Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PREZENTACE – RYBY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PREZENTACE – RYBY."— Transkript prezentace:

1 PREZENTACE – RYBY

2 SYSTÉM Třída: RYBY 1.podtřída: DVOJDYŠNÍ 2.podtřída: LALOKOPLOUTVÍ
3.podtřída: PAPRSKOPLOUTVÍ řád: JESETEŘI nadřád: KOSTNATÍ řád: BEZOSTNÍ řád: MÁLOOSTNÍ řád: HOLOBŘIŠÍ řád: HRDLOPLOUTVÍ řád: OSTNOPLOUTVÍ

3 KOSTRA RYB

4 ORGÁNY RYB

5 1.podtřída : DVOJDYŠNÍ Zástupci : BAHNÍCI
- žijí v Americe, Austrálii a Africe - tropické sladkovodní ryby - africké druhy se zavrtávají do bahna, ze slizu vytváří kolem těla pouzdro. Omezení látkové přeměny a dýchání vzduchu jim umožní přežít i dlouhá období sucha. V období dešťů se pouzdra rozpustí, bahník se stává aktivním.

6 2.podtřída : LALOKOPLOUTVÍ
Zástupci : LATIMERIE PODIVNÁ - vymřelá lalokoploutvá ryba - přežívala na zemi 400 mil. let

7 3.podtřída : PAPRSKOPLOUTVÍ
Zástupci : JESETEŘI - jeseter malý – výhradní obyvatel sladkých vod. Má dlouhý, úzký a špičatý rypec Ploutve jsou velmi dlouhé a mohutné - vyza velká – největší evropská sladkovodní ryba. Patří k nejplodnějším rybím druhům Nadřád : KOSTNATÍ Řád : BEZOSTNÍ Řád : MÁLOOSTNÍ Řád : HOLOBŘIŠÍ Řád : HRDLOPLOUTVÍ Řád : OSTNOPLOUTVÍ

8 řád : BEZOSTNÍ Mořští zástupci : sleď (1.), sardinka(2.), sardel(3.) Lososovití : pstruh obecný (4.) – oblíbená ryba sport. rybářů. Zbarvení závisí na prostředí, ve kterém žije. Žije v kyslíkatých horských a podhorských vodách po celé Evropě. hlavatka podunajská(5.) – stálý obyvatel horských vod v dunajském systému lipan podhorní(6.) – obývá podhorské vody s tvrdým písčitým dnem. Má ze stran mírně zploštělé tělo 3. 2. 1. 5. . 4. 6. 4. 6

9 řád : MÁLOOSTNÍ Kaprovití : kapr obecný – hospodářsky nejdůležitější ryba Evropy. Je více forem : holý, zlatý, řádkový, šupinatý, hladký. plotice obecná – nejhojnější evropská ryba všech typů vod cejn velký – společenská ryba dolních toků řek. Je vůdčím druhem.

10 jelec tloušť – má dlouhé, proudnicové tělo
jelec tloušť – má dlouhé, proudnicové tělo. Mladí žijí v hejnech, starší ryby jsou samotáři. střevle potoční – velmi drobná rybka s neúplnou postranní čárou. Zdržuje se v pstruhovém pásmu hrouzek obecný – drobná ryba s protáhlým tělem. Žije téměř po celé Evropě bolen dravý – jako jeden z mála je rybožravec. Vyskytuje se na dolních tocích větších řek lín obecný – zavalitá kaprovitá ryba. Spolehlivě rozeznáme mlíčňáka od jikernačky. Dává přednost klidné a teplejší vodě.

11 karas obecný – narozdíl od kapra nemá u úst vousky. Žije v
karas obecný – narozdíl od kapra nemá u úst vousky. Žije v rybnících a pomalu plynoucích řekách. Umí se přizpůsobit nepříznivým podmínkám na mělčině. Sekavcovití : piskoř pruhovaný – vyskytuje se ve stojatých bahnitých vodách. Sumcovití : sumec velký – velikán evropských vod Dorůstá až do délky 2 m a hmotnosti 100 kg.

12 řád : HOLOBŘIŠÍ hadovité tělo s chybějícími břišními ploutvemi Zástupci : úhoř říční – je rozšířen ve všech evropských vodách, je to typická ryba dna. Vytírá se v Sargasovém moři. Z jiker se vylíhnou larvy, které jsou Golfským proudem zaneseny k břehům Evropy, kde získávají úhořovitý tvar – MONTÉ. Ve sladkých vodách se proměňují v typické úhoře.Po čase se vracejí do moře, kde dospívají.

13 řád : HRDLOPLOUTVÍ Zástupci : treska
mník jednovousý – žije vytrvale ve sladkých vodách. V Evropě je značně rozšířen.

14 Řád : OSTNOPLOUTVÍ - Mají dvě hřbetní ploutve. Břišní ploutve jsou posunuty dopředu směrem k prsním. Jsou to dravci Zástupci : okoun říční – jeho zbarvení závisí na prostředí, ve kterém žije. Pestří okouni jsou z dolní části pstruhového pásma, okouni z hlubších vod jsou velmi tmaví. Jsou důležitou složkou potravy candátů. candát obecný – statná dlouhá ryba. Zdržuje se v hlubších, klidných vodách. Je citlivý na obsah kyslíku ve vodě a na znečištění vody. vranka obecná – žije při dně čistých horských a podhorských potoků a řek. Má zakrnělý plynový měchýř, proto se pohybuje po dně poskoky.

15 platýs bradavičnatý – jejich domovem je moře, ale vytahují do evropských řek. Žije v hejnech.
makrela, tuňák – mořské ryby. Využívají se v kulinářství. tuňák makrela

16 Pojmenuj tyto ryby : 3.

17 sleď piskoř pruhovaný jeseter malý 4. latimérie podivná
Odpovědi : sleď piskoř pruhovaný jeseter malý 4. latimérie podivná 5. vranka obecná Odpověz : 1. Která ryba je oblíbená pro sportovní rybáře? 2. Jaké znáš formy kapra? 3. Která ryba dosahuje hmotnosti 100 kg? 4. Která ryba je citlivá na znečištění vody? 5. Která ryba má zakrnělý plynový měchýř?

18 Odpovědi : 1. pstruh obecný 2. holý, zlatý, hladký, šupinatý, řádkový 3. sumec velký 4. candát obecný 5. vranka obecná

19 Zpracovala Veronika Luksová.
II. C


Stáhnout ppt "PREZENTACE – RYBY."

Podobné prezentace


Reklamy Google