Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *"— Transkript prezentace:

1

2 * Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? * Jakou má mít výbavu? * Co když ho budu v budoucnu chtít vylepšit? * Dalším velmi důležitým faktorem je pořizovací cena. * Také nesmíme zapomínat na jeho provozní náklady. (Při dnešních cenách energií nás vyjde každodenní osmihodinové hraní na počítači s příkonem 200W přibližně na 3000Kč.)

3 * Kdy stolní: * Vím, že počítač budu využívat jen doma. * Budu požadovat vysoký výkon náročný na chlazení. * Mám k dispozici dostatek prostoru pro umístění. * Budu na něm pracovat mnoho hodin a vyžaduji pohodlí. * Kdy přenosný: * Nemám dostatek prostoru pro stolní PC. * Chci počítač používat ve vícero místnostech v bytě. * Budu mít na PC soukromá i pracovní data, budu jej využívat na obou místech * Často cestuji a práci si beru s sebou

4 * Jedná se o nenáročný počítač, prohlížení webů, a spouštění kancelářských aplikací nevyžaduje náročný hardware. * Procesor – 2-jádrový s integrovaným graf. jádrem * Paměť – dnes pro běh moderních oper. systémů stačí 2GB RAM * Harddisk – Na 500 GB, 7200 ot. zbyde dost místa i pro filmy * Základní deska – vybereme podle požadovaných rozhraní, která chceme mít k dispozici (USB 3, HDMI, e-SATA…)

5 * Herní počítače jsou náročné především na grafickou část (strategické hry pak i na procesor) * Procesor – 2 až 4-jádrový, středně výkonný( např. i5), pro taktování je vhodné mít vlastní chladič * Paměť – dnes pro běh her stačí 4 – 6 GB RAM (pozor, u více než 4 GB je nutné mít 64-bitový OS) * Harddisk – 1TB, 7200 ot. – moderní hry jsou náročné na diskový prostor, zaberou i přes 10GB * Základní deska – vybereme podle požadovaných rozhraní, která chceme mít k dispozici (USB 3, HDMI, e-SATA…), dále pak hledíme na kvalitu osazených součástek (kvůli vyšším provozním teplotám) * Grafická karta – minimálně AMD HD 7770 nebo nVidia GeForce GTX 650 Ti. Pro monitory s vyšším rozlišením budeme potřebovat rychlejší kartu.

6 * Pracovní stanice jsou obvykle velmi výkonné počítače doplněné o speciální hardware (střižna, profesionální graf. karta, zvuková karta pro hudebníky…) * Uvedeme příklad PC pro stříhání videa: * Procesor – minimálně 4-jádrový (např. i7), čím vyšší frekvence, tím lépe * Paměť – pro střih videa stačí 4 – 6 GB RAM (pozor, u více než 4 GB je nutné mít 64-bitový OS) * Harddisk – 2TB, 7200 ot., případně více disků (například SSD pro systém a programy a plotnový pro ukládání videí * Základní deska – vybereme podle požadovaných rozhraní, která chceme mít k dispozici (USB 3, HDMI, e-SATA…) * Grafická karta – některé střihové programy podporují akceleraci renderu přes GPU (zatím jen CUDA), takže přichází do úvahy nVidia, např. GeForce GTX 660

7 * Autor: Petr Machálek * Vzdělávací oblast:Člověk a svět práce * Vzdělávací obor: Digitální technologie * Ročník: 9. * Období použití: 1. pololetí šk. roku * Vytvořeno: 15. 10. 2012 * Způsob použití: * DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva, žáci mají při výkladu k dispozici počítače k vyhledávání upřesňujících informací. * Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě.


Stáhnout ppt "* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *"

Podobné prezentace


Reklamy Google