Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Projekt SPES (2011-2014) programu Central Europe

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Projekt SPES (2011-2014) programu Central Europe"— Transkript prezentace:

1 1 Projekt SPES (2011-2014) programu Central Europe http://www.central2013.eu/ www.spes-project.eu

2 2 SPES (no. 3CE286P2) Support patients through e-service solutions www.spes-project.eu

3 3  OLDES ≈ Older People’s e-services at home (2007-10)  10 partnerů z 6 zemí EU  IT jako nástroj pro zlepšení kvality života  Cílové skupiny:  Senioři (tele-společenství)  Senioři s vážnými zdravotními problémy (diabetes, oběhové problémy, omezení mobility)  Úkoly pro české partnery (ČVUT + UK):  Návrh uživatelského rozhraní pro TV obrazovku - komunikace bez klávesnice  Návrh a realizace pilotu „diabetes“. SPES navazuje na FP6 EU projekt OLDES(2008-2010)

4 4 Jak můžeme použít technologii k řešení vznikajících problémů? Dohledové systémy používají ICT pro zrušení izolace klienta a jeho integraci do společnosti... Systém SPES se snaží spojit obě funkce! Péče o zdraví Zdr. péče Zajištění samostatnosti a podpora pro běžné činnosti Domácí tele- medicínské systémy Dohledové systémy

5 5 Architektura systému Open source software: Ubuntu OS, PostgreSQL, Java, SVQ, PHP 5.0, … Uživatelsky příjemné rozhraní (dotyková obrazovka,..)!

6 6 Použitý HW Glucose monitori ng Heart Rate Blood Pressure Datalogger INK Local node CN Cent ral Nod e Food Scales Personal Scales Bluetooth Zigbee USB … Alarms Caloric Expendit ure Mobile solution i)bluetooth ii) GPRS module

7 7 Pilotní testování – příklad monitorování hladiny glukózy  Pacient č. 6  Graf upozorňuje na opakovaně hraničně nižší glykémie ráno nalačno, před obědem a večeří při jinak uspokojivé kompenzaci (maximální glykémie kolem 8 mmol/l).  Následná doporučení pro pacienta: Snižte dávku NHP insulinu na noc ze 12 na 10, ranní a polední dávku z 10 na 8 a nezapomínejte na druhou večeři před aplikací noční dávky inzulínu. Podobně se osvědčily i on-line profily krevního tlaku – upozornění na pacienty se sklonem k výskytu extrémních hodnot, které lze řešit vhodnou úpravou léčby.

8 8  Brno. Individuální výběr specifických periferií pro 40 klientů  identifikační náramky pro dezorientované klienty,  monitoring zdravotních funkcí (zejména u pacientů s diabetem),  identifikace nebezpečných náklonů,  lokální dálkové ovládání některých součástí domácnosti a dohled nad jejich provozem (okna, dveře, spotřebiče, …)  Ferrara. Pacienti s chronickými dýchacími chorobami, kteří používají neinvazivní podporu ventilace a kyslíkovou terapii. Použití dotykového displeje.  Vídeň. Pacienti s demencí a zvýšení jejich soběstačnosti jak v pečovatelských, tak soukromých domech – sledování pohybu a vyhodnocování výskytu nestandardních situací.  Košice. Senioři a IT podpora jejich společenského začlenění.

9 9  Brno. Individuální výběr specifických periferií pro 40 klientů  identifikační náramky pro dezorientované klienty,  monitoring zdravotních funkcí (zejména u pacientů s diabetem),  identifikace nebezpečných náklonů,  lokální dálkové ovládání některých součástí domácnosti a dohled nad jejich provozem (okna, dveře, spotřebiče, …)  Ferrara. Pacienti s chronickými dýchacími chorobami, kteří používají neinvazivní podporu ventilace a kyslíkovou terapii. Použití dotykového displeje.  Vídeň. Pacienti s demencí a zvýšení jejich soběstačnosti jak v pečovatelských, tak soukromých domech – sledování pohybu a vyhodnocování výskytu nestandardních situací.  Košice. Senioři a IT podpora jejich společenského začlenění.

10 10 Připravujeme • Shrnutí dosavadních zkušeností – SPES conference, Vienna – April 2014 • SPES White paper • Letter of intent

11 11 eScrapBook: Podpora reminiscenční terapie, Více podrobností sborník, TechniCall 2013

12 12 Děkuji za pozornost !


Stáhnout ppt "1 Projekt SPES (2011-2014) programu Central Europe"

Podobné prezentace


Reklamy Google