Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KSLP - ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ZAMĚSTNANECKOU PARTICIPACI, O.S.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KSLP - ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ZAMĚSTNANECKOU PARTICIPACI, O.S."— Transkript prezentace:

1 KSLP - ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ZAMĚSTNANECKOU PARTICIPACI, O.S.

2 Vznikli jsme z Klubu samosprávného lidového podnikání (KSLP), působícího od počátku 90. let. Sídlíme v Praze, ale spolupracovníky máme po celé republice (i když těch aktivních je málo). Přesto snad máme co nabídnout.

3 Nejlíp pracuje člověk pro sebe a na svém. Když si na to netroufá sám, může mu pomoci buď družstevní hnutí, nebo zaměstnanecká participace. To není utopie, ale praktické uplatnění ekonomické demokracie.

4 Družstevnictví a zaměstnanecká participace pocházejí z jedné rodiny, družstevnictví je takový starší, formalizovanější a známější bratr. Ani ten však nemá v našem prostředí na růžích ustláno – jeho nejvyšší orgán Družstevní asociace ČR se dokonce obrátil na stávající vládu ČR otevřeným dopisem, v němž si stěžuje na naprosté přehlížení jak družstevnictví v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných a v programovém prohlášení vlády, tak na neplnění mezinárodních závazků v této oblasti.

5 Hlavní rozdíly jsou - počtu osob zapojovaných do participace (všichni nebo jen někteří) - v uplatňovaných formách participace a jejich možné kombinaci - v míře formalizovanosti. Více je společného, než rozdílného.

6 Mezi lidmi se moc neví ani o tom, co všechno zaměstnanecká participace skýtá, ani jak by měly vypadat podmínky pro její rozšíření. Osvěta může přijít shora, ale zdola by byla ještě účinnější. O to se můžeme pokusit společně.

7  spoluvlastnictví a spolurozhodování (vč. vztahu odpovědnosti za výsledky firmy a nároků na dodatečnou odměnu mimo mzdu)  zaměstnanecká participace v nadnárodních firmách jako nově formovaná složka evropské firemní kultury  různé formy participace na vlastnictví, na hospodářském výsledku, na řízení  spolurozhodování zaměstnanců o chodu firmy (vč. mezní úrovně spolurozhodování a vztahů k pravomocím managementu či k odborovému hnutí)  koncentrace participačních práv jako základní podmínka úspěšného fungování ekonomické demokracie.

8 hospodářský přínos aktivnější práci kvalitnější uplatnění zaměstnanců stabilizaci klíčových zaměstnanců šetrnější řešení nezaměstnanosti protikorupční prostor cestu k demokratizaci společnosti

9 spoustu teorie řadu úspěšných i neúspěšných aplikací v rámci EU i v jiných zemích něco málo praktických příkladů z Česka spolupráci

10 Nadřízený se ptá pracovníka: Co myslíte, že je základní problém v naší firmě: nevědomost nebo nezájem? Pracovník: Nevím, a ani mě to nezajímá.

11 Ing. Jan Procházka Ing. Eva Krtková mail: kslp@seznam.cz web: Kslp.wz.cz


Stáhnout ppt "KSLP - ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ZAMĚSTNANECKOU PARTICIPACI, O.S."

Podobné prezentace


Reklamy Google