Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Škola a sport VY_32_INOVACE_170 Autor DUM:Ing. Alice Ernestová Období, kdy byl materiál vytvořen:2012/2013 Ročník, pro který je materiál vytvořen:9. ročník Vzdělávací oblast, obor, tematický okruh, téma:Člověk a příroda, chemie Přírodní látky Kvašení Anotace-metodický list:powerpointová prezentace Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.

2 KVAŠENÍ

3 Definice kvašení  Přeměna látek za účasti enzymů mikroorganismů  Procesy v potravinářství: kvašení piva, vína, těsta 3

4 Eduard Buchner  německý chemik  v r získal Nobelovu cenu za objev:  Ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy  Zymologie – věda, která zkoumá kvašení

5 Podmínky kvašení  za účasti kyslíku – aerobní proces  bez účasti kyslíku – anaerobní proces 4

6 Druhy kvašení  alkoholové  octové  mléčné  máselné 5

7 1. alkoholové kvašení  bez přístupu kyslíku  sacharid → etanol + CO 2  požití při výrobě  potravin:  chléb, kynuté knedlíky,  buchty,koláče  pekařské výrobky  nápojů:  víno, pálenky, pivo, kvašené mošty 6

8 2. Octové kvašení  za přístupu vzduchu  alkohol → kyselina octová + CO 2  produkty:  lihový ocet  ovocné octy - jablečný ocet  bylinkové octy – estragonový 7

9 3. Mléčné kvašení  za nepřístupu vzduchu  sacharid → kyselina mléčná + CO 2  použití:  kvašené okurky  kysané zelí 8  sýry  jogurty, kysaná smetana, kefír, podmáslí  siláž – zelená píce

10 4. Máslové kvašení  za nepřístupu vzduchu  kyselina mléčná → kyselina máselná + CO 2  produkty:  olomoucké tvarůžky 9  zrající sýry  žluklé máslo

11 Úkol1  Zapiš chemickou rovnici alkoholového kvašení.  Vypiš nápoje vzniklé alkoholovým kvašením.  Vypiš potraviny vzniklé alkoholovým kvašením.  Které kvašení probíhá bez přístupu kyslíku.

12 Úkol 2  Vypiš produkty kvašení:  mléčného  octového  máselného

13 Zdroje Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8 Obr. 9


Stáhnout ppt "Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google