Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách"— Transkript prezentace:

1 OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách
Zde si doplníme ostatní druhy ryb, které mají nejmenší lovnou míru a seřadíme si je podle doby hájení

2 ÚHOŘ ŘÍČNÍ Doba hájení : Od 1.září do 30.listopadu Lovná míra : 50 cm
Typický znakem úhoře je jeho protáhlé tělo připomínající hada. Rozmnožuje se v Sargasovém moři a do našich vod se dováží. Žije při dně a po většinu dne je zahrabán v bahně.Loví drobné rybky,žáby,korýše, jikry. Loví se nejčastěji v noci v období květen-srpen. Nástrahu používáme žížalu, rybičku.

3 MNÍK JEDNOVOUSÝ Doba hájení : Od 1.ledna do 15.března
Lovná míra : 30 cm Je sladkovodní ryba o délce až 120 cm a hmotnosti 34 kg. V Česku dorůstá délky až 80 cm a hmotnosti 5 kg. Přes den bývá ukryt a objevuje se za úsvitu a stmívání. Tře se v zimě uprostřed noci, často pod ledem. Loví se na živou-mrtvou rybku, rousnice-hnojáky. Maso má velmi chutné – treskovitá ryba

4 PARMA OBECNÁ Doba hájení : Od 16.března do 15.června
Lovná míra : 40 cm Obývá střední pásma ryb (parmové pásmo). Žije v početných hejnech. Živí se larvami hmyzu, měkkýši, korýši i drobnými rybkami. Jedná se o ceněnou sportovní rybu, která však nemá tak kvalitní maso. Dnes se provádí odlov se značkováním, kvůli zjištění pohybu těchto ryb.

5 JESETER MALÝ Doba hájení : Od 16.března do 15.června
Lovná míra : 30 cm Živí se drobnými bezobratlímy (larvy hmyzu, červi, korýši), vzácně také drobnými rybkami. Potravu většinou sbírá ze dna, ale příležitostně i z vodního sloupce a z hladiny.

6 OSTRORETKA STĚHOVAVÁ Doba hájení : Od 16.března do 15.června
Lovná míra : 30 cm Je původním druhem moravských vod. Hlavní potravu tvoří řasy, které seškrabává z kamenů. Je to oblíbená sportovní ryba a loví se na plavanou, položenou a feeder nebo muškařením.

7 JELEC JESEN Doba hájení : Od 16.března do 15.června Lovná míra : 25 cm
Svým zjevem připomíná plotici.Obývá převážně parmové pásmo, vyjímečně cejnové. Je to všežravec.

8 JELEC TLOUŠŤ Doba hájení : Od 16.března do 15.června
Lovná míra : 25 cm Vyskytuje se téměř v celé Evropě. Je to všežravec. Má výrazné šupiny s černým lemem. Ústa jsou široká a velká. Roste velmi pomalu. K tomu aby dorostl do 50 cm potřebuje 10 let.

9 PODOUSTEV ŘÍČNÍ Doba hájení : Od 16.března do 15.června
Lovná míra : 25 cm V Čechách je hojná například na Berounce, dále se vyskytuje ve Vltavě, Otavě a v Ohři, v některých moravských řekách. Pro nezaměnitelné zakončení rypce bývá také někdy nazývána podoustev nosák. Ryby dorůstají kg, až 50 cm.

10 LÍN OBECNÝ Doba hájení : Nemá dobu hájení Lovná míra : 20 cm
Lín je typickou rybou stojatých a pomalu tekoucích vod. Vyhledává především zarostlé, bahnité partie s klidnou a prohřátou vodou. Lín dorůstá obvykle do délky 35 cm a hmotnosti 0,4–0,80 kg. Největší exempláře však mohou měřit až 55 cm a vážit kolem 3 kg.

11 AMUR BÍLÝ Doba hájení : Nemá dobu hájení Lovná míra : 50 cm
Nepůvodní druh ryby, který byl dovezen z důvodu likvidace rákosu. Živí se rostlinnou potravou. Je to ryba bojovník, která dokáže potrápit mnohého rybáře.

12 SHRNUTÍ OSTATNÍCH, KTERÉ MAJÍ NEJMENŠÍ LOVNOU MÍRU
ÚHOŘ ŘÍČNÍ 50 cm 1.září do 30.listopadu MNÍK JEDNOVOUSÍ 30 cm 1.ledna do 15.března PARMA OBECNÁ 40 cm 16.března do 15.června JESETER MALÝ OSTRORETKA STĚHOVAVÁ JELEC JESEN 25 cm JELEC TLOUŠŤ PODOUSTEV ŘÍČNÍ LÍN OBECNÝ 20 cm Nemá dobu hájení AMUR BÍLÝ


Stáhnout ppt "OSTATNÍ DRUHY RYB v mimopstruhových vodách"

Podobné prezentace


Reklamy Google