Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Vladislav II. Jagellonský Autor: Mgr. Eva Vondrková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Vladislav II. Jagellonský Autor: Mgr. Eva Vondrková"— Transkript prezentace:

1 Název: Vladislav II. Jagellonský Autor: Mgr. Eva Vondrková
číslo: VY_32_INOVACE_19_20 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vladislav II. Jagellonský Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 7. ročník

2 Metodický list - anotace:
Didaktický učební materiál Vladislav II. Jagellonský slouží k vizuální podpoře výkladové části hodiny. Prezentaci uzavírají kontrolní otázky, jež vycházejí pouze z informací uvedených v prezentaci, proto neuvádím řešení správných odpovědí.

3 Vladislav Jagellonský
Po smrti Jiřího z Poděbrad se českým králem stal Vladislav II. Jagellonský. Pocházel z polského katolického rodu Jagellonců, jeho otec byl Kazimír IV. Vládl od roku 1471 do roku 1516. Byl to slabý, nerozhodný král, vysloužil si přezdívku „Král Dobře,“ „Král Bene.“

4 Vladislavovy manželky
Vladislav Jagellonský byl 3x ženatý. První sňatek uzavřel s Barborou Braniborskou z rodu Hohenzollernů. Druhou ženou se stala vdova Matyáše Korvína Beatrice Aragonská. Tento sňatek byl ovšem neplatný, protože Vladislav nebyl ještě rozvedený. Obě manželství zůstala bezdětná. Beatrice Aragonská a Matyáš Korvín

5 Třetí manželka se jmenovala Anna z Foix, s níž měl Vladislav 2 děti: Annu a Ludvíka. Krátce po porodu Ludvíka ovšem Anna zemřela. Vladislav uzavřel dynastickou smlouvu s císařem Maxmiliánem I. Habsburským. Jeho dcera Anna Jagellonská se provdá za císařova vnuka Ferdinanda Habsburského, Ludvík Jagellonský se ožení s císařovou vnučkou Marií Habsburskou. Anna z Foix

6 Dvojvládí Většina českých katolíků uznávala nadále Matyáše Korvína, zvoleného českým králem ještě za života Jiřího z Poděbrad. Vleklé boje byly ukončeny po jednáních v Brně a Olomouci – tzv. olomoucké dohody. Oba si ponechali titul krále, vláda byla rozdělena – Matyáš Korvín vládne na Moravě, Lužici a Slezsku, Vladislav II. Jagellonský panuje v Čechách.

7 Matyáš Korvín Hunyadi

8 VYSVĚTLI POJEM DEFENESTRACE. KDY DOŠLO K PRVNÍ PRAŽSKÉ DEFENESTRACI?
2. pražská defenestrace Vladislav Jagellonský byl katolík, ale české kališníky toleroval. V roce 1483 došlo ke krvavému střetnutí mezi katolíky a kališníky, katoličtí radní byli vyhozeni z okna, proto mluvíme o 2. pražské defenestraci. Náboženský mír byl uzavřen na sněmu v Kutné Hoře r a kompaktáta byla prohlášena za základní zemský zákon. VYSVĚTLI POJEM DEFENESTRACE. KDY DOŠLO K PRVNÍ PRAŽSKÉ DEFENESTRACI?

9 Po smrti Matyáše Korvína (trpěl dnou, zemřel po mozkové mrtvici, neměl potomky) v roce 1490 vládl Vladislav na celém území Koruny české. Také se stal uherským králem, proto přesídlil do Budína, Prahu navštěvoval jen málokdy. Obě království byla spojena v soustátí (unii) pod vládou jednoho panovníka (až do roku 1918).

10 Vladislavské zřízení zemské
Šlechta bohatla a sílila na úkor krále. Proto se šlechtě podařilo prosadit nový zákoník, který vydal r Vladislav. Říká se mu Vladislavské zřízení zemské. Zákoník zbavil města práva hlasovat na sněmu spory mezi městy a šlechtou. Autorem této ústavy byl královský prokurátor Albrecht Rendl z Oušavy. Spory mezi šlechtou a městy byly vyřešeny až r v tzv. Svatováclavské smlouvě – města mohla zasedat v zemském sněmu, šlechtě byly poskytnuty výsady v podnikání.

