Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii"— Transkript prezentace:

1 Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Bohumil Bareš

2 Zlatý řez v Zoneru: Při ořezu fotografií v programu Zoner nemusíme přemýšlet o poměrně složité geometrické konstrukci zlatého řezu,program jej za nás spočítá a v ořezovém rámci zobrazí pomocné linie. Zlatý řez najdeme v nabídce Zobrazit – Ořezové značky.

3 Zlatý obdélník Lidské oko čte fotografii zleva doprava a ze shora dolů. Proto je vhodné při ořezu fotografie postupovat podle pravidel zlatého obdélníku a umisťovat hlavní objekty fotografie do bodů 1 – 4.

4 Zlatý řez v Zoneru Vyberte nástroj Oříznout
V rozbalovacím menu vyberte požadovaný ořezový poměr, v našem případě Pevný poměr. Zapněte ořezové značky zlatého řezu, které najdete v menu Zobrazit – Ořezové značky – Zlatý řez. Nyní zvolte pozici a velikost výběru K dokončení ořezu klikněte na tlačítko Oříznout nebo klikněte pravým tlačítkem myši do obrázku.

5 Zlatý řez umístění Objekty nebo důležitá místa se nacházejí ve zlatém řezu, nikoliv ve středu obrazu Při ořezu fotografií postav, portrétů a akčních momentek umisťujte hlavní motiv na linii zlatého řezu tak, aby zůstalo více místa ve směru pohledu nebo zachyceného děje.

6 Formáty souborů – grafické formáty
Soubory nekomprimované bmp Soubory komprimované Komprimované bezeztrátově tiff, gif, png Komprimované ztrátově Jpeg Grafické formáty - JPEG Ztrátový formát dat (komprimovaný) Princip založen na schopnosti vnímání oka. Lidské oko a mozek nerozeznává všechny barevné odstíny a přechody. Výhodou je možnost řídit stupeň komprese

7 BMP (Microsoft Windows Bitmap) Bezeztrátový formát (nekomprimovaný)
Grafické formáty –BMP a GIF BMP (Microsoft Windows Bitmap) Bezeztrátový formát (nekomprimovaný) Ukládání po pixelech Velikost záleží na barevné hloubce GIF (Graphics Interchange Format) Používá bezeztrátovou kompresi maximální počet současně použitých barev barevné palety je 256 (8bitů) vhodný pro uložení tzv. pérovek (nápisy, plánky, loga)

8 Grafické formáty -TIFF
Bezeztrátový formát (podpora komprese) Pro každý bod se ukládají tři hodnoty základních barev RGB Velikost záleží na barevné hloubce Zabere až desetkrát více paměti než JPEG Výhodou je podpora skoro všech editorů Grafické formáty -RAW Bezeztrátový formát (nekomprimovaný) Ukládá informaci pouze o jasu (intenzitě) světla Menší velikost a rychlé uložení fotografie Ukládání možné i přímo ve fotoaparátu Nevýhodou je svázanost formátu s daným přístrojem Některé editory nepodporují tento formát

9 Princip záznamu digitální fotografie v digitálním fotoaparátu:

10 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki
ml


Stáhnout ppt "Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii"

Podobné prezentace


Reklamy Google