Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikátor materiálu: EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikátor materiálu: EU"— Transkript prezentace:

1 Identifikátor materiálu: EU - 19 - 2
Anotace Žák vysvětlí funkci počítače a dokáže popsat základní zařízení Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat funkci počítače, ví z čeho se skládá Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Počítač, komponenty, periférie Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let / 6. ročník Celková velikost/Datum 1,42 MB – soubor *.ppt (PowerPoint)/září 2011

2 Seznámení s osobním počítačem a jeho komponenty.
OSOBNÍ POČÍTAČ Seznámení s osobním počítačem a jeho komponenty. Pokyny a vysvětlivky: Videoukázka K zamyšlení Zápis do sešitu Praktická část na počítači

3 Co je to počítač? Počítač je stroj, který zpracovává informace neboli data, které zadá uživatel. Data jsou písmena, údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy apod.

4 Z čeho se skládá počítač?
Na první pohled se skládá ze čtyř hlavních zařízení: Počítačová skříň Monitor Klávesnice Počítačová myš Dále může obsahovat přídavná zařízení (periférie), které rozšiřují funkci počítače: Reproduktory Tiskárna Skener Webkamera Mikrofon a další příslušenství . . .

5 Funkce jednotlivých zařízeních
Počítačová skříň (zpracovává data a řídí chod celého počítače) Monitor (prostřednictvím monitoru s námi počítač komunikuje. Zobrazuje procesy a jevy, které zpracovává počítačová skříň) Klávesnice (je určena ke vkládání znaků a ovládání počítače) Myš (malé polohovací zařízení, které převádí informace o změně své pozice na povrchu plochy do počítače, což se pohybuje na monitoru jako pohyb kurzoru)

6 Funkce jednotlivých zařízeních
Reproduktory (sluchátka) (převádějí výstupní analogový signál na vlnění tak, aby bylo slyšitelné) Tiskárna (zařízení převádějící různým způsobem informace v elektronické podobě (text či obrázek) na papír) Skener (zařízení, které slouží ke snímání a digitalizaci obrazu s předlohy do počítače). Webkamera (zařízení, které slouží k pořizování digitálních obrázků, které mohou vytvářet plynulý digitální videozáznam. Většinou slouží k elektronické online komunikaci pomocí internetu). Mikrofon (zařízení, které umožňuje převádět mluvené slovo do digitální podoby. Většinou slouží k elektronické online komunikaci pomocí internetu).

7 Rychlé opakování: Co je to osobní počítač?
Stroj, který zpracovává data od uživatele. Stroj, který používáme k hraní her a pro práci. Stroj, který sám myslí a jedná.

8 Tvá odpověď je: SPRÁVNĚ Pokračuj dále >>

9 Tvá odpověď je: ŠPATNĚ Zkus to znovu >>

10 Jaké zařízení vidíš na obrázku?
Rychlé opakování: Jaké zařízení vidíš na obrázku? A C Monitor Televize B Obrazovka D Obraz Pokračuj dále >>

11 Jaké zařízení vidíš na obrázku?
Rychlé opakování: Jaké zařízení vidíš na obrázku? A C Krabice Počítačová skříň B Skříňka D Reproduktor Pokračuj dále >>

12 Jaké zařízení vidíš na obrázku?
Rychlé opakování: Jaké zařízení vidíš na obrázku? A C Tablet Skener B Scanner D Kopírka Pokračuj dále >>

13 Zařaď následující komponenty do správné skupiny (základní/periférie)?
Rychlé opakování: Zařaď následující komponenty do správné skupiny (základní/periférie)? 1 5 Základní Periférie Základní Periférie 2 6 Základní Periférie Základní Periférie 3 7 Základní Periférie Základní Periférie 4 8 Základní Periférie Základní Periférie

14 Zdroje Text: Obecné definice nebo vlastní text autora Obrázky:
Vlastní fotografie autora DUMu


Stáhnout ppt "Identifikátor materiálu: EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google