Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RENESANCE A HUMANISMUS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RENESANCE A HUMANISMUS"— Transkript prezentace:

1 RENESANCE A HUMANISMUS
Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

2 Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A SPOLEČNOST – D, VkO
Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Středověk Téma: Renesance a humanismus Metodický list/anotace: Prezentace je určena k výkladu a doplnění učiva, jako podklad pro zápis žáků a opakování probrané látky. Jazyk:čeština Očekávaný výstup: Žák uvede charakteristické prvky, které odlišují renesanční styl a humanismus od středověkého myšlení, uvedou hlavní vědecké osobnosti této doby. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina:

3 Úvod: 14. – 17. století Itálie - Florencie. Předpoklady: Bohatí měšťané – námořní obchod (Benátky, Janov). Vznik bank (Florencie). Rozvoj řemeslné výroby = manufaktury.

4 RENESANCE znovuzrození, návrat k antice. Ve výtvarném umění, v literatuře a v životním stylu, obnovení antických vzorů a hodnot – světské náměty. HUMANISMUS lat. Humanus = lidský, myšlenkový směr, ovlivnil vývoj, společenských věd (humanitních) – filozofie, právo … pozornost se věnuje člověku.

5 Benátky Janov Florencie Řím Práce s atlasem:
Vyznačená města zaznač do mapy. Benátky Janov Florencie Řím 1.

6 Středověk vs. Renesance:
Které z následujících tvrzení platí v renesanci? Víra v boha. Víra v lidský rozum. Důraz na pozemský život Důraz na posmrtný život. Převažuje latina Latina i rozvoj národních jazyků.

7 Rozvoj vědy: V renesanci se rozvíjela celá řada věd.Vylušti přesmyčky.
ZIKFYA = MIETOANA = CHYMIALE = TROMINOEAS = KATABONI = Fyzika Anatomie Alchymie Astronomie Botanika

8 Osobnosti vědy: MIKULÁŠ KOPERNÍK Heliocentrismus.
Slunce je středem vesmíru, kolem něj obíhají planety, Země se točí kolem osy. 2.

9 GIORDANO BRUNO Vesmír je nekonečný. Byl upálen – 3.

10 První hvězdářský dalekohled.
GALILEO GALILEI První hvězdářský dalekohled. Obhajuje heliocentrismus. Spory s církví, hrozí upálení. Odvolal „…a přece se točí.“ 4.

11 POUŽITÉ ZDROJE Monografie Čechura, J., et al. Dějepis pro 7. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN- pedagogické nakladatelství, spol. s. r. o., ISBN s Mandelová, H., et al. Středověk – dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia.1. vydání. Praha: Kartografie, ISBN Obrázky Obrázek 1.: F l a n k e r. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 2.: Ausir. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 3.: Jic. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 4.: Monodoke. [online]. Volné dílo dostupné na www:


Stáhnout ppt "RENESANCE A HUMANISMUS"

Podobné prezentace


Reklamy Google