Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ"— Transkript prezentace:

1 MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ
Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

2 Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A SPOLEČNOST – D, VkO
Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Starověk Téma: Makedonie, Alexandr Veliký Metodický list/anotace: Prezentace je určena k výkladu a doplnění učiva, jako podklad pro zápis žáků a opakování probrané látky. Jazyk:čeština Očekávaný výstup: na konkrétních příkladech demonstruje význam Makedonie pro antickou kulturu a charakterizuje osobnost Alexandra Makedonského. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina:

3 Práce s atlasem: 1. Kde ležela Makedonie?
2. Po které válce získala převahu v Řecku? 3. Kdo v této válce bojoval? 4. Na čí straně bojovala Makedonie? ŘEŠENÍ: 1. sever Řecka 2. Peloponéská válka 3. Sparta (Peloponéský spolek) X Atény (námořní spolek) 4. Sparta

4 Po Peloponéské válce získává převahu na úkor poražených Atén i vítězné, ale oslabené Sparty MAKEDONIE. 1.

5 Práce s učebnicí: (s. 95) 1) Jak se Makedonie lišila od ostatních řeckých států? 2) Koho porazil Filip Makedonský v bitvě u Chaironeie (338 př. n. l.)? 3) Co udělal Filip pro to, aby si upevnil svá vítězství a nadvládu nad Řeckem? ŘEŠENÍ: byla královstvím spojená řecká vojska vyhlásil tažení do Persie

6 Makedonie byla královstvím. Silná armáda (bojové jednotky = falanga).
FILIP MAKEDONSKÝ Makedonie byla královstvím. Silná armáda (bojové jednotky = falanga). Ovládl řecká města. Připravuje tažení do Persie. 2.

7 Alexandr Makedonský Veliký
(336 – 323 př.n.l.) Měl vynikající vzdělání – řecký učenec Aristoteles. Výborný voják, ctižádostivý vojevůdce. Nastoupil ve 20 letech. Porazil Persii – bitva u Gaugamél. Obsadil Egypt (Alexandrie), stal se faraonem. Dostal se až do Indie. Zemřel v Babyloně (33 let).

8 Říše Alexandra Velikého Makedonského
3.

9 Bitvy: 1) u Issu 2) u Gaugamél 3) u Graniku
Po prohlédnutí mapky, seřaď následující bitvy ve správném pořadí: 1) u Issu 2) u Gaugamél 3) u Graniku cedonEmpire.jpg (333 př. n. l.) (331 př. n. l.) (334 př. n. l.)

10 Helénistická kultura Vznikla vzájemným působením řeckých a východních kultur v podrobených zemích. Vytvořil jednu z největších říší, po jeho smrti rozpadla a později se stala součástí Římské říše!

11 Helénistické říše, nástupnické říše po smrti Alexandra Velikého.
4.

12 Zajímavosti: Kůň Bukefalos. 5.

13 Gordický uzel. 6.

14 Setkání - Diogenés a Alexandr.
7.

15 POUŽITÉ ZDROJE Monografie Rulf, J., Válková, V. Dějepis pro 6. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN- pedagogické nakladatelství, spol. s. r. o., ISBN X. s Obrázky Obrázek 1.: MinisterForBadTimes. [online]. Dostupný pod licencí CC BY-SA na www: Obrázek 2.: Cinik. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 3.: Captain Blood. [online]. Dostupný pod licencí CC BY-SA na www: Obrázek 4.: Maksim. [online]. Dostupný pod licencí CC BY-SA na www: Obrázek 5.: Ruthven. [online]. Volné dílo dostupné na www: mosaic-detail1.jpg Obrázek 6.: Emuzesto. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 7.: Tarawneh. [online]. Volné dílo dostupné na www:


Stáhnout ppt "MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ"

Podobné prezentace


Reklamy Google