Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_17 Název DUMu: Použití zeleniny ve studené kuchyni Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. (Práce ve stravování), 3. (Stravovací a ubytovací služby) Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Studená kuchyně Význam Rozšíření nabídky na jídelním lístku (předkrmy, samostatné pokrmy, přesnídávky, přílohy…) Použití tepelně upravených i syrových potravin Větší množství vitamínů a živin (čerstvé a syrové suroviny)

3 Střední škola Oselce Studená kuchyně Pěny, fáše, pochoutková másla Obložené chlebíčky, chuťovky, kanapky, sendviče Saláty, majonézy, koktejly Výrobky z vajec Výrobky ze sýrů Výrobky ze zeleniny a ovoce Paštiky, galantiny, huspeniny Aspik a výrobky v aspiku Obložené mísy, nářezové mísy Rozdělení

4 Střední škola Oselce Studená kuchyně Výhody Snadné skladování – chladící zařízení Zpracování zbytků teplé kuchyně Příprava s časovým předstihem Velká rozmanitost výrobků

5 Střední škola Oselce Studená kuchyně Nevýhody Pouze čerstvé suroviny Časová náročnost – zdobení, při tepelné úpravě doba chladnutí

6 Střední škola Oselce Studená kuchyně Použití zeleniny Zeleninové saláty Plněná zelenina Zelenina v aspiku Koktejly Ozdoby Obr.16

7 Střední škola Oselce Rozdělení zeleniny Plodová zelenina Rajčata Okurky Papriky Lilky Melouny Cukety Obr.28Obr.30 Obr.21 Obr.23 Obr.31 Obr.22

8 Střední škola Oselce Rozdělení zeleniny Listová zelenina Různé druhy hlávkových salátů Čínské zelí Pekingské zelí Kadeřavá petrželka Špenát Obr.39 Obr.38 Obr.37 Obr.24 Obr.71

9 Střední škola Oselce Rozdělení zeleniny Cibulová zelenina Různě barevná cibule Česnek Pažitka Pórek Obr.26Obr.27 Obr.32 Obr.29

10 Střední škola Oselce Rozdělení zeleniny Kořenová zelenina Mrkev Celer Petržel Ředkvička Červená řepa Obr.36 Obr.42 Obr.43 Obr.44 Obr.46

11 Střední škola Oselce Rozdělení zeleniny Lahůdková zelenina Chřest Artyčoky Obr.55 Obr.47

12 Střední škola Oselce Rozdělení zeleniny Lusková zelenina Hrášek Zelené fazolky Obr.57 Obr.48

13 Střední škola Oselce Rozdělení zeleniny Košťálová zelenina Různé druhy zelí Různé druhy kapusty Kadeřávek Květák Brokolice Obr.45 Obr.25 Obr.33 Obr.34 Obr.40 Obr.41 Obr.35

14 Střední škola Oselce Úprava zeleniny Půlením Vydlabáním Vařením Spařováním Marinováním Formováním Sterilováním Solením Před použitím zeleninu upravíme

15 Střední škola Oselce Plněná zelenina Nejčastěji plníme plodovou zeleninu – rajčata, papriky, okurky artyčoky Jako náplň používáme různé saláty, pomazánky, pěny nebo mleté maso

16 Střední škola Oselce Plněná rajčata Obr.2 Obr.1 Obr.49

17 Střední škola Oselce Obr.61 Obr.74 Plněná zelenina

18 Střední škola Oselce Zeleninové mísy Kombinují se různé druhy zeleniny různé tvary různé barvy různé chuti Velikost – mísy (pro více osob) talíře (1 porce)

19 Střední škola Oselce Zeleninové talíře Obr.12 Obr.11

20 Střední škola Oselce Zeleninové mísy Obr.18 Obr.17 Obr.19

21 Střední škola Oselce Zeleninové mísy Obr.20

22 Střední škola Oselce Zeleninové saláty Používáme různé druhy zeleniny – saláty jednodruhové, vícedruhové Druhy zálivek – octová, citrónová, olejová, majonézová, smetanová, z bílého jogurtu Na dochucení – sůl, cukr, různé druhy koření, bylinky, kečup, hořčice Doplňky – sýry, uzeniny, ovoce, dresinky

