Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,"— Transkript prezentace:

1

2 Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života”

3 – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává, že pro výživu 6ti miliardové populace lidí je každoročně poráženo 50 miliard zvířat. Z toho je 44 miliard kuřat a více než 1 miliarda prasat. Průměrná spotřeba masa se pohybuje v USA ve výši 124 kg, v Evropě 89 kg/osobu a rok. Spotřeba masa neustále stoupá, FAO předpokládá, že v roce 2O2O vzroste celková spotřeba masa na 327 miliónů tun. – Produkce však není jednoznačným důsledkem a měřítkem životní pohody.

4

5 Bylo zjištěno, že chovy zaměřené na produkci nerespektují životní potřeby zvířat. Šetření ze druhé poloviny 20. století přinesly konkrétní výstup – v roce 1976 vznikla Evropská dohoda o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely. Ta stanovuje, že s těmito zvířaty se musí zacházet s respektem k jejich fyziologickým a etologickým potřebám. Česká republika k této dohodě přistoupila v roce 1999.

6 Důsledky: – potraviny jsou levné, ale: mohou být zatíženy rezidui léčiv, těžkých kovů atd. hrozí kalamitní šíření nákaz (ptačí chřipka, BSE) nadprodukce potravin má sociální důsledky v životě na venkově zvířata trpí

7 Příčiny utrpení v chovu zvířat: – Hlad, žízeň – Bolest – Strach a úzkost – Nemoc, vyčerpání, stres – Negativní prožitky, city (nuda, smutek, frustrace) – Vysoká hranice užitkovosti, často uměle geneticky vytvořená

8 Welfare zahrnuje mnohem víc než jen vyloučení utrpení.

9 Definice welfare: – „Welfare je stav dokonalého mentálního a fyzického zdraví, kdy zvíře žije v souladu se svým prostředím.” – „Pohoda zvířete je dána jeho schopností vyhnout se strádání a zachovat si zdatnost.” (J.Webster) – „Welfare zahrnuje jak fyzickou zdatnost, tak i pocit spokojenosti.” – „Životní pohoda zvířat je dána stavem jeho mysli a těla a projevuje se dobrou mentální i fyzickou kondicí.” – „Životní pohoda zvířat je stav naplnění všech materiálních i nemateriálních podmínek, které jsou předpokladem zdraví organismu, kdy je zvíře v souladu se svým životním prostředím.” (Hughes van Putten)

10 Welfare = „5 svobod” 1. Svoboda od hladu a žízně. :

11 2. Svoboda od nepohodlí.

12 3. Svoboda od bolesti, zranění a onemocnění (prevencí, rychlou diagnózou a léčením)

13 4. Svoboda od strachu a stresu.

14 5. Svoboda projevit přirozené chování.

15 + 1 svoboda: Vykonávat svobodně a osobně kontrolu nad vlastní životní pohodou.

16 Cesta k welfare: – Výzkum: znát potřeby zvířat znát přirozené chování zvířat – Vzdělávání: odborné vzdělání chovatelů osvěta spotřebitelské veřejnosti – Zákonodárství: prosazení welfare ve střetu s volným trhem, sobectvím, lhostejností Nejdůležitější je však dobrý vztah člověka – chovatele ke svěřeným živým a cítícím bytostem – k hospodářským zvířatům.

17

18


Stáhnout ppt "Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,"

Podobné prezentace


Reklamy Google