Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HISTORIE NAŠÍ ŠKOLY Autor: Marcela Jandová Třída: septima

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HISTORIE NAŠÍ ŠKOLY Autor: Marcela Jandová Třída: septima"— Transkript prezentace:

1 HISTORIE NAŠÍ ŠKOLY Autor: Marcela Jandová Třída: septima
Gymnázium U Balvanu

2 Gymnázium U Balvanu je osmileté a čtyřleté gymnázium
Gymnázium U Balvanu je osmileté a čtyřleté gymnázium. Sídlí v Jablonci nad Nisou a jeho historie sahá až do roku 1897, má tedy více než stoletou tradici. V současnosti má škola 12 tříd s cca 350 studenty. Výuku zajišťuje 33 učitelů.

3 Roku 1897, kdy jeho historie začala, zde bylo založeno jako německé reálné gymnázium (Ober-Realgymnasium). Se založením souhlasila městská rada Jablonce dne , rok na to bylo slavnostně otevřeno, při příležitosti oslav vlády tehdejšího císaře, Františka Josefa I. První školní rok byl tedy 1898/99.

4 Tehdy řídil gymnázium teprve 28 letý Dr.phil.Anton Kirschnek.
Během 2.světové války zde byla výuka ale přerušena, z gymnázia se stal lazaret. Po válce vzniklo již české státní reálné gymnázium, kde se začalo vyučovat od školního roku 1945/46.Za jeho vznik je odpovědný pan prof. Antonín Sisra, který byl pověřen dokonce i jeho vedením.

5 Prozatímní zápis do všech tříd (celkem 7 ročníků) proběhl 16. -18. 8
Prozatímní zápis do všech tříd (celkem 7 ročníků) proběhl a zapsáno bylo celkem 108 žáků. Výnosem Ministerstva školství a osvěty ze dne bylo poté otevřeno české státní reálné gymnázium na místě bývalého státního německého reálného gymnázia, a to s platností od

6 Státní reálné gymnázium (1945–1948) Reálné gymnázium (1948–1949)
Jména naší školy Postupně gymnázium získávalo názvy: Státní reálné gymnázium (1945–1948) Reálné gymnázium (1948–1949) Gymnasium (1949–1954) Jedenáctiletá střední škola (1954–1960) Střední všeobecně vzdělávací škola (1960 –1971) Gymnázium (1971 – dosud).

7 Přijímací zkoušky Termín přijímacích zkoušek pro je na letošní rok plánován na 23. a 24. dubna 2012, náhradní termín proběhne 16. května. Přijímací zkoušky proběhnou písemnou formou, a to z českého jazyka a matematiky, na to je vyhrazen čas 75min včetně přípravy, a pak studenti absolvují test všeobecných studijních předpokladů, na ten připadne čas 45min včetně přípravy.

8 Nyní něco ze současné podoby a chodu gymnázia...

9 Strom splněných přání Na Gymnáziu U Balvanu se v předvánočním čase stala naše účast na charitativních sbírkách (Srdíčkový den, Světluška, ...) nebo adventní dárková akce, kterou jsme nazvali „Strom splněných přání“, tradicí. Během ní mají naši studenti možnost splnit vánoční přání klientům z Domova Maxov a koupit jim konkrétní dárek pod stromeček. Většinou se jedná o drobné žádosti, proto studentům nečiní potíže jim vyhovět a udělat tak někomu jinému nezištně radost).

10 Také zde již po léta funguje školní pěvecký sbor pod vedením Mgr
Také zde již po léta funguje školní pěvecký sbor pod vedením Mgr. Olgy Fröhlichové, která již od primy vede mladé studenty k pěknému vztahu k hudbě a nechává je zábavnou formou seznámit se s hudebními dějinami. Mezi poslední úspěchy patří účast na Regionální přehlídce středoškolských pěveckých souborů v Hradci Králové (7. dubna 2011), kde získal stříbrné pásmo, od 5. do 8. května 2011 hostoval sbor Anima Saxí v Českém Krumlově a Českých Budějovicích na V. jihočeském festivalu dětských sborů VLTAVSKÉ CANTARE 2011, 14. května 2011 byl pěvecký soubor Anima Saxí dokonce vybrán k postupu na OPAVA CANTAT 2011, 3. celostátní přehlídku středoškolských pěveckých sborů, která se uskutečnila listopadu 2011 v Opavě. Sbor také spolupracuje s Jabloneckou píšťalkou, kterou vede taktéž paní Mgr. Fröhlichová.

11 Gymnázium U Balvanu se zapojilo od září 2007 do programu, který vede žáky k systematickému třídění odpadu. Tento program je založen na separování odpadu do speciálních sběrných nádob, které nám byly poskytnuty z projektu SEPARACE (více na a ve spolupráci s koordinátorkou projektu Ing. Idou Svobodovou. Od září 2007 jsou tedy na naší škole tříděny nejen papír a PET lahve, nýbrž i nápojové kartony a různé druhy plastů.

12 Dne byl naší škole propůjčen titul Fakultní škola Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Slavnostní předání proběhlo na půdě děkanátu Přírodovědecké fakulty za účasti zástupců škol, které byly tímto titulem poctěny. Certifikát si můžete prohlédnout na adrese

13 Studenti Gymnázia U Balvanu se také každým rokem velice dobře prezentují na řadě vědomostních i sportovních soutěží, olympiád aj. Náš vzdělávací ústav se také začátkem ledna 2012 zapojil do projektu „Dějepis 21. století", viz

14 Nyní zde funkci ředitele vykonává Mgr
Nyní zde funkci ředitele vykonává Mgr. Jiří Kozlovský, jako zástupce ředitele zde pracuje Mgr. Petr Kvoch a jako výchovnou poradkyni tu najdete Mgr. Alici Bartoňovou.


Stáhnout ppt "HISTORIE NAŠÍ ŠKOLY Autor: Marcela Jandová Třída: septima"

Podobné prezentace


Reklamy Google