Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?"— Transkript prezentace:

1 Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?

2  Zajímá Vás, jak obstojí „velké“ teorie jako nástroj analýzy produktů „pokleslé“ kultury?  Chcete se za „domácí úkol“ dívat na seriály a na seminářích je analyzovat s pomocí nejrůznějších teoretických přístupů, abyste zjistili, co nám říkají o naší době a nás samých?  Chcete vědět, jak kultura ovlivňuje to, jací jsme, za co se považujeme a proti čemu se vymezujeme, jak určuje to, co jsme?  Chcete studovat, jak kultura slouží jako nástroj k utváření a posílení vlastní identity a zpochybnění identit druhých lidí a skupin?

3 Přihlaste se na nově otevřený obor kulturální studia na Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci

4 Centrálními problémy kulturálních studií jsou (POP)KULTURA – MOC – IDENTITA – DIFERENCE a zabývají se tedy tématy jako např.: asimilace a integrace  diference a identita  diskurs dominance  etnicita  Evropa  gender  globalizace ideologie a moc  interpretace  komiks  komunikace konstrukce identity  kultura vysoká vs. nízká mediální realita  multikulturalismus  nacionalismus narativ  postkoloniální situace  publika  příroda rasa  realita vs. fikce  sexualita  spotřební kultura televizní seriály  texty a kontexty  vizualita  zpravodajství

5 Povinné kursy jsou zaměřeny především na porozumění kultuře, jejím nosičům (texty, obrazy), jejímu chápání (publikum) a jejím dějinám. Volitelné kursy tematizují vztahy:  kultura a moc (Kultura a moc, Kritická teorie jako klíč ke kulturním obsahům 1 a 2, Umění a politika, Vysoká a/versus populární kultura, Populární kultura a její žánry, Mýtus krásy, Kritická analýza diskursu, Analýza zprostředkování válečného konfliktu)  kultura a média (Mediální studia 1, Mediální studia 2, TV Studies, Comics Studies, Kritická analýza diskursu, Diskursivní analýza mediálního textu)  kultura a identita (Identita a gender, Feministická kritika, Mužská studia, Queer Theory, Mlčící polovina lidstva?, Sociální deviace, Biokulturní antropologie)

6  kultura a interpretace (Teorie interpretace, Obecná intermediální naratologie, Problémy sémiotiky, Kritická analýza diskursu, Diskursivní analýza mediálního textu, Jazyk a svět, Za hranice(mi) estetiky, Text a kontext, Analýza zprostředkování válečného konfliktu, Věda a/vs. popkultura)  kultura a diference (Postkoloniální studia, Etnicita a etnické skupiny, Rasa a rasismus, Teorie migrace, Od asimilace k integraci, Interkulturní komunikace, Kultura a/vs. příroda, Teorie globalizace)  kultura a (post)moderna (Mezi modernou a postmodernou, Modernost po postmoderně, Proměny modernity, Postmoderní vědy, Teorie globalizace)  kultura a historie (Kulturální historie: Evropa a (její) kultura, Text a kontext, Dějiny a současnost: (re)konstrukce historie, Mlčící polovina lidstva?)

7 Více informací o oboru a přijímacích zkouškách najdete na kulturalni-studia.cz Těšíme se na vás!


Stáhnout ppt "Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?"

Podobné prezentace


Reklamy Google