Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005."— Transkript prezentace:

1 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005

2 Implementace ICT do vzdělávacích oblastí a oborů Umístění prezentací : www.1zsfm.cz

3 Téma vyučovací hodiny : „Formáty obrazových souborů“ „Formáty obrazových souborů“ Vybavení učebny : připojení na INTERNET připojení na školní síť – výukové programy PC – notebook PC – notebook dataprojektor dataprojektor Vzdělávací obor: Zájmový kroužek Třída: 7. ročník Vyučující: Mgr. Zbyněk Šostý Datum: listopad 2005

4 Zdroje informací

5 Formáty obrazových souborů Pojmem formát obvykle rozumíme nikoli VELIKOST, ale ZPŮSOB ULOŽENÍ digitálního obrazu "Formát" je v digitální fotografii velmi často používaný pojem, avšak má jiný význam, než v klasické fotografii - tam jím označujeme velikost ať negativu nebo zvětšeniny. Zde označuje typ softwarového zpracování a uložení.

6 Platí : K ukládání fotografií na disk se používá tzv. komprimovaný /zhuštěný/ formát. K ukládání fotografií na disk se používá tzv. komprimovaný /zhuštěný/ formát. Komprese znamená, že program neukládá na disk rastr s popisem jednotlivých bodů, který by zabral přesně vypočítatelnou velikost, ale obrázek zmenšený podle stanoveného předpisu komprese. Komprese znamená, že program neukládá na disk rastr s popisem jednotlivých bodů, který by zabral přesně vypočítatelnou velikost, ale obrázek zmenšený podle stanoveného předpisu komprese. Platí, že čím vyšší je kvalita snímku, tím větší soubor vznikne a naopak. Platí, že čím vyšší je kvalita snímku, tím větší soubor vznikne a naopak.

7 JPEG (.JPG) JPEG (Joint Photographic Experts Group) je nejběžnější formát v digitální fotografii. Je to velmi pružný formát podporující 24 bitové barvy s nastavitelnou mírou zásadně ztrátové komprese. JPEG (Joint Photographic Experts Group) je nejběžnější formát v digitální fotografii. Je to velmi pružný formát podporující 24 bitové barvy s nastavitelnou mírou zásadně ztrátové komprese. Vzhledem k tomu, že jde o ztrátovou kompresi, obrázek ve formátu JPEG se pokaždé znovu komprimuje a tudíž ztrácí na kvalitě. Doporučuje se proto obrázky po stažení z fotoaparátu přechovávat ve formátu na př. TIFF a převádět do JPEGU (pro potřeby webu) až ve finální podobě Vzhledem k tomu, že jde o ztrátovou kompresi, obrázek ve formátu JPEG se pokaždé znovu komprimuje a tudíž ztrácí na kvalitě. Doporučuje se proto obrázky po stažení z fotoaparátu přechovávat ve formátu na př. TIFF a převádět do JPEGU (pro potřeby webu) až ve finální podobě

8

9

10

11 TIFF(.TIF) TIFF (Tag Image File Format) vyvinula firma Aldus Corporation pro skenery, stahovače obrazu a pro editaci obrazu. TIFF má několik pod-formátů, takže někdy mohou nastat potíže s jejich otevíráním v editoru, který daný pod- formát nezná.

12 GIFs (.GIF) GIF (Graphics Interchange Format) je běžně používaný formát na webu. Disponuje jenom 256 barvami, takže při ukládání do tohoto formátu z 24bitových formátů dochází ke ztrátě barev. Barvy jsou uspořádány v tzv. paletě, kde je eventuálně lze dále editovat. GIF (Graphics Interchange Format) je běžně používaný formát na webu. Disponuje jenom 256 barvami, takže při ukládání do tohoto formátu z 24bitových formátů dochází ke ztrátě barev. Barvy jsou uspořádány v tzv. paletě, kde je eventuálně lze dále editovat. Z mnoha důvodů je GIF málo vhodný pro ukládání fotografií, spíše je vhodný pro grafiku s menším počtem barev. Z mnoha důvodů je GIF málo vhodný pro ukládání fotografií, spíše je vhodný pro grafiku s menším počtem barev.

13

14 Platí : Formát JPEG používáme při práci s obrázky 16,7 miliónů barev. Formát GIF používáme při práci s obrázky v barevné hloubce maximálně 256 barev ( např. tlačítka, linky, rámečky apod.). Při komprimaci nedochází ke ztrátě kvality. Formát TIFF – komprese není ztrátová.

15 Poznámky k prezentaci Zájmová činnost byla určena pro žáky 7. a 8. ročníků se zájmem o digitální fotografii a vytváření prezentací. Zájmová činnost byla určena pro žáky 7. a 8. ročníků se zájmem o digitální fotografii a vytváření prezentací. Žáci se v 7. ročníku učí pracovat s programem Power Point. Žáci se v 7. ročníku učí pracovat s programem Power Point.


Stáhnout ppt "Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005."

Podobné prezentace


Reklamy Google