Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skener.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skener."— Transkript prezentace:

1 Skener

2 Obsah Historie Typy skenerů Užití Princip Připojení Nejprodávanější

3 Historie 1957 – První digitální snímek udělaný na počítači Russellem Kirschem na Národním institutu pro standardy a technologie snímač slouží k převodu obrazové (3D) předlohy do digitální podoby

4 typy skenerů tužkové - výtahy z knih, tabulek apod. ruční průtahové, průchozí → faxy plošné, stolní rotační, bubnové Čtečky čárových kódů filmové knižní - opatrné ke knižní vazbě 3D

5 převod naskenovaného obrázku textu do dále použitelné podoby
dokumenty faxování snímání diapozitivů převod naskenovaného obrázku textu do dále použitelné podoby 3D modelování

6 Princip Zjednodušeně: z předlohy se stanou nuly a jedničky, a když počítač tyto nuly a jedničky se pak na obrazovce stolní skener: se skleněnou plochou nahoře, pod níž se rovnoměrně pohybuje světelný zdroj. Na ní je obrázek. Světlo vyzařované zdrojem projde sklem a odrazí se od předlohy. Světlá plocha odráží více světla, tmavá pak méně.

7 Odražené světlo se soustavou zrcadel dopraví na detektory CCD, což je zařízení proměňující světlo na elektrický proud, jehož intenzita odpovídá množství odraženého světla. Některé levné skenery používají místo zářivky tzv. diody LED.

8 Prvky CCD uspořádány v řádcích
Prvky CCD uspořádány v řádcích. A protože se barevný obraz skládá ze tří základních barev. Prvky CCD snímají červené, zelené a modré světlo zvlášť. Tři různobarevné obrazy se na obrazovce monitoru vzápětí složí do jednoho obrazu a následné skládání barev způsobí, že obraz můžete vidět v přirozených barvách.

9

10 Ruční malá kvalita nasnímaného obrazu nízký rozlišení snímače
tam, kde je třeba rychle snímat malé plochy

11 Stolní Předloha na sklo, pod nímž projíždí snímací rameno,
podobný jako u kopírovacího stroje. Dnes jsou už velmi levné naprosto běžnou součástí všech domácností. možnost snímání jen relativně tenkých předloh. Dražší modely snímají pomocí také diapozitivy a negativy.

12

13

14 Čtečky čárových kódů Dělí se na 1D a 2D podle typu čárového kódu.
Využívají paprsku laseru nebo laserové diody. Mohou být ruční, nebo zabudované.

15 Bubnové Předloha je nalepena na rotujícím válci a je snímána paprskem.
vysoká cena snímání velkých předloh vysoká kvalita výsledku Nejstarší technologie pro snímání kinofilmů a diapozitivů

16 Filmové K snímání jednotlivých políček filmu. Např. systém Flextight

17 3D Nová technologie umožňující pomocí Laserových paprsků nasnímat i trojrozměrný objekt. Velice nákladná technologie pouze pro profesionální využití.

18 Rozpoznání textu pomocí scanneru umožňuje digitalizaci tištěných textů, s nimiž pak lze pracovat jako s normálním počítačovým textem.

19 Digital ICE technologie odstraňující kombinací softwarových a hardwarových prostředků prach a škrábance při digitalizaci průhledných předloh (pozitivních a negativních filmů).

20 Připojení SCSI málo rošířené, lze připojit více zařízení, rychlost kolem 4 až 160 Mb/s USB dnes nejběžnější rychlost od 1,5 do 12 Mb/s

21 Nejprodávanější CANON CanoScan 9000F s dianástavcem -
Skener 9600x9600dpi, 48bit, USB 2.0 5 190,- Virtuos CCD-MT9065, černý, USB (em. KBD)- 1 559,-


Stáhnout ppt "Skener."

Podobné prezentace


Reklamy Google