Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozdrav 9.třída (2009/2010) Nikola Potencová. Co je to pozdrav? Lidský pozdrav odpovídá usmiřovacím gestům společensky žijících tvorů, kterým se se zdraví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozdrav 9.třída (2009/2010) Nikola Potencová. Co je to pozdrav? Lidský pozdrav odpovídá usmiřovacím gestům společensky žijících tvorů, kterým se se zdraví."— Transkript prezentace:

1 Pozdrav 9.třída (2009/2010) Nikola Potencová

2 Co je to pozdrav? Lidský pozdrav odpovídá usmiřovacím gestům společensky žijících tvorů, kterým se se zdraví při setkání i při loučení a často přitom vyjadřují přání, aby druhý žil a zůstal zdráv.

3 Pozdrav – co vyjad ř uje a jeho smysl… Pozdrav probíhá několika způsoby Slovo pozdrav pochází od slova zdraviti. Je to projev úcty, přátelství a dobrých úmyslů. Je to rituální funkce pozdravu je pro udržení společenského postavení významnější než představení při prvním setkání.

4 Historie pozdravu Podle expertů mohl být prvním neuvědomělým pozdravem stisk horních končetin dvou australopitéků, kteří chtěli jeden druhému ukázat, že nejsou ozbrojeni. Je pravděpodobné, že předchůdci australopitéků vyjadřovali gesty snahu o společenskou komunikaci.

5 Sv ě tový den pozdravu Dne 21. 11. se po celém světě slaví Světový den pozdravů (World Hello Day). Poprvé se slavil v roce 1973 z iniciativy amerických studentů bratrů MacCormaků. Úkolem tohoto dnu je, že by každý měl pozdravit alespoň deset lidí, a tím si uvědomit potřebu osobního kontaktu pro udržení světového míru.

6 Č ty ř i fáze pozdravu Jestliže zpozorujeme známého, první fází je úsměv nebo gesto poznání. Následuje příprava k setkání. Zatímco se lidé k sobě blíží, narovnávají se a nevědomky si upravují třeba účes. Třetí fází je samotný pozdrav. Jako poslední přicházejí mezilidské vazby a často výměna konvenčních frází nebo vět typu: Jak se máš?, které mohou být jen zdvořilostní fráze, ale mohou být i úvodem ke skutečnému dialogu.

7 Rozd ě lení pozdrav ů Podání ruky Políbení Objetí Úklona Smeknutí klobouku

8 Pozdrav gesty pokynutí hlavou decentní mávnutí mrknutí úsměv

9 Zvláštní pozdravy vodáci = „Ahoooj“ myslivci = „Lesu a Lovu zdar!“ rybáři = „Petrův zdar“ šachisti = "Šachu zdar a šachové skladbě zvlášť„ horníci = „Zdař Bůh“ sokolové = "Nazdar!„ hasiči ="Vlasti zdar - ohni zmar!" sportovci = „ Zdar“. eskymáci = tření nosu

10 Pozdravy v cizích jazycích Good morning– anglicky Guten Tag – německy Bonjour – francouzsky Buenos días – španělsky Buon giorno – italsky здравствуй – rusky Ni hao – čínsky Šalom – hebrejsky Salve - latinsky Dobr´ dan – chorvatsky Dzień dobry – polsky Dobrý deň – slovensky

11 Pozdravy zvířat – Pes nás zdraví svým skákáním… – Olíznutím ruky… – Vřelým zaštěknutím… – Slon svým troubením a máváním chobotem… – Křeček panáčkuje… – Papoušek povídá na přivítanou…

12 Zajímavosti Za život pozdraví člověk průměrně více než třistatisíckrát, což údajně představuje celkem sto devadesát hodin. Pokud vás tedy někdo pozdraví, ať už podle bontonu nebo jen tak, nezapomeňte vždy odpovědět, i kdyby to byl váš úhlavní nepřítel. Nepozdravit je totiž vrchol nevychovanosti a u některých národů je to bráno jako urážka na cti.

13 Proto…… Nezapomínejte zdravit!!! Přeji Vám krásný den…


Stáhnout ppt "Pozdrav 9.třída (2009/2010) Nikola Potencová. Co je to pozdrav? Lidský pozdrav odpovídá usmiřovacím gestům společensky žijících tvorů, kterým se se zdraví."

Podobné prezentace


Reklamy Google