Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 Tématická oblast: Obchodní společnosti – v. o. s.; k. s. (veřejná obchodní společnost, komanditní společnost) Předmět Ekonomika Anotace: Výukový materiál slouží k upřesnění informací a souvislostí o veřejné obchodní společnosti a komanditní společnosti. Šablona Číslo materiálu III/2-34 III/2-34-7

2 Veřejná obchodní společnost
osobní Jedná se o společnost ……………………………. (osobní nebo kapitálovou?) 2 Může být založena minimálně ………osobami (doplňte počet – 2, 3 nebo 4?) společenská smlouva Sepisuje se ……………………………………………………….. (společenská smlouva nebo zakladatelská listina?)

3 Ručení za závazky společnosti
ANO (neomezeně) - rovným dílem …………………………………… NE - podle výše vkladu ………… Rozdělení zisku, úhrada ztráty a rozhodování ve společnosti Úkol: Pokud ručí společníci za závazky společnosti neomezeně, jakým způsobem se budou dělit o zisk, úhradu ztráty a podílet se na rozhodování? Odpověď: vše rovným dílem – pokud společenská smlouva nestanoví jinak.

4 Statutárním orgánem společnosti je každý ze společníků,
Pro všechny společníky platí zákaz konkurence. To znamená: a) nemůže nakupovat u konkurence b) nemůže mluvit o konkurenci c) nemůže být společníkem v konkurenční firmě Vyberte správnou odpověď ……………. c) Statutárním orgánem společnosti je každý ze společníků, pokud společenská smlouva nestanoví jinak.

5 Komanditní společnost
Společnost má minimálně 2 společníky. První typ společníka – komplementář (minimálně jeden) Druhý typ společníka – komanditista (minimálně jeden) Komplementář za závazky společnosti ručí celým svým majetkem má výsadní právo v rozhodování je statutárním orgánem společnosti má zákaz konkurence zisk si dělí (s ostatními komplementáři) rovným dílem

6 Rozdělení zisku v k. s. Komanditista
Musí vložit do společnosti „vklad“ (minimálně Kč) Podle výše vkladu se určuje jeho: ručení za závazky společnosti rozhodování (při hlasování) podíl na zisku Rozdělení zisku v k. s. Zisk určený k vyplácení podílů mezi společníky je nutné rozdělit na dvě poloviny. První polovina je určena komplementářům a druhá polovina komanditistům.

7 Příklad na rozdělení zisku
Komanditní společnost rozhodla rozdělit zisk ve výši Kč mezi 2 komplementáře a 3 komanditisty. Řešení: Komplementáři (2) Kč Komanditisté (3) ???????

8 Použité zdroje: ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled. Zlín: CEED, ISBN 2. Vlastní tvorba.


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"

Podobné prezentace


Reklamy Google