Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763
JIŘÍ Z PODĚBRAD Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

2 Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A SPOLEČNOST – D, VkO
Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Středověk Téma: Jiří z Poděbrad Metodický list/anotace: Prezentace je určena k výkladu a doplnění učiva, jako podklad pro zápis žáků a opakování probraného učiva. Jazyk:čeština Očekávaný výstup: Žáci charakterizují vnitřní vývoj českého státu za vlády Jiřího z Poděbrad, začlení jej do evropských souvislostí. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina:

3 1. Jakým způsobem se Jiří z poděbrad stal českým králem? Byl zvolen.
Dějiny udatného českého národa, díl 46., Jiří z Poděbrad: 1. Jakým způsobem se Jiří z poděbrad stal českým králem? Byl zvolen. 2. Proti komu se pokusil sjednotit evropské panovníky? Proti Turkům. 3. Kdo ještě kromě Jiřího z Poděbrad používal titulu českého krále? Matyáš Korvín.

4 Vládne místo nedospělého Ladislava Pohrobka jako zemský správce.
Ladislav Pohrobek (= narozen až po smrti svého otce). 1.

5 Byl podezříván, že nechal otrávit Ladislava, aby se mohl stát králem (zemřel na leukémii).
2.

6 Zasloužil se o hospodářskou obnovu a rozvoj zničené země.
Tvrdě zakročil proti lapkům (zlodějům). Obnovil těžbu stříbra v Kutné hoře. 3.

7 1458 – se stal králem „dvojího lidu“ (husitů i katolíků).
Umírněný husita.

8 Navrhl ostatním evropským panovníkům podpis společné mírové smlouvy.
ZAHRANIČNÍ POLITIKA Navrhl ostatním evropským panovníkům podpis společné mírové smlouvy. Proti Turkům.

9 Papež zrušil kompaktáta a vyhlásil proti Jiřímu křížovou výpravu.
V čele Matyáš Korvín – uherský král. 4.

10 Jiří úspěšný, ale zemřel v roce 1471 → nastupují Jagellonci.
5.

11 Práce s atlasem: středověk, str. 40/7,8
1. Které země Koruny české ovládal Matyáš Korvín? Horní a Dolní Lužice, Slezsko, Morava. 2. Kde byla obklíčena vojska Matyáše Korvína? Ve kterém roce? Vilémov, 1469. 3. Do kterých zahraničních měst vyslal Jiří svá poselstva? Krakov, Budín, Benátky, Řím, Paříž, Dieppe.

12 OPAKOVÁNÍ: vysvětli pojmy
POHROBEK KRÁL DVOJÍHO LIDU LAPKOVÉ KOMPAKTÁTA Narozen až po smrti otce. Vládne katolíkům i kališníkům (husitům). Potulní zloději. Dohoda mezi husity a katolickou církví.

13 OPAKOVÁNÍ: otázky Ladislav Pohrobek. Kutná hora. Umírněný husita.
Místo koho vládne Jiří jako zemský správce? Kde byla obnovena těžba stříbra? Jaké vyznával náboženství? O co se pokusil v zahraniční politice? Proti komu bojoval? Ladislav Pohrobek. Kutná hora. Umírněný husita. Mírová smlouva mezi evropskými panovníky. Uherský král Matyáš Korvín.

14 POUŽITÉ ZDROJE Monografie Čechura, J., et al. Dějepis pro 7. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN- pedagogické nakladatelství, spol. s. r. o., ISBN s Mandelová, H., et al. Středověk – dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia.1. vydání. Praha: Kartografie, ISBN Obrázky Obrázek 1.: BetacommandBot. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 2.: Jedudedek. [online]. Volné dílo dostupné na www: _Ladislav_Pohrobek_na_smrteln%C3%A9m_lo%C5%BEi_d%C4%9Bkuje_zemsk%C3%A9mu_sp r%C3%A1vci_Ji%C5%99%C3%ADmu_Pod%C4%9Bbradsk%C3%A9mu.jpg Obrázek 3.: Marvinus. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 4.: Aloysius. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 5.: Jedudedek. [online]. Volné dílo dostupné na www: _Ji%C5%99%C3%AD_z_Pod%C4%9Bbrad_a_Kun%C5%A1t%C3%A1tu.jpg


Stáhnout ppt "Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google