Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filmové vizuální efekty

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filmové vizuální efekty"— Transkript prezentace:

1 Filmové vizuální efekty
Boris Masník UPP a.s.

2 ..pokus o definici  Filmový trik je speciální způsob snímání filmového obrazu nebo speciální způsob jeho následného zpracování, který umožní zobrazit děj, který v reálné skutečnosti neexistuje nebo jej není možné nasnímat. …používá se pro záběry, scén a objektů které neexistují nebo jdou jen velmi obtížně snímat, při snímání nebezpečných scén, pro zlevnění některých realizačně náročných scén ale i pro umocnění výtvarné stylizace projektu …patří sem však i interpunkční triky, titulky, zastavení nebo stranové převrácení obrazu atd..

3 ..trocha historie nikoho nezabije
Filmové triky („vfx“, visual effects, vizuální efekty) jsou stejně staré, jako „film“ sám mnohé z technologií jsou dávno překonané, některé postupy se zachovaly dodnes (..a jsou to ty, které závisí na kreativitě autora a ne pouze na technice a technologii samotné..)

4 ..v naší kinematografii je na co navázat
Karel Zeman Vladimír Novotný Trikové studio Barrandov (později Studio Trilobit) ..a další trikoví specialisté

5 ..“VDR“  – Velká Digitální Revoluce
S rozvojem digitálních obrazových technologií a jejich nástupem do médií (hlavně televizního vysílání) došlo k inflaci obrazových efektů a jejich „zevšednění“.. ..to, co bylo pro diváka donedávna „kouzlem“, stalo se běžnou konzumní záležitostí ..realistcky zobrazovanými efekty se zmenšil prostor pro obrazovou metaforu, náznak, divákovu fantazii,.. Ukázka reklamních realizací UPP

6 ..z toho plyne poučení Přes bouřlivý rozvoj technologií by filmový trik měl stále zůstat „tvůrčím procesem“ a ne se stát perfekcionalistickou rutinou.. Hlavním prvkem celého procesu by měl stále zůstat člověk (..autor, tvůrce..) a ne nejmodernější technické vybavení Hlavním cílem by mělo být sdělení děje, autorovy myšlenky, pocitu názoru divákovi a ne jen prezentace technologických možností..

7 ..přišly však i další změny
Z menších autorských týmů začaly vyrůstat „trikové továrny“ (a z toho vyplynula mimo jiné nutnost změn v organizaci výroby) Realizace triků se přesouvá do postprodukce Realizace triků stále více splývá s celkovou obrazovou postprodukcí projektu Změnily se metody posuzování a hodnocení obrazových efektů

8 rozdělení filmových triků
FILMOVÝ TRIK „viditelný“ x „neviditelný“ „do originálního negativu“ x v postprodukci technologie (..scénické, kamerové, optické, fotografické, kopírovací..) klasické filmové technologie x digitální technologie

9 Digitální filmová postprodukce
FILMOVÝ TRI ZÁKLADNÍ WORKFLOW „Digitální Intermediát“, „DI“

10 Digitální Intermediát (..zjednodušeně)
snímání filmovou kamerou vyvolání negativu přepis v nižším rozlišení, vyšší kompresi (např. TeleCine) snímání digitální kamerou (RED, D21..) konverze dat pro off-line FILMOVÝ TRI kontrola denních prací off-line střih scan negativu v plném rozlišení podle off-line (2K, 4K – 10bit, log, .dpx, .cin) konverze orig. dat pre-grading (..je-li potřeba) realizace „vfx“ (2D, 3D) on-line color grading render zápis na finální medium (filmový negativ, HD-master, DCP..)

11 ..rozvoj jednotlivých technologií
Přesun realizace triků z výkonných grafických stanic (např. Sillicon Graphics) na „normální počítače“ (PC, MAC) a „renderfarmy“ Rychlý vývoj SW (např. následný „motion tracking“, 3D multiplikace komparsu, 3D simulace dynamiky objektů, aplikace pro stereoskopii atp..) atd, atd..

12 Digitální filmová postprodukce
FILMOVÝ TRI ukázky realizovaných projektů (DVD)

13 Boris Masník vfx supervizor UPP boris@upp.cz


Stáhnout ppt "Filmové vizuální efekty"

Podobné prezentace


Reklamy Google