Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LOSOSOVITÉ RYBY Lososovité druhy ryb jsou významnými druhy pro sportovní rybolov. Lipan společně s pstruhem obecným patří mezi původní druhy. Koncem 19.století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LOSOSOVITÉ RYBY Lososovité druhy ryb jsou významnými druhy pro sportovní rybolov. Lipan společně s pstruhem obecným patří mezi původní druhy. Koncem 19.století."— Transkript prezentace:

1 LOSOSOVITÉ RYBY Lososovité druhy ryb jsou významnými druhy pro sportovní rybolov. Lipan společně s pstruhem obecným patří mezi původní druhy. Koncem 19.století byly vody obohaceny dalším druhem a to pstruhem duhovým a sivenem americkým. Máme celkem 6 druhů lososovitých ryb, které nás zajímají po sportovní stránce. V jednom dni lovu si můžeme ponechat maximálně 3 ks a 7 kg ryb

2 Pstruh obecný (potoční)
Nejmenší lovná délka je: 25 cm Doba hájení je od : 1.září do 15.dubna Jedná se o sladkovodní rybu, která je prakticky rozšířená po celé Evropě. V České republice se vyskytuje ve středních a horních úsecích toků, v horských potocích ale i ve velkých nadmořských výškách např. Vysoké Tatry. Důležitými faktory pro jeho výskyt je teplota vody, čistota a obsah kyslíku. Rozeznáváme ho zejména podle červených skvrn na hřbetě, boku a i na hřbetní a tukové ploutvičce. Živí se zejména larvami vodního hmyzu, ale také suchozemským hmyzem. Větší jedinci se živí malými rybkami, obojživelníky ale i savci.

3 Pstruh duhový (americký)
Nejmenší lovná délka je: 25 cm Doba hájení je od : nemá dobu hájení Jedná se o lososovitou sladkovodní rybu, která se jako tržní ryba rozšířila do mnoha zemí světa. Jedná se o rybu nepůvodní. Pstruh duhový je predátor živící se rozmanitou potravou. Žerou téměř vše, co se k nim dostane. Nejsou tolik rybožraví, vystačí si s hmyzem, rybími jikrami, menšími rybkami a raky. V tekoucích vodách pak požírají různé rybí jikry, potěry nebo zbytky mršin.

4 Siven americký Nejmenší lovná délka je: 25 cm Doba hájení je od : nemá dobu hájení Jedná se o nepůvodní rybu, která k nám byla dovezena ze Severní Ameriky. Je to tržní ryba, která se zde chová a rozmnožuje se umělým výtěrem. Obývá i jezera a chladnější rybníky, kde byl vysazen. Snáší i kyselou vodu. Nežije v hejnech, živí se náletovým hmyzem, larvami vodního hmyzu a drobnými rybkami. Základní zbarvení hřbetu je olivově zelené s bílým mramorováním.

5 Lipan podhorní Nejmenší lovná délka je: 30 cm Doba hájení je od : 1.prosince do 15.června Lipan obývá rychle proudící potoky, říčky a řeky bohaté na kyslík. Je to ryba, která je známá zejména svou hřbetní ploutví. Je také známý tím, že jako losos a pstruh dokáže vyskočit až metr do výšky pro hmyz. V dospělosti tvoří potravu lipanů hlavně hmyz spadlý na hladinu vody. Konzumuje také vodní hmyz, drobné měkkýše a příležitostně i drobné rybky.

6 Hlavatka obecná Nejmenší lovná délka je: 65 cm Doba hájení je od : 1.ledna do 30.září Je největší evropská lososovitá ryba obývající širší podhorské řeky. V České republice se vždy vyskytovala jen okrajově. Dnes je místy vysazována i mimo původní areál rozšíření. Dorůstá maximální délky až 100 cm, výjimečně 150 cm. Nejtěžší hlavatka nalezená uhynulá na Hronu vážila 49 kg.

7 Losos obecný Je celoročně hájen Je dravá tažná ryba, která žije většinu života v moři. Dospělí jedinci migrují proti proudu řek hluboko do vnitrozemí,aby v rodných řekách vyvedli další generaci. Mladí lososi pak v horních tocích řek tráví začátek života, než se vydají zpět do moře, aby zde dospěli a vydali se zpět. Při návratu do třecích oblastí jeho tělo tmavne u samců bok přechází do namodralé barvy a zespodu je červený. V současnosti se vzácně vyskytuje v oblasti severních Čech. Živí se larvami hmyzu, korýši a drobnými rybkami. Během migrace jsou schopni urazit vzdálenost až 4OOO km a překonat bariéry o výšce až 3 m.

8 LOSOSOVITÉ RYBY - SHRNUTÍ
Druh ryby Nejmenší lovná míra Doba hájení Pstruh obecný (potoční) 25 cm 1.září do 15.dubna Pstruh duhový (americký) Nemá dobu hájení Siven americký Lipan podhorní 30 cm 1.prosince do 15.června Hlavatka obecná (podunajská) 65 cm 1.ledna do 30.září Losos obecný Celoročně hájená ryba

9 Pro zopakování : - kolik ks lososovitých ryb si můžeme ponechat v jednom dni lovu ? - kolik kg lososovitých ryb si můžeme ponechat v jednom dni lovu? - vyjmenuj lososovité ryby druhy ryb - jakou nejmenší lovnou míru má pstruh obecný a kdy je hájen - jakou nejmenší lovnou míru má pstruh duhový a kdy je hájen - jakou nejmenší lovnou míru má lipan podhorní a kdy je hájen - jakou nejmenší lovnou míru má losos obecný a kdy je hájen - jakou nejmenší lovnou míru má siven americký a kdy je hájen - jakou nejmenší lovnou míru má hlavatka obecná a kdy je hájena - co uděláš, jakmile chytneš mírovou rybu a ponecháš si ji - mohu v jednom dni překročit při lovu 7 kg ponechaných ryb? - mohu si v jednom dni ponechat např. 1 ks pstruha a 3ks lipana? - jak zacházím s rybou která nemá míru, nebo je hájena?


Stáhnout ppt "LOSOSOVITÉ RYBY Lososovité druhy ryb jsou významnými druhy pro sportovní rybolov. Lipan společně s pstruhem obecným patří mezi původní druhy. Koncem 19.století."

Podobné prezentace


Reklamy Google