11 Utváření stavovské monarchie
Český panovník byl ve svém rozhodování omezován názory stavovské reprezentace, tzn. zástupci pánů, rytířů a královských měst. stavovský stát PAMATUJ!!!!! Stavovská monarchie = panovník se dělí o moc ve státě se zástupci stavů – pánů, rytířů a měšťanů.

12 Vladislavova majestátní pečeť

13 ZOPAKUJ SI, CO VÍŠ O GOTICE!!!
Jagellonská neboli pozdní gotika Vladislav Jagellonský začal s přestavbou Pražského hradu. Pozval do Prahy významného architekta Benedikta Rejta (psáno také Ried). ZOPAKUJ SI, CO VÍŠ O GOTICE!!!

14 Jeho dílem je např. Vladislavský sál Pražského hradu, chrám sv
Jeho dílem je např. Vladislavský sál Pražského hradu, chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, hrad Pernštejn, chrám v Lounech atd.

15 Chrám sv. Barbory Pernštejn

16 Kroužená klenba hlavní lodi chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře – Benedikt Rejt Významné stavby z Vladislavovy doby poznáme podle vyznačené iniciály králova jména W (polsky Wladislaw)

17 Ludvík Jagellonský Vladislav Jagellonský umírá r na Budínském hradě. V době Vladislavovy smrti bylo Ludvíkovi 10 let, proto se mu přezdívalo „Ludvík Dítě.“

18 Kontrolní otázky Kdo vládl v českém království před Vladislavem Jagellonským? Jakou přezdívku si vysloužil Vladislav Jagellonský a proč? Vysvětli pojem Vladislavské zřízení zemské. Objasni pojem stavovská monarchie. Jakého vyznání byl Vladislav Jagellonský? Který umělecký sloh se u nás rozvíjel v jagellonské době? Co o něm víš? Jak souvisí tzv. olomoucké dohody s Matyášem Korvínem?

19 Zdroje - citace: ČORNEJ, Petr, Ivana ČORNEJOVÁ a František PARKAN. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, c2001, 160 s. ISBN HROCH, Miroslav. Dějepis: Středověk : Učebnice pro zákl. školy. 2., přeprac. vyd. Ilustrace Karel Zpěvák, Michal Skalník. Praha: SPN, 1991, 97 s. Učebnice pro základní školy. ISBN VYKOUPIL, Libor, Robert ANTONÍN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2008, 136 s. Duhová řada. ISBN Strana 1, 2, 3: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jagellonci [online]. c2013 [citováno 19. 05. 2013]. Dostupný z WWW: < Strana 3, 9, 12: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vladislav Jagellonský [online]. c2013 [citováno 19. 05. 2013]. Dostupný z WWW: Strana 4: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Beatrix Neapolská [online]. c2013 [citováno 19. 05. 2013]. Dostupný z WWW: < Strana 5: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Anna de Foix a Candale [online]. c2013 [citováno 19. 05. 2013]. Dostupný z WWW: < Strana 6, 7: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Matyáš Korvín [online]. c2013 [citováno 19. 05. 2013]. Dostupný z WWW: Strana 13, 14: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Benedikt Rejt [online]. c2013 [citováno 19. 05. 2013]. Dostupný z WWW: < Strana 15, 16: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Pernštejn (hrad) [online]. c2013 [citováno 19. 05. 2013]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Chrám svaté Barbory [online]. c2013 [citováno 19. 05. 2013]. Dostupný z WWW: < Strana 17: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Ludvík Jagellonský [online]. c2013 [citováno 19. 05. 2013]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Název: Vladislav II. Jagellonský Autor: Mgr. Eva Vondrková"

Podobné prezentace


Reklamy Google