel? Z čeho při určení jeho velikosti vycházíme?

12 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pro jistotu si vztah rozebereme ještě z jiného pohledu. Jde o vedlejší úhly, jejichž součet je 180°. Z toho vyplývá …

13 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pro jistotu si vztah rozebereme ještě z jiného pohledu. O jaký trojúhelník jde v případě  ASC?

14 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pro jistotu si vztah rozebereme ještě z jiného pohledu. Je to trojúhelník rovnoramenný, neboť jeho ramena tvoří poloměry kružnice. Co platí pro dvojici úhlů při jeho základně?

15 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pro jistotu si vztah rozebereme ještě z jiného pohledu. Jsou shodné. Jak velké tedy budou v našem případě? Kolik stupňů mezi ně máme rozdělit? Jaký je součet všech vnitřních úhlů trojúhelníku?

16 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pro jistotu si vztah rozebereme ještě z jiného pohledu. Součet vnitřních úhlů trojúhelníku je 180°. Na rozdělení nám tedy zbývá 100° a z toho vyplývá, že každý z úhlů při základně má 50°.

17 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vztah mezi středovým a obvodovým úhlem Pro jistotu si vztah rozebereme ještě z jiného pohledu. Velikost středového úhlu je rovna dvojnásobku velikosti obvodového úhlu příslušného k témuž oblouku.

18 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Středové a obvodové úhly Vše, co jsme si prozatím řekli a odvodili, si můžeme ověřit i v appletu na následujícím odkazu: http://www.walter-fendt.de/m14cz/kreiswinkel_cz.htm http://www.walter-fendt.de/m14cz/kreiswinkel_cz.htm

19 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Příklady na procvičení Určete velikost středového úhlu daného oblouku kružnice určeného obvodovým úhlem a narýsujte jej.

20 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Příklady na procvičení Určete velikost středového úhlu daného oblouku kružnice určeného obvodovým úhlem a narýsujte jej.

21 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Příklady na procvičení Určete velikost středového úhlu daného oblouku kružnice určeného obvodovým úhlem a narýsujte jej.

22 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Příklady na procvičení Určete velikost středového úhlu daného oblouku kružnice určeného obvodovým úhlem a narýsujte jej.

23 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Příklady na procvičení Určete velikost obvodového úhlu daného oblouku kružnice určeného středovým úhlem a narýsujte alespoň dva odlišné obvodové úhly.

24 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Příklady na procvičení Určete velikost obvodového úhlu daného oblouku kružnice určeného středovým úhlem a narýsujte alespoň dva odlišné obvodové úhly.

25 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Příklady na procvičení Zvláštní případ nastává, pokud je středový úhel o velikosti 180°(přímý úhel), kdy část jeho ramen k bodům SA a SB tvoří průměr kružnice  AB . Jakou velikost má obvodový úhel? Jaké jsou všechny vznikající trojúhelníky ABC? Vznikají pravoúhlé trojúhelníky. Podrobněji si tento speciální případ rozebereme příště.


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google