Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01,KČ3,C3,SM3 Tématická oblast: Personalistika firmy – činnosti; vznik pracovního poměru Předmět Ekonomika, Základy podnikání Anotace: Výukový materiál slouží k podání základních informací o činnostech personálního oddělení firmy a etapách, které souvisí se vznikem pracovního poměru Šablona Číslo materiálu III/2-34 III/

2 P e r s o n a l i s t i k a f i r m y Činnosti (dohled) personálního oddělení: Plánování pracovníků Specifikace nároků (kritérií, požadavků) na volné pracovní místo Získávání a výběr pracovníků Hodnocení pracovníků Odměňování pracovníků Evidence pracovníků Organizace dalšího vzdělávání Bezpečnost a ochrana zdraví při práci

3 Pracovní poměr Pojem: Vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem,
ze kterého vyplývají práva a povinnosti obou stran. Podmínky, podle kterých se řídí všechny oblasti pracovního poměru upravuje tzv. ..………………………… ZÁKONÍK PRÁCE Druhy pracovního poměru hlavní vedlejší Pracovní smlouva Dohoda o provedení práce Dohoda o pracovní činnosti Úkol (přiřaďte dokumenty): a) pracovní smlouva, b) dohoda o provedení práce, c) dohoda o pracovní činnosti

4 Vznik pracovního poměru (hlavního)
Volbou – o přidělení funkce rozhodne více lidí Jmenováním – do funkce jmenuje nadřízený Sepsáním pracovní smlouvy Pracovní smlouva a její náležitosti: Povinné (zákonné) - Další ujednání den nástupu do práce druh práce Úkol: Vyberte z následujících možností ty, o kterých si myslíte, že jsou v kategorii povinných náležitostí pracovní smlouvy. den nástupu do práce? zkušební doba? druh práce? mzda?

5 Náležitosti pracovní smlouvy
Povinné (zákonné): druh práce místo výkonu práce den nástupu do práce Nepovinné (další ujednání): zkušební doba mzda trvání pracovního poměru (doba určitá x neurčitá) fixní prémie (pokud jsou stanoveny) pracovní doba dispozice služebním bytem, mobilním telefonem, služebním vozem, … atd.

6 Povinnosti a práva zaměstnance (základní)
dodržovat pracovní dobu vykonávat kvalitně přidělenou práci, dodržovat BOZP, atd. 2. Právo na: přidělení práce podle pracovní smlouvy, odměnu (mzdu), zajištění BOZP, atd.

7 Povinnosti a práva zaměstnavatele (základní)
přidělovat práci podle pracovní smlouvy, zajistit BOZP na pracovišti, odměňovat zaměstnance, atd. 2. Právo na to, aby zaměstnanec: vykonával přidělenou práci kvalitně, dodržoval pracovní dobu dodržoval BOZP, atd.

8 Vznik pracovního poměru (vedlejšího)
Sepsáním dohody o provedení práce Sepsáním dohody o pracovní činnosti Úkol: Zjistěte z určených zdrojů (učebnice, materiálů od vyučujícího,případně z internetu) všechny aktuální informace o výše uvedených „dohodách“ a zodpovězte následující otázky: maximální počet odpracovaných hodin za rok, povinnost odvodů sociálního a zdravotního pojištění, povinnost odvodu daně z příjmů atd.

9 Použité zdroje: ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled. Zlín: CEED, ISBN 2. 3. Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"

Podobné prezentace


Reklamy Google