Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Audiovizuální Pirátství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Audiovizuální Pirátství"— Transkript prezentace:

1 Audiovizuální Pirátství

2

3 Asi nejznámější případ ilegálně pořízené nahrávky
Asi nejznámější případ ilegálně pořízené nahrávky. Tento záznam pořídil 19ti letý mladík z Kaplice na českomoravsku v českobudějovickém CineStar. Při domovní prohlídce u něho byla nalezena kamera, notebook, lístky do kina ale i na autobus. Byl vypátrán pouhé 3 dny po podání trestného oznámení. Protože simpsonovi ve filmu měli v ČR premiéru dřív než v jiných zemích (dokonce i USA) tak to vyvolalo veliký rozruch. A také způsobilo velké škody. Podle průzkumů si film stáhlo cca lidí kteří by v kině utratili 10 miliónů korun. Distributorovi filmu (bontonfilm) tak vznikla škoda 5 miliónů. Za to vše hrozí mladíkovi 6 měsíců až 5 let odnětí svobody, peněžitý trest až do 5 miliónů a trest propadnutí věcí. Dále taky zodpovídá za škodu, kterou způsobil.

4 PIRÁTSKÉ VEŘEJNÉ PROJEKCE
K veřejnému promítání je třeba souhlasu nositelů práv. Bez tohoto souhlasu se jedná o pirátství !!! Sály pro promítání videa jsou v České republice velmi populární, avšak není k dispozici dostatečné množství titulů s právy pro veřejné promítání filmů z komerčních nosičů, jako je videokazeta či DVD. Spolu s obecně nízkým právním vědomím v oblasti duševního vlastnictví je toto hlavním důvodem, proč je pirátství v oblasti veřejného promítání videa relativně časté. K pirátství dochází většinou v klubech, videokavárnách a v dálkových autobusech. Zvláště kluby a ostatní kulturní zařízení ohrožují zákonná filmová představení, především mimo Prahu. K projekcím jsou používány jak videokazety tak DVD. Situace v dálkových autobusech je neuspokojivá, čemuž napomáhá i snížená možnost kontroly.

5 PIRÁTSTVÍ VE VIDEO PRODEJNÁCH A PŮJČOVNÁCH
Pronájem titulů se skončeným monopolem a titulů určených k prodeji je dosud hlavním problémem ve videopůjčovnách - přibližně 30% všech provozoven obsahují tyto produkty. Pirátství ve videopůjčovnách je stále na ústupu, většinou v důsledku častých kontrol. Tato forma pirátství je častější ve venkovských oblastech a v malých městech. Většina majitelů půjčoven si nedovolí pronajímat pirátské kopie, ale je časté pronajímaní kazet pro prodej a zneužívání množstevních slev. Takové jednání je velmi obtížné prokázat, neboť video distributoři obvykle nerozlišují kazety pro pronájem a prodej.

6 Seznam videopůjčoven, kde bylo zjištěno porušování autorských práv
EUROMOVIES, Chrudimská 2b, Praha 3 LARK, kpt. Jaroše 2223, Karviná-Mizerov POP SHOP, Jubilejní 1, Nemanice QUEEN, Studentská ul., Karviná-Mizerov REX, ul. U zdravotní školy 2316, Karviná-Mizerov SPAR, nám. 5. května 7, Lomnice nad Lužnicí TONY VIDEO, Opavská 72, Kravaře U ŠVEJKA, nám. Přemysla Otakara II, Vysoké Mýto VIDEOPŮJČOVNA, U Nisy 9, Jablonec nad Nisou VIDEOPŮJČOVNA, B. Smetany 1746, Kraslice

7 Úroveň pirátství v prodejnách je odhadována na pouhá 2%.
Většina společností vydávající filmové tituly na videokazetách opatřuje k usnadnění rozeznání legitimních výrobků od pirátských napodobenin barevný přebal i nosič tzv. holografickou nálepkou, hologramem. Základní barva hologramu je zpravidla stříbrná; holografický efekt způsobuje, že při různých náklonech a úhlech světla se na nálepce mění obraz a jsou vrhány barevné odlesky. Jejich výroba je nákladná a tak se pirátům nevyplatí. Maximálně používají laciné napodobeniny, které jsou ale velmi snadně rozpoznatelné.

8 PIRÁTSTVÍ NA TRŽIŠTÍCH A BURZÁCH
Obrovská tržiště hlavně v příhraničních oblastech ovládaná zejména vietnamskými prodejci a zaplavená padělaným zbožím, zejména textilem, obuví a hudebními CD, začala být značným problémem i pro filmový průmysl. Prodejci mají nejen velmi dobrou organizaci a informační systém, ale také často korumpují výkonné orgány, takže o mnoha připravovaných raziích vědí dopředu. Prodejcům i organizátorům a majitelům zboží prakticky nehrozí nic jiného, než zabavení části zboží. Prodej pirátských DVD a videokompaktních disků je pro prodejce velmi dobrým obchodem. Pirátská DVD asijského původu často obsahují předpremiérové tituly.

