Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/"— Transkript prezentace:

1 Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/35.0030
Mgr. Zuzana Strnadová

2 Od kdy jsem účastníkem provozu na pozemních komunikacích?
Popularizace výsledků dopravního výzkumu PROČ DOPRAVNÍ VÝCHOVA? Od kdy jsem účastníkem provozu na pozemních komunikacích? Co dělám proto, abych se choval bezpečně? Koho se bezpečnost provozu na pozemních komunikacích týká?

3 Proč? Všichni jsme účastníky provozu na pozemních komunikacích…
Popularizace výsledků dopravního výzkumu DOPRAVNÍ VÝCHOVA Celoživotní proces. Proč? Všichni jsme účastníky provozu na pozemních komunikacích… A dopravní výchova není jen proces odehrávající se ve škole. Pokračuje v autoškole, ve zdokonalovacích kurzech pro řidiče, v práci s řidiči – profesionály, kampaněmi pro zvýšení bezpečnosti, v práci se stárnoucí generací, atd.

4 Rok 2011 Vláda České republiky usnesením ze dne 10. srpna 2011 č. 599
Popularizace výsledků dopravního výzkumu Rok 2011 Vláda České republiky usnesením ze dne 10. srpna 2011 č. 599 v Národní strategii bezpečnosti silničního provozu v opatření „Účastník 1“: Preventivní působení na všechny účastníky provozu na pozemních komunikacích výchovnými a vzdělávacími aktivitami uložila MŠMT a MD zařazení dopravní výchovy v rámci revizí vzdělávacích plánů do školní výuky od školního roku 2013/2014.

5 Dopravní výchova zařazena do ŠVP pro základní školy.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu Rok 2013/2014 Dopravní výchova zařazena do ŠVP pro základní školy. Zařazena i do vzdělávacích programů pro mateřské školy. Vytvořeny vzdělávací materiály pro využití ve výuce (MŠMT a MD). Nebylo provedeno vyškolení učitelů v této specifické oblasti vzdělávání. Potřeba vnést do výuky v oblasti dopravní výchovy praktické poznatky. Na většině škol pouze formální vzdělávání, bez praktické návaznosti.

6 DEMONSTRAČNÍ FUNKČNÍ MODELY VYTVOŘENÉ V RÁMCI PROJEKTU POPULARIZACE
Popularizace výsledků dopravního výzkumu DEMONSTRAČNÍ FUNKČNÍ MODELY VYTVOŘENÉ V RÁMCI PROJEKTU POPULARIZACE Model: Brzdná dráha vozidel – možno uplatnit od 1. ročníku ZŠ. Křižovatky: dopravní značky, vozidla, s možností modelování dopravních situací – využití po celou školní docházku. Dopravní prostředky x lidská postava – uvědomění si výšky postavy člověka k dopravnímu prostředku.

7 DEMONSTRAČNÍ FUNKČNÍ MODELY VYTVOŘENÉ V RÁMCI PROJEKTU POPULARIZACE
Popularizace výsledků dopravního výzkumu DEMONSTRAČNÍ FUNKČNÍ MODELY VYTVOŘENÉ V RÁMCI PROJEKTU POPULARIZACE Zvuky z dopravy - možno využít od MŠ. Plně vybavené jízdní kolo – povinně od 4. ročníku, ale možno využít kdykoliv po celou dobu školní docházky. Hlava a přilba pro cyklisty - od MŠ. Kolo vozidla: osobní, nákladní a autobus – doporučení pro všechny věkové kategorie – zařazení do předmětů matematika, fyzika, apod.

8 Popularizace výsledků dopravního výzkumu
.

9 Popularizace výsledků dopravního výzkumu
.

10 Popularizace výsledků dopravního výzkumu
.

11 Popularizace výsledků dopravního výzkumu
.

12 Popularizace výsledků dopravního výzkumu
.

13 Popularizace výsledků dopravního výzkumu
.

14 Popularizace výsledků dopravního výzkumu
.

15 Popularizace výsledků dopravního výzkumu
.

16 Popularizace výsledků dopravního výzkumu
Cíl Snížení počtu smrtelných následků v souvislosti s dopravními nehodami . Snížení počtu těžce zraněných při dopravních nehodách. Jen v České republice jsou za rok 2012 vyčísleny celospolečenské ztráty vzniklé z dopravních nehod na cca 57 miliard Kč.

17 Děkuji vám za pozornost!
Kontakt: Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Líšeňská 33a, Brno


Stáhnout ppt "Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google