Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pícniny, toxiny, siláže & zdraví Gordon Marley Sil-All Global Product Manager,Porozumět a zvítězit’

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pícniny, toxiny, siláže & zdraví Gordon Marley Sil-All Global Product Manager,Porozumět a zvítězit’"— Transkript prezentace:

1 Pícniny, toxiny, siláže & zdraví Gordon Marley Sil-All Global Product Manager,Porozumět a zvítězit’

2 Mikrobiální variace Kvalita siláže Zisk farmy mléko / maso Bachorová stabilita Zdraví zvířat Platby veterináři Fertilita Náklady na jadrné krmivo Toxiny Stres farmáře

3 Kvíz – platí/neplatí Krmiva, která jsou viditelně zaplísněná, mají vysoké riziko obsahu mykotoxinů. Krmiva, která nejsou viditelně zaplísněná, zřídkakdy obsahují mykotoxiny. Siláž, která se zahřívá, má vysoké riziko obsahu mykotoxinů. Znalost druhů plísní přítomných v siláži je dobrým ukazatelem rizika kontaminace. Plísně, které neprodukují mykotoxiny, jsou pro zvířata neškodné. NEPLATÍ

4 Otrava toxiny u lidí

5 Co jsou to mykotoxiny? Toxické látky produkované plísněmi. Existuje více než 400 různých mykotoxinů. Zdrojem je více než 100 druhů plísní. Klíčový faktor ovlivňující zisk chovu !

6 Kdy se mykotoxiny objevují? Za „neoptimálních“ vegetačních podmínek ALE TAKÉ ZA OPTIMÁLNÍCH VEGETAČNÍCH PODMÍNEK

7 Odkud mykotoxiny pocházejí? Vytvořené na poli Evropské klima je perfektní pro růst plísní. Vlhkost & teplota Spóry plísní jsou VŠUDE!

8 Vytvořené při skladování píce V silážním žlabu pomalá fermentace nedostatečné zhutnění špatné zakrytí VZDUCH „Siláž mi spolkla ruku…“

9 Pomalá fermentace Stresuje plísně. Reagují produkcí toxinů. Hlína, kejda, pomalé plnění, pronikání vzduchu, dlouhá řezanka. Inokulujte Sil-All 4x4+.

10 Jak působí? pH Čas Neošetřená siláž Sil-All 4X4 P. acidilactici P. pentosaceus L. plantarum P. acidipropionici

11 Bakteriální aktivita Aktivita P. acidilactici pH P. pentosaceusL. plantarum Prop. acidiprop

12 O2O2 CO 2 enterobakterie bakterie mléčného kvašení pH Bez Sil-All Se Sil-All pH Čas (dny) CFU pH Čas (dny) CFU O2O2 CO 2 Proces silážování kvasinky & plísně

13 Silážní inokulant – zdravá siláž!

14 pokus

15 Stres napomáhá rozvoji plísní Spóry plísní jsou všude. Dostávají se do rostlin kořeny, poraněními, přenášejí se pylem na blizny. Typ půdy? jíl Intenzívní srážky/ sucho Úrodnost půdy – N & K Moučné nebo tvrdé zrno? Je to pravděpodobně jedno při 65-70% sušiny.

16 Osevní postupy Vysoký podíl rostlin z předchozí sezóny zvyšuje riziko. Konaminace půdy spórami plísní. Střídání s méně náchylnými plodinami. ČASTO V PRAXI NEPROVEDITELNÉ….FUNGICID.

17 Pozor! Dobrý management Dobrá fermentace Nepřítomnost zápachu Dobrý příjem zvířaty I tak tam mohou být mykotoxiny!

18 Analýzy obsahu toxinů v letech 1986 – 2009 provedené LAMIC/UFSM (vzorky kukuřice) MykotoxinPočet vzorkůPrůměr (µg/Kg) Hladina povolená FDA % kontaminovaných Aflatoxin Fumonisin Zearalenon T-2 toxin Deoxynivalenol CELKEM Převzato z Mallman et al., University Santa Maria

19 Deoxynivalenol a produkce mléka Whitlow et al.

20 Ztráty sušiny (%) Hutnost (kg sušiny / m 3 ) (Ruppel, 1992) Hutnost siláže

21 Vystavení 2,5% O 2 po 6 dmů (» aerobní rozhraní) Otevřená vzduchu (» zkrmování) Zdroj: ID-DLO, Holandsko Anaerobní (» uzavřená siláž) Rozvoj kvasinek v siláži

22 Hutnost siláže a plísně  Špatně udusaná ~ 175 kg / m 3  Dobře udusaná ~225 kg / m 3 > kvasinek/g < 100 kvasinek/g Převzato z Lynch a Kung, 2000

23 Zdvojená kola

24 Hutnost siláže Dobré zhutnění: ztráty sušiny při silážování ztráty sušiny při vybírání zahřívání ztráty energie pokles stravitelnosti tvorba TOXINŮ Vztah mezi pronikáním vzduchu a hutností siláže – převzato z Losand 2003 Hutnost (kg sušiny/m3)

