Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763
JAGELLONCI Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

2 Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A SPOLEČNOST – D, VkO
Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Středověk Téma: Jagellonci Metodický list/anotace: Prezentace je určena k výkladu a doplnění učiva, jako podklad pro zápis žáků a opakování probraného učiva. Jazyk:čeština Očekávaný výstup: Žáci charakterizují vnitřní vývoj českého státu za vlády Jagellonců, začlení jej do evropských souvislostí a uvedou hlavní osobnosti Jagellonců u nás. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina:

3 1. Odkud pocházel Vladislav Jagellonský? Z Polska.
Dějiny udatného českého národa, díl 48., Jagellonci na českém trůně: jagellonci-na-ceskem-trune/video/ 1. Odkud pocházel Vladislav Jagellonský? Z Polska. 2. Jak se Vladislavovi začalo říkat? Král dobře. 3. Čím se stal po smrti Matyáše Korvína? Uherským králem? 4. Kdo nastoupil po smrti Vladislava? Ludvík Jagellonský. 5. Kde Ludvík zemřel? V bitvě u Moháče, utonul.

4 JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ 1471 - 1526
Práce s učebnicí str. 65, doplň text: VLADISLAV JAGELLONSKÝ Původem z ………………… O vládu se dělil s …………….. Přezdívalo se mu ………………….. Náboženstvím byl ……………., ale zasloužil se o mír mezi kališníky a katolíky. V roce 1485 byl podepsán …………………. smír. Polska českou šlechtou král dobře katolík Kutnohorský

5 Po smrti Matyáše Korvína se stal i uherským králem. Přesídlil do Budína.
2. 1.

6 Vladislav Jagellonský
Slabý král. Moc měly hlavně stavy (= skupiny obyvatel, které mohly rozhodovat na zemském sněmu). Stavovská monarchie. Páni (vyšší šlechta), Rytíři (nižší šlechta), Královská města.

7 LUDVÍK JAGELLONSKÝ Práce s učebnicí str. 65 - 66, doplň text:
Sídlil v ……………… Musel čelit ………………… Zemřel v roce … v bitvě u ………… Budíně tureckému nebezpečí 1526 Moháče

8 3. 4.

9 POUŽITÉ ZDROJE Monografie Čechura, J., et al. Dějepis pro 7. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN- pedagogické nakladatelství, spol. s. r. o., ISBN s Obrázky Obrázek 1.: Martimar. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 2.: Xenophon. [online]. Dostupný pod licencí CC BY - SA na www: Obrázek 3.: Mathiasrex. [online]. Volné dílo dostupné na www: Obrázek 4.: Gryffindor. [online]. Volné dílo dostupné na www:


Stáhnout ppt "Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google