9 KRÁDEŽE SIGNÁLU Patří sem nejen pirátství, kterého se dopouští přímo vysílatelé a kabelové televize, ale i všechny neoprávněné příjmy placených televizí, např. prostřednictvím využívání černých satelitních dekodérů a pirátských smart karet či neoprávněný příjem kabelové televize. 1) Neoprávněné užívání TV signálu restauracemi a hotely. hotely často užívají zpravodajské programy jako CNN a BBC. Restaurace a kluby užívají zejména hudební a sportovní TV programy jako jsou MTV a Eurosport. Také HBO je příležitostně k veřejné projekci užíváno.

10 2) Prodej pirátských smart karet, dekodérů a jiného zařízení
Ačkoli nové zákony, autorský a telekomunikační, eliminovaly hlavní právní problém v boji s tímto typem pirátství, výkonné a justiční orgány nemají potřebné zkušenosti k potírání tohoto jevu. V tuto chvíli mnoho prodejen satelitního zařízení nabízí k prodeji dekodéry spolu s příslušnými smart kartami. Některé prodejny tyto karty nabízejí přímo, jiné doporučují konkrétního dodavatele (často zaměstnance prodejny) a provádějí podpultové pirátství. Odhadovaný počet uživatelů dekodérů je a odhadovaný počet uživatelů padělaných smart karet je 10 až 15 tisíc. Vývoj, výroba, dovoz, prodej, pronájem, půjčování a využívání pirátských smart karet, dekodérů a jiných zařízení k omezení funkčnosti prostředků použitých k ochraně díla, záznamu či vysílání je porušením autorských práv a trestným činem!

11 INTERNETOVÉ PIRÁTSTVÍ
Internet je rychle se rozšiřující a vyvíjející médium, které je zneužíváno k různým druhům pirátství a jiným trestným činům. Velice rychle se rozšiřuje pevné připojení a připojení prostřednictvím kabelové televize. Poplatky za telefonické připojení stejně jako poplatky za pevné připojení klesají. Připojení prostřednictvím kabelové televize je rychlé a velmi laciné i pro neomezený objem dat, což poskytuje dobrý základ pro pirátské aktivity.

12 1) Výrobkové pirátství na Internetu
Je to využívání Internetu jako inzertního a distribučního prostředku pro pirátské zboží. Úspěšnost odhalení a potrestání piráta je vysoká, i když taková vyšetřování vyžadují více úsilí a času. Obecně orgány činné v trestním řízení věnují v poslední době výrobkovému pirátství na Internetu značnou pozornost. Soudy v takových případech vynáší často nekompromisní rozsudky; např. pirát z Prahy byl odsouzen k odnětí svobody na dva roky s odkladem na tři roky, propadnutí počítače včetně monitoru, vypalovačky, předloh k zhotovování kopií a pirátských cédéček, peněžitému trestu ,- Kč a k náhradě škody téměř ,- Kč.

13 2) Downloading Download filmů z českých stránek s výjimkou krátkých porno video snímků není častý. Velkým problémem je ale sdílení souborů. Mnoho filmů ke stáhnutí bylo nalezeno na hubu v Direct connect systémech pro sdílení souborů (obdobných jako Napster), kde v jednom okamžiku je nabízeno okolo 20TB sdílených souborů a v jednom systému je zapojeno přes 900 uživatelů. Na Internetu jsou však často ke stažení k dispozici přebaly DVD či CD, nebo titulky k filmům. Obaly, stejně jako dialogy filmů, jsou předmětem ochrany podle práva autorského, a jejich neoprávněným šířením dochází k porušování autorského práva a práv souvisejících s právem autorským.

14 3) Tzv. Nekalé pomůcky 4) Streaming
Internet je rovněž používán pro výměnu informací, zveřejňování schémat zasílání nebo inzerci tzv. nekalých pomůcek, hlavně satelitních dekodérů, černých skříněk a videorekordérů. Je rovněž používán pro zveřejňování kódů ke smart kartám a satelitním dekodérům. 4) Streaming Vysílání prostřednictvím Internetu je užitím obsahu vysílání, ke kterému je třeba svolení nositelů práv. Vzhledem k teritoriální neomezenosti Internetu musí vysílatel získat svolení na celosvětové šíření díla, jinak by se jednalo o porušení práv. V roce 2002 byl zaznamenán pouze jeden případ neoprávněného internetového vysílání filmů a zvukově obrazových záznamů, a to jednotýdenní webcasting televize Nova.

15


Stáhnout ppt "Audiovizuální Pirátství"

Podobné prezentace


Reklamy Google