Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hry třetího tisíciletí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hry třetího tisíciletí"— Transkript prezentace:

1 Hry třetího tisíciletí

2 Malý fotbal Malý fotbal je míčový sport, ze kterého vzešel futsal (halová obdoba fotbalu). Největší členská základna tohoto sportu se nachází v Anglii. V České Republice funguje od roku 1971. V roce 2005 byla založena Asociace malého fotbalu České Republiky.

3 Pravidla malého fotbalu
Používá se míč o velikosti 5. Hrací plocha má rozměry 44-54m x 24-30m. Hrací doba trvá 2 x 30 minut. Auty se vhazují a tým má sestavu 5 hráčů a jeden brankář. Tresty a karetní napomenutí jsou stejné jako v kopané.

4 Pokud hráč získá červenou kartu, může po pěti minutách nastoupit do pole hráč jiný, vyloučený hráč nesmí do hry zasáhnout.

5 Oranžový volejbal Volejbal je týmový míčový sport. Pochází z USA, ale dnes je populární po celém světě. První mistroství světa se pořádalo v roce v Praze. Od roku 1964 je součástí programu olympijských her. Máme další 3 varianty volejbalu: Volejbalové debly, Plážový volejbal a Smíšený volejbal.

6 Pravidla oranžového volejbalu
Hraje se ve dvojicích. Hřiště má rozměry 4,5 x 9m a je rozdělené sítí, hřiště je zřetelně vyznačeno lepicí páskou. Síť je vysoká 195cm. Míč se používá volejbalový odlehčený velikosti 5.

7 Utkání probíhá na hrané dva sety 2 x 5 minut, s krátkou přestávkou na výměnu stran.
Každý vítězný set znamená bod. V průběhu rozehry přijímající hráči stojí vedle sebe. V podávajícím družstvu jeden hráč stojí na podání, druhý stojí v pravé nebo levé části hřiště, podávající hráč se přesouvá po podání do neobsazené poloviny hřiště. Pro podání se míč vhazuje vrchním způsobem jednoruč nebo odbitím obouruč – prsty.

8 Není povoleno chodit nebo běhat s míčem.
Jeden krok s charakterem výkroku (výskoku) je povolen. Dotek sítě je posuzován podle oficiálních pravidel volejbalu.

9 Stolní tenis (ping-pong)
Stolní tenis je bezkontaktní míčový sport hraný s pálkou. Tvoří hrací plochu rozdělenou síťkou na dvě poloviny. Hraje se buď ve dvou (dvouhra) nebo ve čtyřech hráčích (čtyřhra) V roce 1988 se stolní tenis zařadil mezi olympijské sporty.

10 Pravidla stolního tenisu
Odehrání míčku se provádí výhradně pálkou, odehraný míček se musí alespoň jednou dotknout stolu na soupeřově straně. Při podání se míček musí dotknout alespoň jednou stolu na straně podávajícího a poté alespoň jednou na straně soupeře, pokud se míček dotkne sítě, podání se opakuje.

11 Při špatném podání nebo odehrání míčku získává protihráč bod.
Každá sada hry se hraje do jedenácti vítězných míčků, hru nelze ukončit s výsledkem 11:10, rozdíl musí být dva míče. První sadu zahajuje vylosovaný hráč, při dalším ten, kdo nezahajoval předchozí sadu. Hráči si na začátku každé sady vymění strany.

12 Florbal Florbal je kolektivní halový sport podobný pozemnímu hokeji.
Hraje se na hřišti o rozměrech 40 x 20 metrů. Hráči při hře používají dutý plastový míček a speciální florbalové hole (florbalky). Sestava týmu se skládá z pěti hráčů a jednoho brankáře. Brankář žádnou hůl nepoužívá.

13 Pravidla florbalu Hra rukou není povolena a hrozí za ni vyloučení. Nohou si můžeme míček pouze zpracovat, ne nahrávat. Za menší faul soupeř získává volný úder. Za větší přestupky je hráč vyloučen na 2-5 minut. Při získání červené karty je hráč vyloučen a hraje se 5 minut v oslabení.

14 Brankář chytá bez hokejky, chytat míček může pouze tehdy, když se míček nachází ve velkém brankovišti. Ostatní hráči do malého brankoviště, které je uvnitř velkého, nesmí. Při hře je povoleno hrát s holí do výšky kolen. Hraje se 3 x 20 minut stejně jako v hokeji. Při nájezdech musí být míček v pohybu a nesmí se pohnout vzad, provádí se ale velmi pomalu. Gólman stojí na brankové čáře.

15 Není dovoleno protihráčům nadzvedávat nebo sklepávat hůl
Není dovoleno protihráčům nadzvedávat nebo sklepávat hůl. Za to následuje volný úder nebo dvouminutový trest. Jakmile se hokejka ocitne mezi soupeřovýma nohama, míček získává soupeř.

16 Orientační běh Orientační běh je sport založený na schopnosti orientace v terénu s mapou a s buzolou. Na mapě jsou vyznačeny kontrolní staveniště, které mají účastníci v určitém pořadí nalézt. Tratě jsou rozděleny do kategorií podle věku a pohlaví účastníků. Dochází zde k překonávání terénních překážek.

17 Kromě pěší varianty máme i variantu na běžkách a variantu pro horská kola.
Nejčastěji je u orientačního běhu časový limit 1 hodina. Účastníkům jsou odečítány body za každou přetaženou minutu. Trať obsahuje start, kontroly a cíl. Závodník nesmí být doprovázen jinou osobou nebo zvířetem. Mistrovství světa v orientačním běhu se koná každý rok, první mistroství se konalo v roce 1966

18 Při porušení pravidel je účastník diskvalifikován.
Umístění ve výsledkové listině se nepřiděluje účastníkovi, který je diskvalifikován, vzdal závod a nebo jeho výsledný čas je větší, než stanovený limit.


Stáhnout ppt "Hry třetího tisíciletí"

Podobné prezentace


Reklamy Google