23 Střední škola Oselce Zeleninové saláty Rajčatový salát Okurkový salát Mrkvový salát Hlávkový salát Paprikový salát Ředkvičkový salát Míchaný salát Šopský salát Z čerstvé zeleniny

24 Střední škola Oselce Zeleninové saláty Z tepelně upravené zeleniny Jednoduchý bramborový salát Celerový salát Salát ze zelených fazolek Chřestový salát Salát z červené řepy Květákový salát

25 Střední škola Oselce Obr.53 Obr.7 Zeleninové saláty S hlávkovým salátem Obr.6 Obr.10

26 Střední škola Oselce Zeleninové saláty S masem Obr.9 Kuřecí salát

27 Střední škola Oselce Zeleninové saláty Rajčatový Se sýrem Míchaný Obr.51 Obr.8 Obr.52

28 Střední škola Oselce Obr.58 Zeleninové saláty Obr.54 Ředkvičkový Květákový Z červené řepy Obr.50 Obr.56

29 Střední škola Oselce Zeleninové saláty Chřestový Okurkový Mrkvový Obr.59Obr.62 Obr.60

30 Střední škola Oselce Zelenina v aspiku Jak připravujeme aspik? Na přípravu aspiku používáme zeleninový nebo vepřový vývar. Používáme různé druhy čerstvé, vařené i sterilované zeleniny.

31 Střední škola Oselce Zelenina v aspiku Obr.63 Obr.65 Obr.64

32 Střední škola Oselce Zelenina jako ozdoba Zelenina se velmi často používá jako ozdoba nebo doplněk výrobků studené kuchyně. Má rozmanité tvary a barvy, výbornou chuť. Používá se syrová, vařená nebo sterilovaná v kyselých nebo slaných nálevech.

33 Střední škola Oselce Zelenina jako ozdoba Obr.73 Obr.15

34 Střední škola Oselce Zelenina jako ozdoba Obr.13 Obr.14 Obr.72

35 Střední škola Oselce Zelenina jako ozdoba Obr.69 Obr.67

36 Střední škola Oselce Zelenina jako ozdoba Vyřezávaná zelenina Obr.68 Obr.66 Obr.70

37 Střední škola Oselce Další druhy zeleninových předkrmů Obr.5 Zeleninová omeleta Chřest se zastřeným vejcem Mrkvová pomazánka Obr.4 Obr.3

38 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, 1996 Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr x225.jpg Obr.5 zkkFMxyZbdg/Tdq7nQO67OI/AAAAAAAAA0I/hhkKKfCW8zY/s400/021.JPG Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 heZQfByeI/AAAAAAAAAak/89_GKB2Eicg/s320/DSC00920.JPG Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.15 Obr.16 Obr.17 Obr.18 Obr.19 Obr.20

39 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24 Obr.25 Obr.26 Obr.27 Obr.28 Obr.29 Obr.30 Obr.31 Obr.32 Obr.33 Obr.34 Obr.35 Obr.36 Obr.37 Obr.38 Obr.39 Obr.40 Obr x480/kaderavek_640x640_ jpg Obr.42 Obr.43

40 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.44 Obr.45 Obr.46 0px-Red_and_white_variety_of_redish.jpg Obr.47 Obr.48 Obr.49 Obr.50 Obr.51 Obr.52 Obr.53 Obr x480/salat_cerv_repa_a_zeli_640x640_ jpg Obr.55 Artichokes_being_cooked.jpg Obr.56 x3cKdqRlKFo/UJywXKSP4TI/AAAAAAAADi4/SCGhA4QKlF4/s1600/bramborov%C3%BD+sal%C3% A1t.jpg Obr.57 Obr.58 zzZV_p3MJMQ/UEWJruPBl3I/AAAAAAAAB48/ecgdYTcZdE0/s1600/P JPG

41 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.59 Obr HsQkU5Dje0/T_KeV8dt4ZI/AAAAAAAAALU/vyrAObRHXVI/s1600/ jpg Obr.61 Obr.62 Obr.63 Obr.64 g Obr.65 Obr.66 Obr.67 Obr.68 OBQrFa5daJM/TWJGRa6SakI/AAAAAAAAANM/F05t4jsNdXw/s320/carving1.jpg Obr.69 Obr.70

42 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.71 g/460px-Spinacia_oleracea_Spinazie_bloeiend.jpg Obr.72 Obr.73 Obr.74 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google