Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ"— Transkript prezentace:

1 Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
SEZNÁMENÍ S POČÍTAČEM Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ MONITOR KLÁVESNICE MYŠ PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ ZAPNUTÍ POČÍTAČE UŽIVATELSKÝ ÚČET HARDWARE A SOFTWARE

2 SEZNÁMENÍ S POČÍTAČEM Počítač je stroj jako každý jiný.
Je to stroj na zpracování informací. Vykonává přesně to, co mu jeho uživatel zadá. Počítač není inteligentní a nedokáže sám myslet. Ve skutečnosti pouze vyhodnocuje tisíce možných variant a pokynů.

3 Z ČEHO SE PC SKLÁDÁ Na první pohled se skládá ze 4 komponent.
Skříň počítače, monitor, klávesnice a myš. Všem dohromady říkáme počítačová sestava. Každá PC sestava může mít jinou konfiguraci. To znamená, že může obsahovat jiný monitor, jiný typ klávesnice nebo myši. Rovněž i součástky uvnitř skříně mohou být jiné.

4

5 Monitor Je čisté výstupní zařízení počítače.
Je v podstatě jediné zařízení, kterým nám počítač dává vědět, co dělá. V současné době rozlišujeme dva typy – původní klasické obrazovky a moderní ploché, tzv. LCD monitory

6 Monitor Zásadních rozdílů je hned několik.
Klasický monitor je podstatně větší. Druhým rozdílem je způsob zobrazování. Klasický monitor pracuje podobně jako televizní obrazovka, LCD displej pracuje na bázi tekutých krystalů. Pro lidské oko jsou LCD mnohem šetrnější.

7 Monitor

8 Klávesnice Je zařízení vstupní.
Prostřednictvím klávesnice dáváme PC povely, příkazy a vkládáme do něj data (informace). Lze tedy prostřednictvím klávesnice komunikovat s PC.

9 Klávesnice Je rozdělena na několik částí.
Alfanumerická část – obsahuje písmenka a číslice nad nimi. Další části jsou vyznačeny na obrázku.

10 Klávesnice

11 Myš Podobně jako klávesnice se jedná o zařízení vstupní.
Vstupem nejsou písmena, ale udání polohy ukazatele myši. Každá myš má obvykle dvě tlačítka – pravé a levé. Využití…

12 Myš Levé tlačítko – slouží k běžné práci s programy – klepnutí na tlačítka, spouštění programů, otevírání oken. Pravé tlačítko – používá se méně, spíše u nastavení a pro vyvolání konfiguračních nabídek. Některé mají navíc uprostřed kolečko. Používá se pro posun obsahu okna nahoru nebo dolů.

13 Myš - kurzory

14 Přídavná zařízení Přídavným zařízením se říká PERIFERIE.
Rozdělují se na vstupní a výstupní. Uveďte příklady?

15 Přídavná zařízení

16 Zapnutí počítače Jako první vždy zapínáme periferie (tiskárna, skener, repro soustava, monitor aj.) a až nakonec samotný počítač. Při vypínání vypneme nejprve samotný počítač a poté veškeré ostatní komponenty.

17 Uživatelský účet Při zapnutí se velmi často stává, že je uživatel dotázán na jméno a heslo svého uživatelského účtu. Je to proto, že PC využívá více lidí a aby si vzájemně „nelezli do zelí“. Je tím zaručeno, že pokud si něco dáte na plochu nebo do soukromé složky, tak vám to nikdo neuvidí.

18 Uživatelský účet

19 Hardware a software Hardware je železo, plast a sklo. Je to vše, na co si můžeme sáhnout, co je vidět, i to, co je skryto uvnitř počítačové skříně. Software jsou programy, které to železo oživují. Jsou to hry, aplikace, dopisy, obrázky a další a další. Operační systém je takový překladač, který překládá lidské příkazy do jazyka počítače.

20 Referáty 1) Jak pracuje klasický monitor? 2) Jak pracuje LCD monitor?


Stáhnout ppt "Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ"

Podobné prezentace


Reklamy Google