Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie"— Transkript prezentace:

1 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie

2 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Úvod - Vizuální kultura - Povaha vizuálních materiálů - Jak na to? Příklad: Leni Riefenstahl Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

3 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Vizuální kultura Základní předpoklad: „culture turn“ - je důležitý způsob, jakým je sociální svět konstruován skrze ideje, které o něm aktéři mají a skrze jednání, které vyvěrají z těchto idejí. - Stejně tak je kultura sledem věcí, reklam, TV programů, komiksů – jako PROCES smysluplné INTERPRETACE světa kolem nás. Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

4 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Okulacentrismus Hierarchie smyslů, které poznávají okolní svět (oko: distance, vrchol hierarchie) Platon : ideje x empirismus Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

5 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Ocular discourse Discoursy jsou praktiky – nejenom konverzace, lingvistické systémy nebo Situují do určité pozice autorů i příjemců Mohou omezit jednání a kontrolovat pravdu Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

6 Čtyři aspekty vizuální kultury
1) má vizualita stejnou povahu jako jazyk? důležité pro metodu (sémiologie: znaky, diskurzní analýza) obrazy jsou vždy jistým modelem textuality jsou spojeny s řadou ostatních textů 2) jak obrazy vizualizují sociální diferenci (postkolonialismus, feminist) Donna Haraway: Hierarchizace pohledu: ten kdo se dívá a ten kdo je viděn (dominantní scopické režimy, propojení se vztahy moci a dominace) Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

7 Čtyři aspekty vizuální kultury
3) Nejen to, co je na obrazech, ale to, jak se na ně díváme. Ways of seeing: význam vytváříme, sledujeme vztah mezi věcí a naší zásobou vědění. (Berger: koncept odlišnosti) 4) Vizuální kultura je součástí širšího rámce „kultury obecně“. VK jako: Artefakty x VK je proces, ne pouze věci Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

8 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
VIZUÁLNÍ je centrální ve vytváření kultury pozdně moderním světě. Sociální efekty obrazů Skopické režimy: vidění se ztotožňuje s věděním. Obrazy ale nikdy nejsou nevinným zrcadlem skutečnosti (otázka REPREZENTACE reality) Ne mimésis, ani intence, ale konstrukce závisící na konkrétních interpretačních rámcích Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

9 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Materiály fotografie, video, TV, noviny časopisy internet rentgen, mikroskop sochy, budovy těla Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

10 Michel Foucault: „dohled“, Panopticon
Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

11 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Panoptikon Permanentní vizibilita, která zajišťuje automatické fungování moci Vězeň, chovanec Panoptika internalizuje mechanismus dohledu Kontrola vizuality jako prostředek dominace Sítě, technologie, kybernetická kontrola Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

12 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

13 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Příklad Panoptikonu: - ANTROPOLOGIE, KRIMINOLOGIE, ANTROPOMETRIE 19.století Fotografie jako médium panoptikonu - taxonomie, klasifikace lidí, odlišnost Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

14 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

15 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

16 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Jak na to? Tři místa analýzy: - místo produkce obrazu - obraz samotný - místo a pohled diváka Tři aspekty analýzy: Technologické Kompoziční Sociální Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

17 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Základní metody: Obsahová analýza Analýza komponentů Psychoanalytická metoda Semiotika Diskurzní analýza Mix metod Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

18 Příklad: Leni Riefenstahl (ová)
příklad estetizace, vizualizace politiky, moci Témata: tělo, moc, „Volksgemeinschaft“ Metoda: DISKURZNÍ analýza - fotografie, film - instituce, které je produkují Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

19 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Diskurzy produkují subjety Vizualita: Jistý způsob jazyka, vyjádření, jednání, institucí, subjektů. Skupina vyjádření a způsob, jakým myslýme a na základě toho jednáme Intertextualita Moc/Vědění, Režimy pravdy Kdy je vědění, informace, obraz pravdivý? Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

20 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
OLYMPIA Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

21 - Viditelné x Neviditelné (hierarchizace) : Brennesel x Neues Volk
Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

22 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

23 Nostalgie, Anti-modernismus, Řecká reminiscence
Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

24 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

25 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
The Last of the Nuba Fetišizace „Druhého“ Tělo a jeho esence Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

26 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.

27 Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.
Žánr: Způsob, jak klasifikujeme obrazy do jistých skupin Fotografie: dokumentární, umělecká, vědecká. Relevantní dělení? Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie.


Stáhnout ppt "Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google