Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až 12. 5. 2009 Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až 12. 5. 2009 Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT."— Transkript prezentace:

1 Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až 12. 5. 2009 Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT ve velkochovech v IMPEL státech

2 CÍLE PROJEKTU Výměna informací a zkušeností s procesem povolování IPPC u farem pro prasata ve vybraných členských státech IMPEL. Získání informací o rozdílech v povolovacích a inspekčních praktikách ve státech IMPEL. Presentace z inspekcí realizovaných tzv.,,řídícím“ týmem v rámci tohoto projektu v Itálii, Lotyšsku a Německu (prezentovány rozdíly mezi technologickou úrovní jednotlivých chovů).

3 Průběh konference: I. část 10.5.2009 - exkurze První den po oficiálním zahájení byly pořádány holandskou stranou tři druhy exkurzí, každý účastník absolvoval pouze jednu exkurzi na vzorové školní farmě Braneveld (užití BAT). Moderní farma pro výkrm prasat - 8 tisíc kusů. Moderní farma pro prasnice – 900 kusů. Nová bioplynová stanice (automaticky řízená), uskladnění a přeprava kejdy, skladování, transport a aplikace digestátu z BPS jako cenného hnojiva na zemědělské pozemky v širokém okolí.

4 Exkurze na nově vybudované bioplynové stanici BPS vybudována nákladem 1. mil. €. 3 digestery (vyhnívací nádrže) každý o celkové kapacitě 2 000 m³. Denně je dodáván do BPS toto množství materiálu: 40 m³ kejdy a 10 m³ kukuřice. Instalovány 3 moderní kogenerační jednotky, každá vyrobí 345K Wh/hod. Zbylý digestát je aplikován moderní zemědělskou technikou BAT v širokém okolí na ornou půdu a pastviny, kdy prakticky nedochází k obtěžování bytové zástavby neúnosnou pachovou zátěží.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 II. část konference jednání čtvrtek 11.5.2009 dopoledne Jednaní konference zahájil a řídil zástupce hostitelské holandské inspekce z provincie Utrecht - pan John Visbeen. Podrobně projednávány jednotlivé body dotazníku: počty farem s povolením IPPC, mechanizmy udělování povolení, používané technologie ke snižování emisí, skladování, způsoby ustájení a aplikace kejdy. V Holandsku je kejda ceněná, je zde podrobně propracovaný systém jejího odkupu, transportu, využití (např. BPS), včetně aplikací i na vzdálené pozemky.

15

16

17 11.5.2009 - odpolední jednání Účastníci byli rozděleni do několika pracovních skupin, které probíraly odlišná témata - udělování integrovaných povolení, způsoby ustájení, užití nových BAT technologií ke snižování emisí, vlastní nakládání s kejdou a provádění inspekcí farem. Jednání skupin byly řízeny pověřeným holandským vedoucím, jež vyhotovil zápis na závěr jednání dotyčné pracovní skupiny.

18 III. část konference – vyhodnocení pátek 12.5.2009 Celkové vyhodnocení práce a zápisu z jednotlivých pracovních skupin, kde byla konzultována příslušná témata konference. Zhodnocení povolovacího procesu IPPC ve vybraných státech IMPEL v provozech chovů o různých kapacitách a různého technologického stáří. Užití nejlepších dostupných technik-BAT. Doporučení k dalšímu sledování celého procesu povolování resp. případných změnových řízení.

19

20

21 Děkuji za vaši pozornost Ing. Josef Kališ ČIŽP - ředitelství - odbor integrace 10.11.2009


Stáhnout ppt "Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až 12. 5. 2009 Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT."

Podobné prezentace


Reklamy Google