Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pracovní činnosti 7 Péče o pokojové rostliny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pracovní činnosti 7 Péče o pokojové rostliny"— Transkript prezentace:

1 Pracovní činnosti 7 Péče o pokojové rostliny
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/

2 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
Vzdělávací obor: Pracovní činnosti Tématický okruh: Pěstování pokojových rostlin. Téma: Péče o pokojové rostliny Anotace: Seznámení se s pravidly péče o pokojové rostliny, seznámení se se základními druhy pokojových rostlin

3 Pokojové rostliny Jsou často cizokrajné rostliny, které člověk pěstuje ve svých obydlích. Většina pokojových rostlin pochází z oblastí s dostatkem světla i tepla. S tím je spojen i přiměřený přísun vláhy a přiměřená vzdušná vlhkost. Pokojové rostliny mají během celého roku odlišné nároky na pěstování. V období vegetace, tedy od jara do léta, rostliny rostou a vytvářejí květy, v zimě naopak odpočívají a sbírají sílu na další období.

4 Člověk zajišťuje rostlině:
Půdu Nároky na typ půdy jsou různé u rozdílných druhů rostlin.

5 Vodu Nároky na vodu jsou různé u rozdílných druhů rostlin.

6 Světlo Nároky na světlo jsou různé u rozdílných druhů rostlin.

7 Hnojení=výživu Na určité fáze vývoje rostlin mají výrazný vliv jednotlivé živiny: dusík podporuje nárůst listů, fosfor růst kořenů a tvorbu květů, draslík zvyšuje obsah cukrů a vyzrávání pletiv. Pro každou rostlinu je však důležitá vyvážená výživa. Tomu přizpůsobujeme i výběr hnojiva. Základní živiny rostlinám dodá již substrát. Zásoba živin v substrátu vystačí zpravidla na 6 týdnů. Potom je potřeba rostlinu pravidelně přihnojovat. Květiny pěstované v bytě, kancelářích apod. je vhodné přihnojovat kapalnými hnojivy. Pro více druhů rostlin je možné použít tekuté hnojivo Univerzál; lepších výsledků lze docílit se speciálními hnojivy.

8 Přesazování Přesazení rostliny povzbudí Rychle rostoucí rostliny potřebují každý rok nádobou větší o dva až pět centimetrů v průměru. Starší rostliny stačí přesazovat každé dva až tři roky. Zůstane-li rostlina v původním květináči, je dobré vyměnit alespoň část původní zeminy. Nejvyšší čas k přesazování nastává, jakmile při vyjmutí kořenového balu uvidíte spoustu bílých kořínků a téměř žádnou zeminu. Složení růstového substrátu je velmi důležité. Nová nádoba by měla mít dostatečně velký otvor pro odtok přebytečné vody. Po přesazení je potřeba rostlinu zalít.

9 Pokojové rostliny ozdobné listem

10

11

12

13

14 Pokojové rostliny ozdobné květem

15

16

17

18

19

20 Zdroje: http://www.ireceptar.cz/res/data/084/010274.jpg


Stáhnout ppt "Pracovní činnosti 7 Péče o pokojové rostliny"

Podobné prezentace


Reklamy Google