Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG"— Transkript prezentace:

1 PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG
Martin Štroner, Katedra speciální geodézie, Fakulta stavební ČVUT v Praze KGK – Technické dílo roku 2012

2 Plánování přesnosti měření
je velmi důležitou součástí geodetických prací nejen ve výstavbě, ať už se jedná například o zaměření primární či sekundární vytyčovací sítě nebo o podrobné vytyčení či zaměření polohy bodu, normativními či smluvními podklady je obvykle dána požadovaná přesnost, a je nutné prostřednictvím rozboru přesnosti před měřením stanovit takový postup měření a vybrat takové měřické přístroje a pomůcky, aby požadovaná přesnost byla dodržena, v případě geodetických úloh bez vyrovnání lze obvykle za přijetí určitých zjednodušení určit jednoznačně po výběru přístrojů a za znalosti směrodatných odchylek měření nutné počty opakování. V případě geodetických úloh s vyrovnáním (MNČ) tento postup není možný a je třeba vytvořit model, pomocí kterého poté lze přesnost hodnotit.

3 PrecisPlanner 3D Je komplikované tvořit model geodetické úlohy „ručně“, proto se často tato fáze geodetických prací „opomíjí“. Důvodem vzniku programu je tedy zásadní ulehčení této činnosti. Byl vytvořen v pro operační systém Windows XP a vyšší, naprogramován v jazyce Object Pascal (Borland Delphi), pro výpočet modelu vyrovnání MNČ je použit program Gama [1]. Umožňuje rychlou a snadnou tvorbu modelu pro: úlohy s vyrovnáním (geodetické sítě), úlohy bez vyrovnání, volné i vázané úlohy. Umožňuje další výpočty parametry elipsoidu chyb, přesnost délky z kovarianční matice

4 PrecisPlanner 3D – vlastnosti a možnosti
Zadání bodů úlohy (souřadnice X, Y, Z; přesnost centrace a určení výšky přístroje a cíle), pomocí souřadnic (nahrání z textového souboru), graficky v prostředí programu.

5 PrecisPlanner 3D – vlastnosti a možnosti
Výběr měřených veličin (vodorovné a šikmé délky, vodorovné směry, zenitové úhly, převýšení): graficky v programu, možno i v textovém formátu.

6 PrecisPlanner 3D – vlastnosti a možnosti
Definice přesností měření při zadání, následně možno hromadně měnit.

7 PrecisPlanner 3D – vlastnosti a možnosti
Nastavení přizpůsobení grafického prostředí: Barvy, font i velikost textu, barvy značek, dalších prvků a pozadí, jazyk (aktuálně čeština a angličtina, možno přeložit do libovolného jazyka vlastními silami).

8 PrecisPlanner 3D – vlastnosti a možnosti
Výpočty přesnosti odvozených veličin Souřadnice a jejich směrodatné odchylky, parametry elipsoidu chyb, výpočet přesnosti odvozené délky (šikmé, vodorovné, převýšení).

9 PrecisPlanner 3D – klíčové vlastnosti
Výpočet modelu přesnosti volné i vázané geodetické sítě, lze využít pro úlohy s i bez vyrovnání. Definice přesnosti měření přímo i hromadně společným předpisem. Možnost započítat přesnost centrace a určení výšky přístroje a cíle. Výsledkem výpočtu modelu jsou směrodatné odchylky souřadnic, kovarianční matice určených bodů a parametry elipsoidů chyb jednotlivých bodů. Lze exportovat kovarianční matici pro další výpočty. Umožňuje velmi snadný a rychlý výpočet přesností pro potřeby rozboru přesnosti před měřením (plánování přesnosti měření).

10 Literatura a odkazy [1] Program GNU Gama.
[2] Web programu PrecisPlanner 3D: [3] Hampacher, M. – Štroner, M.: Zpracování a analýza měření v inženýrské geodézii. 1. vyd. Praha: Česká technika - nakladatelství ČVUT, s. ISBN


Stáhnout ppt "PrecisPlanner 3D Software pro plánování přesnosti měření v IG"

Podobné prezentace


Reklamy Google