25 Znehodnocená energie - toxin

26 Málo zhutněná siláž

27

28

29 Výběr hybridů kukuřice BT kukuřice Různé hybridy mají různou rezistenci Výnosy jsou srovnatelné Výrobci osiv poskytují informace o odolnosti a citlivosti Rezistentní hybridy Zdroj: aps.net

30 Jak správně vybírat siláž? Odeberte najednou pouze takové množství siláže, které zvířata vzápětí zkonzumují. Z čela siláže odstraňte uvolněný materiál. Veškeré hromady vyhozené siláže by měly být mimo silážní prostor. Nazakrývejte čelo siláže plastovou fólií. Fréza Blokový vykrajovač Vykusovač

31 Biotransformace a vyvazování Bachorová mikroflóra Protozoa – bachorové pH ovlivňuje jejich činnost. Ne každý toxin! Z Biologyblog.com

32 Ovlivňující faktory Bachorové pH Podíl kukuřice Rychlost pasáže tráveniny Ze Scottishinfo.org Obrvení

33 Toxiny a místa působení T2 & DON zhoršená konverze pokles příjmu krmiva nižší produkce mléka námel, DON = laminitis Námel křeče termoregulace Aflatoxin, T-2, DON mastitis méně mléka přenos do mléka Zearalenon, námelové alkaloidy zhoršené zabřezávání cysty zmetání nepravidelné říje Aflatoxin, DON, T2 ketóza průjmy méně mléka krváceniny omezení funkce bachoru

34 VIDITELNÉ symptomy Pokles produkce mléka Pokles přírůstků Epizody průjmů Blood in manure Krávy nereagují na veterinární léčbu Tiché říje Hrubá srst Snížený příjem krmiva Zhoršené zabřezávání NÁHLÁ NEVYSVĚTLITELNÁ ZMĚNA

35 Hlavní toxiny kukuřice Mykotoxin Fungi associatedSymptoms/toxicology AflatoxinAspergillus flavus, A. parasiticus nekróza jater, jaterní tumory, omezení růstu, imunosuprese; karcinogen Fumonisin Fusarium moniliforme, F. proliferatum leukoencefalomalácie, plicní edém Deoxynivalenol (DON)F. graminearum nechutenství, nižší přírůstky, průjmy, zvracení Trichotheceny F. graminearum, F. culmorum, F. poae alimetární toxická aleukie, hemoragie Ochratoxiny Penicillium verrucosum, Aspergillus ochraceus nefropatie CitrininPenicillium sp., Aspergillus sp.poškození ledvin Kyselina cyklopiazonováPenicillium sp., Aspergillus sp.neurotoxin

36 A subakutní bachorová acidóza (SARA) ? Které z následujících faktorů způsobují SARA? – Silně kyselá siláž? – Nadměrný příjem sacharidů? – Nedostatečná pufrace? – Nedostatečně okyselená siláž ? – Nedostatečná adaptace bachoru? – Porážka Sparty Bohemians Praha v roce 1905?    X X

37 O2O2 CO 2 enterobakterie bakterie mléčného kvašení pH Bez Sil-All Se Sil-All pH Čas (dny) CFU pH Čas (dny) CFU O2O2 CO 2 Proces silážování kvasinky & plísně

38 Proces silážování….se vzduchem enterobakterie bakterie mléčného kvašení kvasinky / plísně klostridie listerie bacily pH

39 Význam mikroorganismů Enterobakterie – verotoxigenní E. coli Plísně – mykotoxiny Klostridie – botulismus skotu (kadavery drobných zvířat v siláži) Listerie – listerióza, „silážní oko“ (keratokonjunktivitida a uveitida), zmetání Bacily – negativní dopad na kvalitu mléka (B.cereus)

40 Mně se to nemůže stát… Problémy vždy souvisejí se vzduchem. Mohou být generalizované – celá siláž. Mohou být lokalizované – poškození stěn/ plastových plachet. Problémy mohou být neviditelné.

41 Stát se to může…. BEZ ZAKRYTÍ POVRCHULokalizované znehodnocení Nepevná základna, špatné udusání Vypadá perfektně….Lokální přístup vzduchu Špatné zakrytí Poškození při skladování

42 Shrnutí – Praktiky, které pomáhají Pole Úrodnost půdy – snažte se, aby byla vyvážená Výběr hybridu Boj proti chorobám listů Optimální doba sklizně Znát, jaké jsou ztráty na poli Silážní prostor Používat Sil-All pro dosažení rychlé fermentace Dobré udusání Dobré zakrytí Kontrola silážního žlabuu Správné vybírání MYSLETE NA VZDUCH

43 Děkuji, že Vám na mně záleží


Stáhnout ppt "Pícniny, toxiny, siláže & zdraví Gordon Marley Sil-All Global Product Manager,Porozumět a zvítězit’"

Podobné prezentace


Reklamy Google