Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency."— Transkript prezentace:

1 Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) Jaroslav.Prazan@eea.eu.int European Environment Agency

2 2 Struktura prezentace Poradenství vybraných členských států na začátku roku 2006. Příklady poradenských systémů pro C-C ve vybraných členských státech. Dánsko. Anglie. Německo (Baden-Württemberg).

3 3 Institucionální rámec a podpora poradenství (EU 14, 2005) Ve všech členských zemích byla nějaká podpora poradenství (obvykle alespoň pro životní prostředí). Ve většině členských zemí (MS) bylo poradenství v zásadě soukromé. Státní poradenství: Rakousko. Řecko (bude změna pro C-C). Polsko. Slovinsko (bude změna pro C-C). Španělsko – smíšené (bude změna pro C-C).

4 4 Přístupy v poskytování poradenství (EU 14) Individuální (nejčastější). Šíření tiskovin (dokumenty-brožury, noviny) Školení. Internet. Poradenství malým skupinám. Polní dny. Vzájemné učení (nejméně časté). Demonstrační farmy

5 5 Poradenství pro životní prostředí v 2005 V některých MS bylo dostatek poradců (AT, DK, DE, SE, SI, UK). Nedostatek poradců (CZ, EE, ES, GR, HU, IT, PL). Nedostatek poradců pro ochranu životní prostředí (EE, GR, HU, IT, PL, SI, ES). Nedostatek poradců pro ochranu přírody (AT, CZ, DK, EE, FR, GE, ES, GR, HU, IT). Situace se zlepšila (školení v MS).

6 6 Poradenské systémy pro C-C Dánsko Kapacita obecně – dostatečná, okolo 18 farem (prům. velikost farmy 57 ha) na 1 poradce, všechny kvalifikace Instituce – soukromé - DAAS vlastněný farmáři, platí za služby Poradenství pro C-C přímo podporované z EU: certifikované organizace/poradci, na farmě, malý počet farem podporován, a jen v 2006 (složité otázky často komerční cestou – malý rozpočet), Použité nástroje: checklist, software (rozsáhlý systém), Náročnost: individuální poradenství, 1400- 2700€/farm, 12-15 hodin - 2 poradci na farmě

7 7 Poradenské systémy pro C-C Anglie Kapacita obecně – dostatečná, cca 20-40 farem/poradce (druhé číslo-jen registrovaní poradci) Instituce – konsorcium společností (soutěž), Poradenství pro C-C přímo podporované z EU: internet, tel. linka, workshopy na farmách+ manuály, (20 000 farem osloveno, 13 500 farem se zúčastnilo školení, 82% z nich změnilo některé praktiky v roce 2005! (2MIO £) Použité nástroje – brožury (řada), Whole Farm Approach, PowerPoint, manuály, osnovy, software, Účinné i pro malé farmy (skupinové poradenství na farmě).

8 8 Poradenské systémy pro C-C Baden-Württemberg, DE Kapacita obecně – dostatečná, malí farmáři mají menší účast c systému (120 farem na 1 poradce pro C-C) Instituce: státní instituce LEL – školení, informace, nástroje, privátní poradci poskytují poradenství o C-C Poradenství pro C-C: checklist na farmě (LEL), integrované s jinými nástroji (certifikace na EMAS). Farmáři podporovaní (70=>50%) na farmě, celofaremní přístup, farmáři si mohou složku koupit a testovat se sami. Nástroje – checklist, plus tabulky na výpočty, brožury etc. Doporučené poradenství na farmě (1:1), žádoucí velký počet poradců, obtížně zahrnout malé farmy! Používá se i v jiných spolkových zemích a Lucembursku.

9 9 Zkušenosti (vybrané) Individuální poradenství nejúčinnější, ale nejdražší (DK vs. EN). Všechny standardy v rámci C-C jsou pokryty alespoň informacemi v brožurách.

10 10 Zkušenosti II Čím více je zemědělec zahrnut do procesu přípravy doporučení u komplexních témat (hnojení), tím více porozumí výslednému doporučení (použití software vs. Výpočtové tabulky pro zjednodušený postup). Poradenství po telefonu (horká linka) – integrované do jedné organizace (lepší na rozdíl od volání pro různé rady do různých organizací).

11 11 Na co myslet při návrhu poradenského systému Co bude výchozím přístupem k poskytování rad? (1:1? semináře?, workshopy?, horká linka?, etc.). Podporováno jen na farmě! Jaký podíl farem je plánováno pokrýt? Který krok v procesu poradenství má být podporován? (Informace? Diagnóza?...).

12 12


Stáhnout ppt "Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency."

Podobné prezentace


Reklamy Google