Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

9. přednáška Měření ozubených kol

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "9. přednáška Měření ozubených kol"— Transkript prezentace:

1 9. přednáška Měření ozubených kol
Metrologie 9. přednáška Měření ozubených kol

2 Použití ozubených kol Ozubenými koly se přenášejí otáčivé pohyby a kroutící momenty. Přenos je zde nucený, protože zuby a zubní mezery do sebe zabírají. Kola mohou mít vnější nebo vnitřní ozubení. Zabírající kola s vnějším ozubením se otáčejí v opačných smyslech, zabírající kola s vnitřním ozubením mají stejný smysl otáčení a malou osovou vzdálenost. Ozubeným kolem zabírajícím s (ozubeným) hřebenem se mění otáčivý pohyb na pohyb přímočarý ve stejném smyslu.

3 Profil zubu Aby se dvě spolu zabírající ozubená kola otáčela bez nárazů, pokud možno bez hluku a tření, musí mít jejich zuby určitý přesný profil. Obvyklý je profil evolventní. Evolventa je křivka, která vznikne odvalováním vlákna nebo přímky po kružnici. U hřebenu s evolventním ozubením jsou boky zubů přímé. Ozubení může být též cykloidní, ale toho se ve stavbě strojů po užívá jen zřídka.

4 Ozubená kola Rozměry čelních kol s přímým ozubením Profil zubů je omezen hlavovou a patní kružnicí. Zuby jsou rozděleny roztečnou kružnicí. Roztečí se označuje vzdálenost od zubu k zubu, měřená v obloukové míře. Rozteč zahrnuje tloušťku zubu a zubní mezeru a volí se jako násobek Ludolfova čísla n. Číslo, kterým se n násobí, se nazývá modul (m). V praxi se možný násobek modulů omezuje. Rozteč = modul. n v mm;

5 Komplexní kontrola ozubených kol
JEDNOBOKÝ ODVAL Osová vzdálenost ozubených kol je stálá. V době záběru je jedno kolo hnací, druhé je hnané a slabě bržděno tak, aby byl zajištěn stálý styk spolupracujících boků zubů. Případný rozdíl mezi zaznamenaným a jmenovitým úhlem pootočení hnaného kola je zaznamenáván do grafu.

6 Komplexní kontrola ozubených kol
DVOUBOKÝ ODVAL Jde o metodu zjišťování kombinovaných odchylek a házivosti. Osa jednoho kola je pevná, druhé je dotlačováno k prvnímu tak, aby byl zajištěn oboustranný dotyk. Geometrické odchylky kontrolovaného kola se projeví ve změně osové vzdálenosti spoluzabírajících kol.

7 Kontrola profilu zubu Evolventoměr s pevnou základní kružnicí
Přístroj je opatřen dotykem, který se odvaluje po profilu zubu. Při správné evolventě je čára nakreslená pisátkem rovnoběžná s posuvem suportu.

8 Kontrola tloušťky zubu
Tloušťka zubu se měří: Na obolouku roztečné kružnice, Na sečně V konstantní tloušťce a výšce zubuTloušťka zubu se měří: Měření tloušťky zubu sk v konstantní výšce hk Konstantní výška a tloušťka zubů je závislá na základní rozteči a je závislá na základní rozteči. Výhody: lze měřit přímo na stroji, jednoduché měřidlo

9 Kontrola rozměru přes zuby M
Nejrozšířenější způsob k přímému stanovení boční vůle. Měření se provádí přes tolik zubů z´, aby dotyk měřicích ploch měřidla byl přibližně na roztečné kružnici.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "9. přednáška Měření ozubených kol"

Podobné prezentace


Reklamy Google